rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Подорожі \ 10 архітектурних артефактів Стародавнього Єгипту, не менш цікавих, ніж знамениті піраміди
Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Єгипет – батьківщина однієї з найвідоміших цивілізацій у світі. Тим не менше, коли люди цікавляться давньоєгипетською історією, вони, зазвичай, зупиняються на пірамідах. Насправді, збереглося безліч інших споруд, завдяки яким можна дізнатися про цивілізацію стародавніх фараонів.


1. Похоронний храм Хатшепсут

Title  
  
Хатшепсут – одна з найцікавіших постатей в історії Єгипту. Вона була єгипетською царицею, яка оголосила себе фараоном, оскільки Тутмос III, її пасинок і спадкоємець престолу, був занадто молодим. Після неї зберігся похоронний храм, розташований у Дейр-ель-Бахрі. Храм, який називається «Джесера Джесера», що означає «святая святих», складався з трьох величезних терас, розділених по центру великими пандусами, які вели вгору.


2. Туна-ель-Гебель

Title  
  
Давньоєгипетське місто Гермополіс Магна був столицею провінції Харе. Воно було відоме як «Місто вісімки», оскільки люди там поклонялися Тоту, богові наук. Хоча місто цікаве саме по собі, в 1930-і роки поруч з ним виявили величезний некрополь, присвячений Тоту. На даний момент у «Туна-ель-Гебель» були розкопані близько 3 км тунелів катакомб, в яких, окрім звичайних поховань, були тисячі мумій тварин, зокрема, бабуїнів, ібісів, котів, жайворонків, пустельг і навіть свиней.


3. Колоси Мемнона

Title  
  
Колоси Мемнона – дві гігантські статуї фараона Аменхотепа III, які охороняють вхід у поминальний храм Аменхотепа. Вони були побудовані, щоб оберігати похоронний храм, що височів за ними. Велетенські статуї стоять досі, а храм зник через ерозію, спричинену повенями, а також через крадіжки каменів наступними правителями.


4. Палац Малката

Title  
  
Коли Аменхотеп III правив Єгиптом, він побудував палац, який по суті був староєгипетським варіантом маєтку в Каліфорнії. У розкішному палаці були: бібліотека, кухні, кабінет для прийняття гостей, оглядові зали, зали для урочистостей. На схід від палацу було священне озеро, поєднане мережею каналів з Нілом.


5. Танис

Title  
  
Завдяки відкриттю гробниці короля Тутанхамона, «загублене місто» Танис не набуло належної популярності. Стародавні єгиптяни називали Танис «Джанет», а в Старому Завіті він згадується під назвою «Зоан». Під час 21 і 22 династій Танис був столицею Єгипту. У багатому місті був збудований великий храм, присвячений богові Амону. У 1939 році археолог П’єр Монте виявив під час розкопок королівський похоронний комплекс, в якому були три похоронні камери, не зруйновані вандалами і не пошкоджені розкрадачами гробниць, але одразу після цього спалахнула Друга світова війна і про Танис забули.


6. Храм Сеті I

Title  
  
Храм Сеті I, який розташований в Абідосі, був одним з найсвятіших місць стародавнього Єгипту. Абидос був спочатку присвячений богові Упуаута, який був провідником для мертвих у загробне життя. Поступово в Абідосі утворився культ Осіріса, і незабаром все місто присвятили йому. Одним з решти храмів у межах Абідоса є храм Сеті I, який був присвячений семи божествам. Також у ньому шанувалися всі обожнені предки Сеті I.


7. Вавилонська фортеця

Title  
  
Вавилонська фортеця в Каїрі («Замок Вавилона» або «Єгипетський замок Єгипту») був побудований не єгиптянами. Насправді його побудували за вказівкою двох римських імператорів. Першим з них був Траян, який віддав наказ побудувати канал між Червоним мо­рем і Ні­лом, а також відре­мон­тував старовинну перську фортецю в південній частині міста. Другий імператор – Аркадій – удосконалив уже існуючу фортецю.


8. Дейр-ель-Медіна

Title  
  
Село Дейр-ель-Медіна поруч з Долиною Царів було поселенням ремісників, які будували гробниці фараонів. Зараз це один з фіванських некрополів.


9. Статуя Мерітамон

Title  
  
На відміну від інших міст у цьому списку, в Ахмімі досі живуть люди. У Стародавньому Єгипті це місто мало назву Іпу. Під час розкопок археологи знайшли фрагменти статуї Рамзеса II і порівняно непошкоджену 11-метрову статую Мерітамон, доньки Рамзеса II.


10. Гранітний кар’єр Асуана

Title  
  
Єгиптяни часто використовували граніт при будівництві пірамід, храмів і пам’ятників. Велика частина граніту, що використовується в цих структурах, була видобута з гранітного кар’єра в Асуані, площа якого становить близько 150 квадратних кілометрів. Зараз кар’єр приваблює туристів незакінченим обеліском, який протягом 3 тисяч років був прикріплений до однієї зі скель. Якщо цей обеліск поставити вертикально, то він би важив 1200 тонн і мав би висоту 42 метри, що на третину вище ніж будь-який інший стародавній єгипетський обеліск.

Загублені міста Індії

Зимова подорож в українську старовину: 10 найцікавіших музеїв під відкритим небом у різних куточках України для подорожей взимку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers