rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ На славу Божу!
  Title
  Title
  Title
У суботу, 19 листопада 2016 року, в European Crystal Banquets & Conference Center відбувся 2-й щорічний гала-бенкет на підтримку будівництва нового паломницького центру, відпустового храму Української Греко-Католицької Церкви Зачаття Пресвятої і Непорочної Матері Божої і Блаженних мучеників України ХХ сторіччя в м. Палатайн.

Доповідачем заходу був Архієпископ і митрополит Філадельфійський Степан Сорока. Гості мали нагоду насолодитися співом хору СУМ та потанцювати під супровід групи «Едельвейс». Проводився тихий аукціон чудових українських виробів талановитих майстрів.
Українські греко-католики заклали свою першу парафію св. о. Миколая в Чикаго в 1905 р. Через кілька років вони побудували величну церкву, тепер вже катедру, що розташована при вулицях Райс і Оклі. Ці першопрохідці були вихідцями зі середовища так званої першої хвилі – емігрантів з України, котрі приїхали в США перед Першою світовою війною. Друга хвиля емігрантів з України прибула до Чикаго між Першою та Другою світовими війнами. Прибулі вже були захоплені відродженням української державності після повалення царської Росії. Починаючи від 1949 р., до Чикаго почали численно прибувати емігранти третьої хвилі. Більшість із них пережила жорстокість і переслідування радянським режимом на рідних землях. До Сполучених Штатів Америки вони отримали змогу приїхати завдяки ухваленому Конгресом у 1948 р. закону про «переміщених осіб», підписаному президентом Гаррі С. Труменом. Ці емігранти були патріотично свідомими.
Через кілька років група емігрантів з повоєнної Європи (третя хвиля) переселилася за межі міста Чикаго, в околиці м. Палатайн. Серед цих перших родин були такі активні члени: М. Тихий, Т. Комар, П. Яхнів, В. Райтер, Т. Стефанів, В. Ґедзик, С. Ґедзик, І. Коцко і А. Петрик. Декотрі з них належали до парафій св. о. Миколая або св. Йосифа, але далека відстань від Палатайну до Чикаго змусила ці родини робити певні заходи. Оскільки кількість місцевих родин постійно збільшувалася, очевидно виникла потреба відправ Святих Літургій для українських греко-католиків у м. Палатайн. Так у 1963 році було розпочато будівництво УГКЦ Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Палатайні.
Нова хвиля прибулих у 21 сторіччі значно збільшується, тож виникає потреба у будівництві нового відпустового храму. Проте, непотрібно бути етнічним українцем, щоб приєднатися до парафії. Українська Греко-Католицька Церква є церквою, що прийшла від українського народу, але здатна прийняти людей усіх націй.
Ініціаторами та організаторами будівництва храму є парох церкви Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Палатайні, протоієрей Михайло Кузьма, протоієрей Ярослав Мендюк та громада м. Палатайн. Блаженніший Патріарх Святослав благословив передання частинки мощів новомучеників ХХ ст. для вшанування в єпархіальному відпустовому храмі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.
Як сказав митрополит Сорока: «Святиня Матері Божої стане тим пасовищем, куди люди зможуть приходити і свідомо повірити у Божу присутність у своєму житті. Їхні молитви з глибини серця за заступництвом святих мучеників будуть почуті. Бог чує наші прохання про допомогу і буде діяти у свій спосіб. Святі мощі мучеників як символ їхньої постійної присутності будуть з вами».
Парох Михайло Кузьма подякував усім жертводавцям і наголосив, що саме завдяки важкій праці і щедрості засновників парафії вони зможуть рухатися далі. Адже 50 років тому у місті Палатайн зростаюча українська громада, зібравши кошти, збудувала невеличку тимчасову церкву, яка стала оазисом духовного життя українських християн не тільки Палатайну, а й довколишніх міст. З роками парафіяни церкви через віру, молитву і турботу один про одного стали однією правдивою родиною у Христі. Настав час продовжити справу засновників і приступити до будівництва нового храму, який продовжуватиме справу Євангелізації, до якої закликає наша Вселенська Церква разом з Папою і нашим патріархом. Молитва кожного з нас і належна фінансова підтримка додадуть впевненості, що новий відпустовий храм підніме свої бані до неба і надалі служитиме на славу Божу всім, хто шукає Божого супроводу у житті.
Щира подяка за щедрі пожертви Українській Католицькій Освітній Фундації, Українсько-Американській Федеральній Кредитовій Спілці «Самопоміч», Фундації «Спадщина», катедрі св. Миколая, церкві св. Йосифа Обручника і всім жертводавцям.

Фото автора

УГО «Помаранчева Хвиля»: «Ми запалюємо таланти»!

Свіча пам’яті

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers