rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Микитюк & Яцентюк: «Сліпо йти за модними тенденціями – нерозумно»
  Title
  Title
  Title
  Title
Чарівниці. Це перше, що мені спало на думку, коли вперше побачила колекцію двох львівських дизайнерок, молодих за віком, але досвідчених за кількістю створеного одягу, Соломії Яцентюк та Світлани Микитюк.

Їхня остання, найсвіжіша колекція, яка була презентована на останньому Lviv Fashion Week, точно справила уау-ефект на кожного. Бо була, як жива. Їхній одяг наче дихав, а принти занурювали в якусь специфічну давньоукраїнську магію. Тому мені дуже закортіло зустрітись із дизайнерами особисто, щоб зрозуміти, звідки ця чарівність у одязі. Засновниці бренда «Mykytyuk & Yatsentyuk» розповіли про всі таємниці народження їхніх колекцій та про те, чи легко бути дизайнерами в Україні.

«Натхненням для створення нашої останньої колекції «Пробудження» весна-літо 2017 було обрано одразу два джерела, що дивним чином переплітаються і по суті звеличують одне і те ж, а саме красу та багатство природи, – відповідає Соломія Яцентюк на моє запитання про їхні «живі» моделі. – Насамперед, це – образ Мавки як героїні української міфології, що є уособленням природи Карпат. Мавка – це той образ, який першочергово надихнув на створення цієї колекції. Це – етнічний стержень, що створив настрій та вдихнув життя у кожну з наших моделей. Інша річ – це графіка художника прерафаеліста Вільяма Моріса, яка, фактично, є одою природі. Звернувшись до графічних творів цього художника, нам вдалося створити принт, що складається у магічний калейдоскоп зображень. Так і народилася та магія, про яку ви питаєте. Взагалі, ідея цієї колекції виникла уже дуже давно, ще тоді, коли ми працювали на колекцією «Українська Відьма». Оскільки і я, і Світлана багато часу проводимо в Карпатах та обожнюємо ці гори з дитинства, відчуваємо таємничу атмосферу цієї місцевості, то така тема є нам дуже близькою. Графікою Вільяма Моріса теж захоплюємося уже давно. В його творах відчувається особливе сприйняття та бачення краси природи, а це – близьке для нас обох. Тому працювали над колекцією з величезним задоволенням, адже ставимось до своїх колекцій не як до продукту індустрії моди, а як до арт-об’єкту.
– Розкажіть, як ви почалися як творчий дует? І яким був перший крок у дизайнерстві?
Соломія: – Ми познайомились при вступі до Львівської національної академії мистецтв, згодом заприятелювали. І почали з’являтись спільні думки та ідеї. Ми зауважили, що розуміємось дійсно з півслова, а наші характери та творче бачення вдало доповнюють одна одну. Тоді ж і усвідомили, що, поєднавши дві думки, два світи, ми зможемо створити неординарний, не схожий ні на що продукт. Першою нашою спільною колекцією була дипломна робота «День та Ніч у Венеції». З того часу минуло 10 років. І «Пробудження» – це наша 11 за рахунком колекція.
– Так, це – солідний творчий багаж… А як ви розподіляєте обов’язки? Який зараз штат працівників у творчій лабораторії Mykytyuk & Yatsentyuk?
Світлана: – Обов’язки розподіляємо таким чином, щоб досягнути максимально результату, і так, щоб ми обоє мали можливість для втілення власного бачення. Адже кожна з нас – це творча одиниця. Нещодавно одна з наших постійних клієнток висловила таку думку, що ми занадто скромні та інтелігентні. «Вам це заважає», – сказала вона. У цьому випадку – ні, адже ми з повагою ставимося одна до одної і є толерантними у спільній роботі. Колектив нашої творчої майстерні налічує 6 осіб.
Соломія: – І я пишаюсь нашим колективом, адже всі вони є професіоналами своєї справи, творчими неординарними особистостями і щирими та добрими людьми.
– А яка із ваших колекцій – найбільш пам’ятна?
Соломія: – Знаєте, кожна є кроком уперед, кожна залишила після себе слід, і не лише в нашій пам’яті. Для нас дуже важливо, коли наші клієнти розповідають, як одягали наш одяг на якісь визначні події. Таким чином вони розділяють з нами свою радість, шлють позитивну енергетику. Та, мабуть, найбільш наповненою емоційно стала колекція «Десь за горами, за лісами…» Ця колекція була присвячена дитинству та дітям і навіяна тими емоціями, що з’являються після народження дитини.
Світлана: – Джерелом творчості було обрано українську народну казку і орнаменти вишивок на українському весільному рушнику. А аплікації для колекції ми створили на основі власних малюнків, які уособлювали образи, відомі нам з дитинства.
– Що є найважчим у просування бренда на ринок? Яке правило існування бренда стало для вас найбільшою несподіванкою?
Соломія: – Це цікаве запитання… Мабуть, щоб дати на нього відповідь, нам ще потрібно дуже багато вчитись. Ні для кого не є секретом, що успішність бренда залежить від багатьох чинників, і найбільш важливим з них є реклама та вдалий піар, чим більше – тим краще. І от виходить так, що найбільш успішним є не той, хто талановитий чи, скажімо, креативний, а той, хто найбільш розрекламований. Це і стало найбільшою несподіванкою, бо ми, як творчі одиниці, не звикли хвалити самі себе і розповідати про те, який наш одяг чудовий, універсальний, і якість хороша, та ще й ціна доступна. Але це, мабуть, свідчить про те, що дизайнер мусить бути не лише художником, а поєднувати в собі різні вміння та знання.
– Найбільший успіх на сьогодні – це…?
Світлана: – Найбільший наш успіх ще попереду (сміється). На мою думку, найбільшим успіхом для нас є те, що ми – діти з простих українських сімей, успішно працюємо уже 10 років, розвиваємося і не зупиняємося на досягнутому. Наприклад, навесні наш бренд запросили продемонструвати колекцію «Пробудження» на Польському тижні моди в Білостоку. А ще повеземо її також на Фестиваль кіно на Мадейрі.
– А чи шиєте ви речі на замовлення?
Світлана: – Авжеж! І робота з клієнтом – це відповідальна та кропітка праця, яка вимагає багато часу та уваги, але дарує багато позитиву! Ми з великим задоволенням працюємо над створенням індивідуальних образів, адже ця робота дає можливість заглибитися у внутрішній світ людини, а це – як подорож на іншу планету, захоплює. Серед наших клієнтів є багато відомих людей. Це – діячі культури та політики, власники великого бізнесу… Але всіх їх об’єднує те, що вони є яскравими, неординарними особистостями.
– І наостанок, як вважаєте, чи зобов’язана жінка у сучасних реаліях ретельно стежити за модою? Як ставитеся до тих, хто взагалі не слідкує за тенденціями?
Соломія: – Ретельно стежити за модними тенденціями зобов’язані дизайнери, видання модних журналів, fаshion-блогери і всі, хто працює в модній індустрії. А от кожна жінка повинна віднайти власний стиль і тоді виглядатиме завжди гармонійно і неповторно. Сліпо ж йти за модними тенденціями – безглуздо, мода змінюється занадто часто. І взагалі, це може призвести до того, що людина носитиме одяг, не лише який не пасуватиме, а й у якому виглядатиме смішно.
Світлана: – Але знайти свій стиль можна лише завдяки спробам та помилкам, тому – вперед, до експериментів! І не потрібно скуповувати все поспіль і витрачати купу грошей на речі, з якими потім невідомо що робити. Достатньо декількох речей, які гармонійно комбінуватимуться між собою для того, щоб виглядати приголомшливо. Усім цього бажаємо!


Постимо, але не голодуємо: рецепти овочевих салатів і пісних супів

5 оригінальних рецептів приготування куті на Різдво

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers