rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ І запалала Свіча пам’яті…
Пам’ять жертв найжахливіших трагедій в історії України ХХ сторіччя – трьох Голодоморів – вшановували не тільки на території України, але й у всьому світі. Величезна жертва мільйонів українців скорботною хвилею прокотилася Україною і світом через роки після трагедії. Люди запалювали свічки, складали молитви за упокій загиблих, згадували тих, хто з вини російської окупаційної влади так рано відійшов у засвіти…

 Title
  Title
  Title
В Одесі понад 200 осіб взяли участь у мовчазному марші в пам’ять про жертв Голодомору.
Учасники акції зібралися біля пам’ятника жертвам Голодомору, розташованому на Лідерсовському бульварі, де поклали до монумента квіти.
Потім, вишикувавшись колоною, люди безмовно пройшли вулицями до Соборної площі. Попереду колони несли чорний транспарант з білим написом: «Не забули, не пробачимо...» У деяких учасників ходи були прапори України.
Під час маршу, який супроводжували поліцейські, рух транспорту на деяких вулицях було перекрито.
Також у пам’ять про жертв геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні – керівники міста та області, представники органів влади та військовослужбовці поклали квіти і композиції з житніх і пшеничних колосків до пам’ятного знаку жертвам Голодомору. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.
У Житомирі в рамках акції «Запали свічку пам’яті» виклали хрест із запалених лампадок. Понад 200 осіб взяли участь у траурному мітингу до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні.
Учасники заходу зібралися о 16:00 на Путятинському майдані, де встановлено пам’ятний знак жертвам Голодомору «Скорботний ангел». На мітинг прибули керівники міста та області, громадські активісти, волонтери, священики різних конфесій, молодь.
Захід розпочався з хвилини мовчання у пам’ять про загиблих під час голодоморів, священики відслужили молебень за жертвами штучного голоду.
Також відбулося покладання квітів та колосків до пам’ятного знака.
Після заходу більшість учасників акції, повертаючись додому, несли вулицями міста запалені лампадки. У вікнах будинків житомирян було видно запалені свічки на підвіконнях.
У Львові вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні загальноміською екуменічною молитвою, в якій взяли участь близько тисячі мешканців міста. Акція відбулася у центрі міста, на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку.
Львів’яни з декількох сотень запалених свічок виклали на площі кількаметровий напис: «Пам’ятай 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 роки».
З центру міста учнівська та студентська молодь пройшла ходою до Пам’ятного знака жертвам Голодомору та політичних репресій на проспекті В’ячеслава Чорновола.
Протягом дня в усіх храмах Львова та області лунали церковні дзвони і відправляли поминальні служби за жертвами голодоморів, а більшість мешканців о 16:00 у вікнах своїх домівок виставили запалені свічки на знак вшанування пам’яті померлих від штучного голоду українців.
У Чернігові до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні відбувся меморіальний захід біля пам’ятника «Борцям за волю і незалежність України» біля Катерининської церкви.
Пам’ять померлих під час голодоморів в Україні вшанували понад 200 чернігівців – представників влади та громадськості. Активно долучилися до заходу місцеві поліцейські, вишикувавшись з лампадками, а студенти Академії Державної пенітенціарної служби України тримали державні прапори.
Присутні приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання. Потім поставили лампадки до пам’ятника і поклали квіти. Під час виступів йшлося про голодомори як сплановані акції зі знищення українського селянства, «публічної страти за прагнення жити і бути господарем на своїй землі».
Всього у Чернігівській області жертвами Голодомору 1932-1933 років стали понад 360 тисяч осіб. На горезвісні «чорні дошки» були занесені 4 райони Чернігівської області, повністю або частково – 4 міста, 20 селищ і сіл. Там продовольство у людей повністю вилучили за вказівкою влади.
У Кропивницькому на меморіальному комплексі «Фортечні вали» відкрили пам’ятний знак «Жертвам Голодомору 1932-1933 років».
Меморіал у вигляді козацького хреста на земляному валі є авторською роботою головного архітектора міста Вадима Мездріна.
Близько 500 мешканців Кропивницького пройшли центральною вулицею міста від Кафедрального собору до нового пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору 1932-1933 років». Вони несли державні прапори України і прапори політичних партій, лунали гасла «Слава Україні! Героям Слава!», люди тримали в руках квіти і свічки.
Учасники ходи біля пам’ятного знака вшанували хвилиною мовчання померлих під час Голодомору. Після молитви пам’ятний знак освятив єпископ Кропивницький і Голованівський УПЦ Київського патріархату.
У Києві біля Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» після загальнонаціональної хвилини мовчання розпочалася громадська акція «Запали свічку пам’яті».
За оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України демографічні втрати України внаслідок Голодомору в 1932-1933 роках становлять приблизно 4,5 млн. осіб.

Пам’ять жертв Голодомору вшанували у столиці США

  
Title  
  
У першу річницю після відкриття в американській столиці монумента, присвяченого жертвам Голодомору в Україні 1932-33 рр., вшанувати пам’ять до центру міста в неділю прийшли приблизно півтори сотні людей, передає «Укрінформ».
«Річниця встановлення цього пам’ятника – це подія не лише для української громади, а й для всього американського суспільства», – підкреслив у коментарі агентству голова Крайового комітету США з визнання Голодомору геноцидом Михайло Савків.
Він нагадав, що меморіал розташований у самому центрі Вашингтона – біля головного залізничного вокзалу, за кілька кварталів від Капітолію – будівлі американського Конгресу. «Щодня тут проходять тисячі людей, вони дізнаються про Голодомор в Україні, і це важливо», – зазначив представник української громади. Він також висловив переконання, що цей пам’ятник, крім нагадування про страшну подію, «є й символом того, що трагедія, яка сталася в Україні в 1932-33 роках, ніколи не має повторитися будь-де у світі».
У меморіальному заході в неділю в Вашингтоні взяли участь священики українських церков у США, які прочитали спільну молитву за Україну, посол України в США Валерій Чалий, другий посол США в Україні Вільям Міллер, дипломати, журналісти, громадські діячі, представники української та інших діаспор у США. Гостями заходу також стали голова ЦВК Михайло Охендовський, заступник голови ЦВК Андрій Магера, народні депутати України, які зараз перебувають з візитом у США.

Голодомор в Україні має бути визнаний
геноцидом на міжнародному рівні

 Title
  
Голодомор в Україні 1932-33 років має бути визнаний геноцидом не лише на інституційному рівні в окремих країнах, зокрема, США, але і на рівні універсальних міжнародних організацій, таких, як ООН.
Про це заявив посол України в США Валерій Чалий під час заходів у Вашингтоні до 83-й річниці трагедії, передає «Укрінформ».
«У цей день у всьому світі розповідають не тільки про трагедію Голодомору, але дедалі голосніше кажуть про акт геноциду – злочини проти людяності. Такі злочини не мають терміну давності», – зазначив дипломат.
Він нагадав, що в Україні лише десять років тому парламент визнав Голодомор актом геноциду. Після цього у багатьох країнах прокотилася хвиля визнання у різних формах. У Сполучених Штатах це була резолюція нижньої палати американського Конгресу, прийнята у вересні 2008 року.
Тим часом, серед американських політиків різного рангу вже давно можна почути голоси про необхідність визнання Голодомору в Україні геноцидом на ширшому рівні. Це було особливо відчутно рівно рік тому, коли в центрі Вашингтона відкрили монумент жертвам Голодомору. Тоді, нагадав дипломат, і чинні лідери, і кандидати в президенти зробили заяви, які стали додатковими посланнями про підтримку українського народу.
Зараз, як зазначив посол, проводиться робота, щоб Голодомор визнали геноцидом обидві палати американського Конгресу, а також виконавча влада.
«У цьому напрямку ми будемо працювати далі», – підкреслив Чалий. Він зазначив, що це питання не тижнів і навіть не місяців, а «більш тривалого терміну».
Разом з тим, посол зазначив, що кінцевою метою для України є «прийняття офіційного рішення про визнання Голодомору геноцидом на рівні універсальних міжнародних організацій».
Він нагадав, що свого часу, в 1948 році, СРСР вніс зміни до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, щоб унеможливити застосування цього до Голодомору в Україні.
«Але це можна змінити, потрібен тільки потужний голос міжнародного співтовариства», – зазначив український дипломат.
За його словами, це «важливий крок, щоб відновити історичну правду і на міжнародно-правовому рівні дати оцінку цьому злочину».


Зламати українців Голодомором не вдалося, – канадський міністр

  
Title  
  
Радянські правителі хотіли зламати українців Голодомором, однак їм це не вдалося.
Таку думку висловила міністр канадської спадщини Мелані Жолі, передає кореспондент Укрінформу.
«Голодомор досі залишається одним з найжахливіших злочинів минулого сторіччя. Голодомором намагалися зламати українців, але вони вижили. Їхні нащадки продовжують робити вагомий внесок у різних країнах, зокрема, – у Канаді», – сказала Жолі.
Вона наголосила, що Голодомор став покаранням за прагнення українців до незалежності.
«Під час цієї жахливої, спровокованої людиною, катастрофи мільйони дітей, жінок та чоловік були закатовані за їхні прагнення до незалежності та збереження унікальної української ідентичності», – зазначила міністр.
Жолі також закликала канадців пам’ятати про жертв тоталітарного радянського режиму.
«Як міністр канадської спадщини, я солідарна з українською громадою та закликаю канадців пом’янути жертв, родини та громади, які постраждали внаслідок Голодомору», – підкреслила вона.



У римському соборі святої Софії молилися

за жертв Голодомору в Україні

  
Title  
 Title 
  
Про це повідомило Посольство України при Святому Престолі у Twitter.
«Саме зараз у Римі, у соборі святої Софії, розпочалися заходи, приурочені вшануванню пам’яті жертв Голодомору в Україні», – йдеться у дописі.
Крім того, за даними посольства, у товаристві святої Софії, у Римі, відбулося театралізоване дійство до Дня пам’яті жертв Голодомору.


У Празі жертв Голодомору вшанували поминальною ходою

У столиці Чехії, місті Прага, у минулу неділю відбулась акція, приурочена до Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні.
Як повідомляє «Радіо Свобода», до поминальної ходи долучилися представники української громади та працівники посольства України у Чехії.
Учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Великого голоду, запалили лампадки й свічки.
Організатором зустрічі стало міжнародне об’єднання «Українська Свобода».


Свіча пам’яті в Австралії

В Австралії пройшли урочисті акції з вшанування жертв Голодомору 1932-33 років в Україні.
Про це повідомив кореспондент Укрінформу.
«Ми дуже вдячні усій міжнародній спільноті, яка визнала Голодомор геноцидом, але особливо ми вдячні Австралії, яка першою визнала факт геноциду українського народу на парламентському рівні», – наголосив посол України в Австралії Микола Кулініч, виступаючи перед українською громадою та представниками дипломатичного корпусу, які традиційно зібралися біля пам’ятника жертвам Голодомору, встановленому на території Українського православного центру в Канберрі.
«Визнання світом Голодомору геноцидом дає підстави сподіватися, що така трагедія більше не зможе повторитися, адже різні форми тоталітаризму досі існують у світі. Сьогодні ми знову боремося з тими, хто хоче зруйнувати нашу державність, знищує наших людей, вводить в оману світ за допомогою пропаганди», – сказав Микола Кулініч.
  Title
  
Своєю чергою, посол Естонії в Австралії Андрес Унга наголосив, що «боротьба зі злом все ще триває».
«Під час Голодомору в Україні загинули мільйони людей, вимерли сотні сіл, а світ мовчав. Ми не можемо допустити цього сьогодні, коли боротьба зі злом продовжується. Усі, хто поділяє спільні цінності, повинні виступити на боротьбу зі злом», – наголосив Андрес Унга.
Окрім поминальної панахиди та урочистого віча, у Канберрі відбулася презентація тематичної виставки зі свідченнями очевидців тих жахливих подій.
Загалом, на території Австралії відбулося понад 10 поминальних заходів у Брізбені, Сіднеї, Канберрі, Мельбурні, Джілонгу, Аделаїді, Перті та інших містах.
На території Українського православного центру у Канберрі розташований меморіал жертвам Голодомору 1932-33 рр. в Україні, споруджений за проектом Юрія Менцінського. 11 жовтня 1985 р. меморіал було урочисто відкрито тодішнім лідером федеральної опозиції (Ліберальної партії), згодом прем’єр-міністром Австралії Джоном Говардом.

Незламні. Про біль, силу і світло історії Голодомору

Вдова Джеймса Мейса: «Він знав, що в Україні вирішується доля не тільки Європи, а й усього світу»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers