rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Це цікаво \ Зі світу Hi-Tech

Найвища сонячна башта буде в Ізраїлі

Ізраїль розпочав будівництво найвищої у світі башти, яка перетворюватиме сонячне проміння на електроенергію. Вона здіймається на 250 метрів над пустелею Негев.
Будівля, яку порівнюють з будинком у 80 поверхів, складатиметься з 4-х частин, кожна з яких буде призначена для різних видів сонячної енергії. Навколо башти міститься 50 тисяч геліостатів, загальна площа цієї блискучої поверхні складає більше, ніж три квадратні кілометри. Якщо всі ці геліостати поєднати в одне велике дзеркало, то його площа становитиме 1 квадратний кілометр.
«Наша електростанція називається «концентрована сонячна енергія». Це означає, що 50 тисяч дзеркал, які називаються геліостатами, мають мільйон квадратних метрів поверхні, що відображає сонячні промені на башту, яка стоїть поблизу мене. А на вершині цієї башти заввишки 250 метрів, наразі найвищої у світі, міститься бойлер. Він акумулює всі сонячні промені і нагріває воду, яка потім перетворюється у пар, щоб роботу розпочала турбіна як у звичайній електростанції», – каже Еран Гартнер з Megalim Power Ltd.
Планується, що спорудження сонячної електростанції завершиться приблизно через рік, і тоді вона зможе генерувати щоденно 310 мегават. Цього достатньо для забезпечення електроенергією 130 тисяч домівок, а це майже 5% населення Ізраїлю, – стверджує влада країни.
Розробники башти розповідають, що її висота безпосередньо пов’язана з кількістю геліостатів і тим, наскільки близько один до одного вони розташовані.
«Наша вежа є найвищою у світі не тому, що ми захотіли побити якийсь рекорд, це залежить від щільності розташувань геліостатів. Чим вони ближче один до одного, тим вищою має бути башта, аби не було перешкод між рядами наших дзеркал. Уряд Ізраїлю хотів, щоб ми максимально використали землю з точки зору продуктивності. Саме тому вежа така висока», – розповідає Еран Гартнер.
Ізраїль розробив деякі з найбільш передових у світі приладів енергетичного обладнання. Крім того, в Ізраїлі доволі спекотний клімат і достатньо багато сонячного світла впродовж доби. Однак, коли мова заходить про розгортання великомасштабної програми використання сонячної енергії в домашніх умовах, то країна пасе задніх. Представники ізраїльських компаній, які спеціалізуються на відновлюваній енергетиці, кажуть, що розчаровані бюрократією у країні, тому часто змушені представляти свої винаходи за кордоном.
«Якщо порівняти Ізраїль з Німеччиною у галузі «зеленої» енергетики, то 30% електроенергії Німеччини базується на альтернативних джерелах. У той час, як в Ізраїлі це лише 2,5%. Ми бачили, що докладалося багато зусиль для боротьби з бюрократією у питанні сонячної енергії, але цього поки що недостатньо», – розповідає Ліхі Голденберг, директор департаменту з економічного розвитку Ізраїльського союзу захисту природи.
Відкриття родовищ природного газу біля берегів Ізраїлю трохи змінило «зелений» курс країни, нині 70% електроенергії Ізраїль отримує саме звідти.
Наступна мета Ізраїлю – досягти того, щоб 10% електроенергії країни базувалося на відновлювальних джерелах, зокрема, планується, що сонячні батареї можна буде встановлювати на дахи житлових будинків. Цей план має стати реальністю вже у 2020 році.

Світ чекає технологічний бум: названо найбільш

очікувані пристрої в 2017 році

Інтернет-видання CNET підготувало короткий перелік деяких з найбільш очікуваних нових пристроїв і технологій цього року.
Мабуть, найбільш очікуваним пристроєм буде iPhone 8 від компанії Apple. Насправді, назва нової моделі iPhone може відрізнятися, тому що цього року компанія святкує 10-річний ювілей, і Apple, хоче, щоб ця модель відрізнялася від інших. Згідно з інформацією, новий iPhone може мати інноваційний екран, більше датчиків і зможе зробити перші кроки у віртуальній реальності.
Багато користувачів очікують виходу саме Samsung Galaxy S8. Samsung докладає багато зусиль на створення свого нового флагмана, який повинен повернути інтерес споживачів до компанії після провалу останнього зі загоряннями батарей. Телефон, як очікується, можна буде використовувати як настільний комп’ютер із клавіатурою, монітором і мишкою.
Цього року Nintendo повернеться на ринок ігрових консолей. Це досить цікава платформа, яка буде включати в себе «таблетки», мобільні джойстики, док-станцію і зможе працювати в різних режимах. Вона буде \ орієнтована на ринок мобільних ігор.
Пізніше, впродовж цього року, вийде нова версія консолі Xbox. Вона матиме більш потужне апаратне забезпечення, а, відповідно, з Microsoft стане найпотужнішою ігровою консоллю в історії. Вона буде зосереджена на віртуальній реальності й іграх найвищого класу.
Також цього року планується низка інших інновацій. Amazon випустить голосовий помічник Alexa. Windows 10 отримає багато оновлень, зокрема, і для 3D-обробки даних.

«3Dvarius» – пластикова скрипка, надрукована

3D-принтером

  
Title  
  
Французький музикант Лоран Бернадак грає на незвичній скрипці: вона зроблена не з дерева, а з пластику. Це є власний винахід Бернадака – «3Dvarius», у скрипці – 30 тисяч шарів пластику, надрукованих 3D-принтером. Це – новітній спосіб виробництва музичних інструментів.
Чимало критиків кажуть, що звук від пластикових інструментів з 3D-принтера ніколи не зможе зрівнятися зі звучанням дерев’яних скрипок ручної роботи. Один з фахівців переконаний, що така скрипка не здатна відтворити певну вібрацію.
Інші ж вважають, що новітні інструменти стануть поштовхом для музикантів і композиторів в освоєнні нових просторів креативності.
Лоран Бернадак, розробник «3Dvarius»: «Ця божевільна скрипка має назву «3Dvarius», оскільки вона надрукована у 3D із 30 тисячами шарів за 24 години. При цьому, її було надруковано цілою, а не деталями. Це дуже легка скрипка, вона дуже зручна. І вона дає дуже об’ємний та чіткий звук».
Перший примірник скрипки з 3D-прин­тера Лоран Бернадак створив минулого року. Підприємливий музикант уже встиг продати 100 таких інструментів у Європі. Він планує також вийти на американський ринок.
Нещодавно французький скрипаль та інженер демонстрував свій винахід на форумі Consumer Electronics Show у Лас-Вегасі. Бернадак виробляє скрипки 3Dvarius у своєму рідному місті Тулуза, на півдні Франції.
Скрипка має складну конструкцію, зокрема, на її поверхні вигравіювано слова і візерунки. Бернадак каже, що це можливо виконати лише за допомогою 3D-друку.
Лоран Бернадак: «3D-друк – це єдина та унікальна можливість виготовляти інструмент точно такої форми, якої ви хочете. Ці контури дуже складно виконати, практично неможливо для інших технологій. Скрипки з такими важливими деталями та елементами можна виготовляти лише за допомогою 3D-друку».
Вартість «3Dvarius» – сім тисяч євро. Розробник скрипки сподівається, що вона допоможе відкрити нові звуки та ігрові техніки, і, можливо, й новий музичний репертуар.

Opera запустила інноваційний

браузер Neon

  Title
  
Норвезька компанія Opera Software представила новий проект Opera Neon – незвичайний браузер з кількома новими функціями.
Головною фішкою Neon є нові округлі іконки для сайтів, які  з’являються у прозорому інтерфейсі. Браузер має вбудований мультимедійний плеєр, що дозволяє керувати музикою та відео. Крім того, з’явилась можливість працювати одночасно у двох відкритих вкладках. Зазначається, що іконки зі сайтами користувача розташовуватимуться зверху вниз.
Новий браузер від Opera для Win­dows можна завантажити вже зараз на офіційному сайті компанії. Відомо, що традиційна версія переглядача нікуди не зникне, але отримає деякі зміни з Neon уже навесні.

Yahoo! змінить назву

Про це повідомляють у матеріалах Комісії з цінних паперів і бірж США, пише ukr.lb.ua.
Після закінчення операції компанію покинуть президент і головний виконавчий директор Марісса Майєр, а також п’ятеро членів ради директорів, включаючи співзасновника Yahoo! Девіда Філо.
За інформацією деяких ЗМІ, нова назва стосуватиметься тільки холдингової компанії, а бренд Yahoo! збережеться. Нагадаємо, про майбутню операцію в компанії оголосили в липні 2016 року. Verizon придбає Інтернет-активи Yahoo! за $4,83 млрд., при цьому, частка Yahoo! в Alibaba Group під контроль Verizon не перейде.
У рамках угоди під контроль Verizon перейдуть сервіс електронної пошти Yahoo! Mail, сервіс відеореклами BrightRoll, сервіс аналітики мобільних додатків Flurry, рекламний сервіс Gemini і кілька інших сервісів, об’єднаних порталом Yahoo.
У майбутньому всі ці активи будуть інтегровані в бізнес раніше придбаної Verizon компанії AOL.
У грудні 2016 року Yahoo! заявила про кібератаку, в результаті якої вкрали дані більш, ніж 1 млрд. користувачів.

Які головні тренди в електроніці майбутнього?

Цього року виставка електроніки у Лас-Вегасі відсвяткувала свій 50-й ювілей. Найкращим подарунком став рекордний простір для експозиції – 300 тисяч квадратних метрів.
Цей конгрес світових виробників електроніки для споживачів стає важливим показником тенденцій на наступний рік. Які головні тренди на ньому? «Ви знаєте, зараз немає якогось одного помітного тренду, але є галузі, якими споживачі цікавляться найбільше. Наприклад, безпілотні автомобілі та подальший розвиток Інтернету», – каже Роджер Ченг, редактор веб-сайта CNET.
«Інтернет речей» – це, наприклад, футболка, де рухи, дихання, тиск, температура тіла користувачів заміряється різними пристроями, а результати потрапляють до загальної бази даних.
«Майбутнє складатиметься з речей, які будуть підключені через мережу до вашого будинку і доступні цілодобово. Нині, якщо вони є, то підключені лише до вашої оселі. А згодом усі прилади, включно з автомобілем, будуть об’єднані в одну мережу, незалежно від того, чи ви самі будете вдома чи деінде», – розповідає Вернер Герц, голова досліджень у центрі технології Gartner.
Однак, у такої системи є і недоліки, зокрема, висока залежність від якості Інтернет-зв’язку, а також можливе порушення приватності та навіть особистої безпеки.
«Одна з проблем – це величезна кількість приладів, які під’єднані до цього «Інтернету речей» у той час, коли немає надійної і безпечної Інтернет-платформи. У цих приладів немає відповідних алгоритмів, відповідальних за безпеку. Вони не можуть захищати приватність», – каже Вернер Герц.
Іншими словами, будь-який прилад, під’єднаний до Інтернету, може стати об’єктом хакерської атаки, і з нього можуть бути викрадені особисті дані. Також прилади можуть стати інструментами нападу на веб-сайти.

Розумна виделка приборкає апетит

  
Title  
  
Інженери створили унікальну смарт-виделку, яка точно допоможе позбутися набраних за новорічні свята кілограмів.
Як відомо, коли людина їсть повільно, їжа краще перетравлюється, а мозок встигає отримати сигнал про насичення до того, коли ми спожили занадто багато калорій.
Виделка HAPIfork не дозволяє користувачеві переїдати. Якщо ковтати їжу занадто швидко, столовий прибор світиться і починає вібрувати – це сигнал, що потрібно зменшити оберти.
Таким чином, виделка ефективно контролює апетит свого господаря.
Крім того, прибор можна підключити до комп’ютера або смартфона через Bluetooth. Через спеціальний додаток можна відслідковувати свої успіхи.
Єдиний недолік чудо-виделки HAPIfork – її ціна. В Інтернеті її можна придбати приблизно за 100 доларів.
Джерело: znaj.ua

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

8 найбільш ймовірних сценаріїв загибелі Землі

Марс наш: як людство заселятиме планету і скільки це коштуватиме

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers