rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Весела зима у Марганці: без газу, світла та опалення
Як виглядає рецепт ідеальної «картинки» для пропагандистських телеканалів РФ?

  Title
  Олена Жадько та Ольга Маргацька
По-перше, беремо страхітливу реально існуючу соціально-побутову ситуацію в окремо взятому депресивному в усіх аспектах регіоні, бажано десь поближче до фронту, зі значною часткою російськомовного й ностальгуючого за СРСР населення. По-друге, місцева влада там має бути настільки недолугою, що ту чи іншу відверто катастрофічну ситуацію почне помічати тільки після настання часу «Х». По-третє, постраждалій публіці теж слід бути такою мірою інертною й безвідповідальною, такою не здатною до самоорганізації з метою вчасного вирішення власних клопотів, що вона виявиться якнайсприятливішою до маніпуляцій із громадською думкою й відвертих ідеологічних диверсій, яких хоч греблю гати за умов військового часу. «Путін, введі войска», – вони одразу не кричатимуть, але у поточному ганебному стані справ звинувачуватимуть кого завгодно, тільки не самих себе – і не тих, кого обрали на останніх виборах.
Саме така ситуація з початком опалювального сезону склалася у Марганці (Дніпропетровська область), де міськрада вирішила відмовитися від газу, а про перехід на належним чином підготовану електроенергетичну інфраструктуру вчасно не подбала. Настали морози... міська голова Олена Анатоліївна Жадько вирушила кудись у відпустку, за зірваний опалювальний сезон довелося «віддуватися» в. о. мера Ользі Маргацькій. Та ж у всьому звинувачує безвідповідальних споживачів, які через борги ще за централізоване газопостачання тепер не можуть під’єднатися до автономної системи й перенавантажують електромережу, оскільки єдиним порятунком для них лишаються електричні обігрівачі та плити.
Отже, за словами Маргацької, місто зробило, що могло, а те, що горять трансформатори й цілі мікрорайони (а не тільки категорія боржників) лишаються геть без світла, то в цьому винні окремі містяни.
Вона пояснює, що в період з 2005 до 2016 рр. кількість побутових споживачів газу скоротилася з 14 тисяч до 5,3 тисячі абонентів, при цьому, споживання газу котельнями залишилося на тому ж рівні. «Це призвело до повного розбалансування системи опалення. До того ж, заборгованість міських мереж перед НАК «Нафтогаз України» склала 60 млн. гривень і ще в квітні нас попередили про неможливість укладення договору на постачання природного газу. Окрім того, розбалансування системи призвело до збитків підприємства в сумі 9 млн. гривень при заборгованості населення 14 млн. гривень. Усе це стало приводом для рішення про децентралізацію опалення», – пояснює вона.
Якщо вірити Маргацькій, усі об’єкти культурно-соціальної інфраструктури вже «переведено на автономне альтернативне опалення», проблеми існують лише з деякими категоріями побутових споживачів.
З них, наголошує Маргацька, в силу, нібито, незалежних від місцевої влади обставин, без тепла на початок зими лишилися понад тисячу осіб. «Населення також переходить на автономне опалення і станом на 1 квітня 2016 року 70% громадян мали автономне опалення. Решта 30%, а це 5,3 тисячі осіб, – боржники, які мають заборгованість по 20 тисяч гривень і більше, що унеможливило отримання ордера на опалення. На сьогоднішній день без офіційного підключення до автономної системи опалення залишаються близько 1 тисячі осіб, які включаються в електромережу, оскільки не мають альтернативних джерел тепла», – сказала вона.
Водночас, Маргацька запевняє, що минулого року малозабезпечені мешканці Марганця отримали 16 млн. гривень на встановлення індивідуального опалення.
Найзгуртованіші з місцевого люду з усім, що каже в. о. мера, погоджуватися не схильні й уже порівнюють Марганець-2016 з Алчевськом-2006. Особливо їм «подобається» ця цифра у 16 млн., під час розподілу яких, переконані марганчани, не обійшлося без зловживань.
У п’ятницю, 16 грудня 2016 року, під стінами міської ради збирався мітинг, на якому люди вимагали від міської влади й енергетиків роз’яснення стану справ з опаленням і енергопостачанням міста.
Обслуговує місто компанія «ДТЕК Дніпрообленерго» Ріната Ахметова, яка передбачила кошти на посилення мереж Марганця у зв’язку з настанням зими. Але, як там заявляють, процедури укладення підрядних договорів і закупівля матеріалів та обладнання «вимагають часу», й зробити все це за півроку «неможливо» (якщо рахувати ці півроку з квітня по жовтень, тобто, починаючи від рішення міськради про відмову від послуг «Нафтогазу» і до старту опалювального сезону).
«В цілому, по місту зараз ситуація контрольована за винятком близько тисячі абонентів. Робота проводиться цілодобово, в Марганець для посилення перекинуто бригади Верхньодніпровського, Магдалинівського й Нікопольського РЕМ. Регулярні відключення відбуваються на 12 зі 120 трансформаторних підстанцій, сьогодні там тривають роботи. Упевнений, до Нового року ця проблема буде вирішена», – заявив того дня представникам ЗМІ начальник Нікопольського РЕМ «ДТЕК Дніпрообленерго» Олександр Чорний.
«У зв’язку з відсутністю газу в будинках зростають навантаження на електромережі, через що регулярно горять трансформатори. Ми прибули на допомогу Нікопольському РЕМ для заміни трансформаторів. Ми прибираємо малопотужні трансформатори й замінюємо їх на більш потужні, знижуючи таким чином навантаження на мережу. Протягом тижня ми замінюємо, в середньому, близько 10 трансформаторів, працюючи зранку до пізньої ночі», – уточнюють у компанії.
Ще одна дивина. Марганчани стверджують, що активні роботи почалися лише з настанням холодів (та з отриманням енергетиками інформації про запланований мітинг). Натомість, енергетики й посадовці міськради виправдовуються, що не могли знати усієї картини доти, доки не відбулося максимальне навантаження на мережі, іншими словами, доки ті самі «близько тисячі абонентів» не почали нормально мерзнути й вмикати у розетки все, що тільки можна, а кілька тисяч їхніх сусідів отримали змогу неабияк виявляти емпатію, бо ж «зростають навантаження на електромережі, через що регулярно горять трансформатори».
У будь-якому випадку енергетики у цій ситуації – то вже кінцева ланка. За власний добробут мусить відповідати, насамперед, споживач, потім – громада, потім – депутатський корпус. А вже після депутатського корпусу керівник міста, району, області.
Марганчани, певно, звикли до зворотної послідовності. Активні містяни не на руку й владі, яка кровно зацікавлена в інертній громаді, точніше, в її повній відсутності. Що ж, у Марганці нині мають те, що мають. А попереду ще січень, лютий.
До слова, щодо депутатів. Якщо мер Жадько є представницею «Опозиційного блоку» (колишня Партія регіонів), так само, як і 8 депутатів міськради, то решта 26 мандатів розподілено між «Батьківщиною», УКРОПом – по 5, «Відродженням», «Солідарністю» – по 4, «Самопоміччю», «Народним контролем», Радикальною партією Ляшка, Партією захисників Вітчизни – по 2. Де вони? Чим зайняті?.. Чи то все Партія регіонів, якою була, такою і лишилася? Тільки з різними яскравими обгортками?
Де їхнє рішення про відсторонення Жадько й призначення нових виборів голови? Де створена ними спецкомісія?

«Позачергова» сесія без позачергового питання

Куди там... Депутати мають питання значно важливіші: «оптимізація» комунальної нерухомості та розподіл 81 млн. гривень міського бюджету на наступний 2017 рік. Саме з цією метою вони зібралися 20 грудня на 19-у позачергову сесію Марганецької міської ради VII скликання. Народні обранці прийшли підготованими, із заздалегідь опрацьованим, погодженим з керівництвом міста баченням порядку денного. З’явилося на сесію й саме керівництво: пані Жадько поруч з пані Маграцькою під портретом пана Порошенка (ніби й казали ж «не вішати» тих портретів, бо ж місцева влада у нас, за Конституцією, незалежна від центральної, але чиїмись руками портрети ті по цілій країни вішаються й вішаються) оперативно провели зустріч, втішені одностайною позицією «більшості голосів» з усіх основних питань. Катастрофа з тепло-, електропостачанням Марганця жодним чином не розглядалася.
Громадськість на сесії була практично відсутня. Від недепутатів із приводу енергетичного колапсу пролунало лише дві репліки. Зокрема, геть не схожий на депутата худенький чоловічок обурювався тим, що майже 4 тисячі марганчан лише фіктивно підключені до електроенергії, бо ж у їхніх помешканнях у мережі є лишень 130-140 вольт напруги. Але його не почули, було ніколи. Окрім бюджету, треба було ще хутко припинити діяльність бібліотеки на Ворошилівці та клубів «Ровесник» та «Атлант», приміщення яких, зі 100%-ю вірогідністю, відійде комерційним структурам. І, як підказує досвід, структурам, не чужим для родичів представників депутатського корпусу.
Бібліотеку «оптимізували», наприклад, у зв’язку з пенсійним віком її працівників. Певна річ, читати книжки у пітьмі важко. Та й у холоді теж.

Лист в обласну раду

Зневірені в очільниках міста мешканці частини міста під назвою «Східний квартал» підготували звернення до голови Дніпропетровської обласної ради Гліба Пригунова (БПП). Почали збирати підписи, обіцяють їхати з пікетами до Дніпра, а там і на Київ, якщо в області не почують.
Свої претензії вони висувають, насамперед, Жадько. Й тим, кого вважають представниками «її близького провладного оточення».
«Програма (з відмови від газу – авт.) була розрахована на три роки, однак, в обхід місцевої громади, мер та її близьке провладне оточення з прихованих причин звели цей термін до трьох місяців. Хоча марганчани неодноразово зверталися з цього приводу до Жадько, проводили мирні акції, вимагали поставитись до децентралізації (опалення – авт.) виважено, із залученням досвідчених фахівців-енергетиків. Натомість, з екранів місцевих телеканалів мер оптимістично заявляла, що опалювальний сезон розпочнеться вчасно, без проблем, і всі будуть з теплом, – йдеться у документі. – А що вийшло насправді? Населення залишилося і без тепла, і без електрики. Не підсилені електричні мережі не витримують надмірних навантажень, тож, не минає жодного дня без складних аварійних навантажень. По всьому місту горять трансформаторні підстанції, кабелі і щитові, електропроводка в будинках. Не вистачає ремонтних бригад, бракує матеріалів і обладнання. Надто дошкульно лихоманить густонаселені мікрорайони, де люди майже постійно змушені потерпати від холоднечі й темряви, передусім, діти й хворі, старенькі люди. Такою є ціна непродуманого, некваліфікованого, неузгодженого з енергетиками, явно форсованого масового переведення міста на автономне електричне опалення з боку владного керівництва Марганця».
«Особливо складна ситуація у багатоповерхівках по вулицях Проектній, Київській, Парковій, а також Східному, Сонячному кварталу... Ремонті ж роботи вирішують проблему лише на декілька годин». Так, так, «на декілька годин». Це – правда. Й потім знову 4-5 діб без світла, розбавлених новими дзвінками марганчан у call center ДТЕК.
Жадько ж, натомість, як стверджується у зверненні на ім’я Пригунова, «не тільки ігнорує звернення людей, а й постійно уникає спілкування з ними»: «За два місяці енергетичного й опалювального колапсу жодного разу не зустрілася з мешканцями знеструмлених, замерзаючих районів, а тим, хто звертається до неї по допомогу, радить... судитися з Нікопольською дільницею електричних мереж».
Мовляв, хто укладав угоди про безперебійне постачання до своїх осель живлення у 220 В, ті тепер мають повне право висувати претензії до фірми-постачальника. Але не до неї.
Марганчани подібну реакцію міської голови у своєму зверненні оцінюють не інакше, як словами про «вражаючий цинізм».
На Дніпропетровщині, варто зауважити, від послуг НАК «Нафтогаз» відмовилися три великі міста, однак, найгірша ситуація склалася лише у Марганці.
Порівняно найгірша ситуація, вважають у Нікополі. Зо дві тисячі нікопольців у середині місяця перекривали трасу національного значення Н-23 (Нікополь-Херсон). Однак, їм усе ж легше: перебої зі світлом у них тривають тільки місяць, а не два, як у Марганці, інтервал знеструмлень коливається в межах 1-2, а не 4-5 діб. А з теплом у них так само: «У квартирах температура 5-7 градусів».
Усе, як на війні, котра тут, поруч. Одразу за відбитими у ворога степами Західного Донбасу. Або як в окупованому Криму.
Але ж у Марганці війни немає. І не було. Чи... комусь треба, щоб була? Комусь з отих проросійських «блоків» та з фарбованих лисів ніде не зареєстрованої, однак, завжди найпотужнішої, невидимої Партії безкінечної «оптимізації» та приХватизації?
Куди, врешті-решт, дивляться ті, хто має не допускати дестабілізацію у прифронтовому краї? Чи вони почнуть реагувати лише тоді, коли хтось із марганчан знову поїде воювати за «ДНР» й повернеться звідти з автоматичною зброєю та пластидом?
Чи у нас так тепер схильних до манівців «Новоросії» перевиховують?
Трохи фактів:
– у жовтні 2014 року співробітниками СБ України затримано мешканця міста Марганець на конспіративній квартирі. У нього вилучено 20 кг пластиду, пістолет Макарова та посвідчення працівника «генеральної прокуратури ДНР».
Бойовик з позивним «Рем» брав участь у бойових діях на боці сепаратистів та очолював терористичну групу, яка підпорядковується бойовику на прізвисько «Сармат».
Було встановлено, що «Сармат» відрядив «Рема» до Дніпропетровська із завданням здійснити три вибухи – на складі паливно-мастильних матеріалів у військовому містечку ЗСУ, а також поблизу облдержадміністрації.
У травні 2015-го чоловіка було засуджено до 9 років.
– 7 березня 2016 року, о 14.45, під час патрулювання на залізничній станції «Очеретине» в Дніпропетровській області, черговий наряд спеціальної роти поліції «Кривбас» під час перевірки документів у осіб, що викликають підозру, затримав двох громадян, які пред’явили паспорти на ім’я громадян «І» та громадянина «Д».
Громадянин «Д», 1996 року народження, уродженець міста Марганець, Дніпропетровської області, зареєстрований: місто Марганець Дніпропетровської області. Його паспорт мав видимі ознаки технічної підробки документів (переклеєна фотографія особи). Був бойовиком незаконного збройного формування «Красний Луч».

Віктор Чалаван: «Убезпечити себе від воєнних загроз лише контрактною армією нереально»

Повернення в мирне життя

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers