rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Як «прикурити» – і не спалити при цьому машину
Напевно, не варто пояснювати, що завести автомобіль з розрядженим акумулятором можна від акумулятора іншої машини за допомогою двох проводів. Інше питання: як і що потрібно робити, щоб не «вбити» автомобілі так званим «прикурюванням»?

Як правильно «прикурити» автомобіль від іншої машини?
По-перше, вимкнути запалювання обох автомобілів.
По-друге, закріпити один кінець червоного дроту (як правило, червоний кабель під’єднують до «+», а чорний – до «-») на плюсові клеми акумулятора автомобіля-донора і машини з розрядженою батареєю. А потім виконати цю операцію з чорним «мінусовим» проводом з однією лише різницею: в автомобіля з розрядженим акумулятором затискач кабелю потрібно під’єднати не до «мінуса» батареї, а до не пофарбованого металу двигуна або «маси», якщо вона виведена окремо.
По-третє, завести мотор машини з розрядженою батарею. Якщо не виходить, то, найімовірніше, акумулятор автомобіля-донора недостатньо заряджений або проблема машини-реципієнта криється не в розрядженій батареї (а, ймовірно, в системах живлення і запалювання).
По-четверте, від’єднати дроти у зворотній послідовності, щоб їхні затискачі в жодному випадку не торкалися один одного, щоб уникнути короткого замикання.

Поради і «лайфхаки» з «прикурювання»

– Чому на автомобілі з розрядженим акумулятором потрібно під’єднати мінусову клему на «голому» металі двигуна, а не до батареї?
  Title
  
– Справа в тому, що в останньому випадку енергія від акумулятора-донора буде спрямована на зарядку розрядженої батареї, а не на пусковий імпульс до стартера машини-реципієнта. Підключення акумуляторів допускається, однак це не допоможе (якщо батарея автомобіля-реципієнта дуже розряджена) або може швидко «посадити» робочу батарею. А на деяких сучасних автомобілях приєднуватися безпосередньо до акумулятора взагалі не можна, а іноді навіть неможливо (батарея захована у важкодоступному місці з міркувань компонування і безпеки). У цьому випадку, зазвичай, передбачена спеціальна «плюсова» клема, яку, зазвичай, виводять у зручне місце під капотом.
Важливо дотримуватися і послідовності під’єднання проводів (спершу – «плюси», потім – «мінуси»). Це необхідно лише для додаткової безпеки: якщо ми спочатку під’єднаємо мінусовий провід, то випадкове торкання плюсовим кабелем до будь-якої металевої деталі призведе до короткого замикання.
– Чи можна одразу від’єднувати дроти після успішного запуску двигуна?
– Так, можна. Але, якщо ви під’єднали акумулятори паралельно, то рекомендують, аби машина попрацювала якийсь час для поповнення енергії розрядженої батареї.
– Чи може «прикурювання» стати причиною виходу з ладу електроніки одного з автомобілів?
Title  
  
– Жодного суттєвого навантаження на проводку обох машин така операція не створює. Якщо, звичайно ж, дотримуватися низки обов’язкових правил. Зокрема, не рекомендовано «прикурювати» дизельний двигун від батареї автомобіля на бензині (і навпаки), оскільки так звані дизельні акумулятори мають більш високу потужність. Також характеристики номінальної напруги обох батарей повинні бути рівними (12 вольт). Інакше з’являється ризик стрибків напруги у мережі, що може призвести до перегорання запобіжників або відмови електрообладнання. Втім, щоб взагалі не турбуватися, можна просто від’єднати батарею-донор (або зняти мінусову клему) і спокійно «прикурювати»: нічого не згорить. Але довго це робити не рекомендують, оскільки акумулятор-донор може розрядитися.
Ще порада: звертайте увагу на стан розрядженої акумуляторної батареї. Якщо з неї виливається робоча рідина (електроліт), сама АКБ – гаряча або видає специфічний запах кислоти, то «прикурювати» небезпечно. Швидше за все, така батарея вийшла з ладу і виділяє занадто багато воднево-кисневої суміші, яка може легко спалахнути навіть при наявності найменшої іскри.
– Які є ще альтернативні способи запустити двигун автомобіля з розрядженим акумулятором?
– Найпростіший спосіб – завести машину ходом (із «штовхача» або на зчепленні з іншим автомобілем, якщо це дозволяє трансмісія). На крайній випадок, можна спробувати «прикурити» автомобіль від справної машини зі заведеним двигуном, який у цьому випадку виступає генератором для реципієнта. Небезпека – у тому, що навантаження на генератор автомобіля-донора серйозно збільшується і може спровокувати вихід з ладу електроніки або тих же запобіжників. Щоб звести до мінімуму всі ризики, рекомендують вимкнути у справній машині всі споживачі енергії (фари, підігрів сидінь, аудіосистему і т. д.), розвантаживши тим самим генератор.
Якщо з якихось причин у вас немає можливості «завестися» від іншої машини, то допомогти може так званий пускач, який працює від мережі або вбудованої батареї. Принцип – такий же, що і з традиційним «прикурюванням». Єдиний нюанс: пускачі з вбудованим акумулятором розраховані приблизно на 1-2 спроби, оскільки ємність батареї – обмежена.
А щоб збільшити шанси успішного запуску двигуна, краще скористатися народним і перевіреним методом: від’єднати акумулятор і помістити його на деякий час у ємність з гарячою водою або поставити у теплому місці. Якщо з батареєю все гаразд, то, найімовірніше, при зігріванні її робочі характеристики і пусковий струм підвищаться.
Однак, якщо всі вищезгадані способи не допомогли, перше, на що слід звернути увагу, – свічки запалювання. Вони можуть працювати неефективно, а численні спроби запустити машину, ймовірно, стануть причиною утворення у камері згоряння надмірної кількості пального, яке не дозволить завести двигун. У цьому випадку варто спочатку продути камеру згоряння (вичавити педаль газу «в підлогу» і прокрутити двигун приблизно десять секунд), а якщо і це не допомогло, то замінити свічки запалювання на нові.
– Принципово, якими дротами для «прикурювання» користуватися?
  Title
  
– При виборі пускових дротів потрібно обов’язково переконатися, що кабелі зроблені з міді (або товстої алюмінієвої жили з мідним напиленням) і розраховані на навантаження, мінімум, 200 ампер. При цьому, площа перерізу дроту повинна бути не меншою, ніж 16 мм2. До всього іншого, кабелі краще вибирати з великими «крабами», які мають термопластову ізоляцію (убезпечить від випадкового дотику «+» і «-»). Зазначимо, що саморобними дротами користуватися не тільки малоефективно, а й по-справжньому небезпечно: пусковий струм стартера може обпалити руки.
– Як правильно експлуатувати акумулятор взимку, щоб уникнути проблем зі запуском двигуна?
– По-перше, потрібно пам’ятати: якщо автомобіль довго стоїть без роботи (понад два місяці), то батарея сама розряджається, а також зазнає процесу сульфатації (знижується ємність акумулятора і руйнується його внутрішня структура). По-друге, необхідно намагатися вибирати такі маршрути шляху, щоб проїжджати їх на крейсерській швидкості. У цьому випадку генератор буде ефективно заряджати акумулятор, який у такому режимі експлуатації просто довше прослужить. А ось на питання: «Скільки служить АКБ автомобіля?» – однозначної відповіді немає. Безумовно, обмеження у термінах є, але вони залежать від якості комплектуючих батареї, а головне, від умов її експлуатації. У середньому, хороший акумулятор «живе» 3-4 роки, але при дбайливій експлуатації може прослужити значно довше.

Джерело: https://autorambler.ru

Електромобіль зміг обігнати одну з найшвидших бензинових автівок

Автосвіт

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers