rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Іван Франко – гордість й окраса свого народу. Як учні школи українознавства у Детройті вшановували пам’ять великого Каменяра
  Title
  Ведучі вечора

  Title
  Учні 5-6 класів виконують пісню «Земле моя»

  Title
   “Ой ти, дівчино”

  Title
  Івась Франко
Каменяр... Коли ми чуємо це слово, одні люди уявляють собі кремезного чоловіка з молотом у руках, інші – більш сучасного спеціаліста, а у моїй уяві виринають спогади про геніального поета і письменника Івана Франка. Адже після Тараса Шевченка українська культура не знала діяча, рівного І. Франку за титанічними масштабами діяльності. Твори геніального Каменяра читають і вивчають не тільки в Україні, але і далеко за її межами, на американському континенті.

У суботу, 12 листопада 2016 року, коли осіннє сонце пестило своїми променями землю й зів’яле листя наспівувало під ногами, можливо, останній у цьому році романс, батьки, родичі й приятелі школи українознавства м. Детройт поспішали на загальношкільне свято, присвячене Великому Каменяреві.
Стирає час міста і роки,
Як невгамована ріка,
Але не може стерти кроки
У вічність велета Франка.
Учні 5-6 класів розпочали свято піснею «Земле моя» (слова І. Франка, муз. Б. Фільца), що надало святу патріотичної атмосфери й урочистості. Під час усієї програми, автором сценарію якої є вчителька Ірина Свитка, було розкрито велич пера письменника, незрівнянного майстра художнього слова, його патріотичне ставлення до своєї України.

Вірш Р. Завадовича «Поет Каменяр», в якому стисло передано життєвий та творчий шлях Івана Франка, продекламували учні 5 класу.

З Івася він Іваном став та вчитися не перестав.

Учився в Львові та у Відні...

У літературній спадщині Франка помітне місце посідають казки, які переносять увагу малих читачів від казкових подій до життя, пробуджують цікавість до реальних життєвих ситуацій, їхнього осмислення і розуміння.

Глядачі мали змогу побачити чудові інсценізації казок, а саме, музичну казку «Ріпка», «Лисичка та Журавель» і «Киця».

Молодші школярі: М. Гороть, Олександр і Віталій Бовдури, В. Баранюк із 2-го класу й Я. Шуль, А. Нісевич з 1-го класу своїми словами розпочали наступний номер свята:
Шановні гості! Це наше свято,
І всіх ми щиро раді вітати,
А зараз хочемо ми вам
Чудову казочку зіграти.

Хто не знає казки «Ріпка»,
Що Франко нам зримував?
Він для всіх дітей вкраїнських
Цю перлину написав!

Музичну казку «Ріпка», музику до якої написав композитор О. Фляк, виконували: В. Юзв’як, І. Кузьмик, А. Шевчук, Г. Зеленяк, Х. Чубатий, С. Пасічник, Л. Ворончак. Усі учні 1-3 класів проспівали пісні, використані у цій казці.

Інсценізацію казки «Киця» виконували учні 6 класу: Х. Заваденко, К. Паламарчук. Ця казка заставила перенестись кожного дорослого у світ дитинства, і після слів «Чого ж ти, кицюнько, плачеш?» у багатьох з’явилися усмішки на обличчях.

Через образи звірів – жорстоких, підступних, хитрих – Франко викривав несправедливість життя, він усім серцем прагнув допомогти чесному, але не раз скривдженому народові, вчив його майбутнє – дітей – висміювати і ненавидіти зло, боротися з ним.

Третю казку «Лисичка та Журавель» зіграли для всіх М. Носовська та Н. Баран, а ведучими були В. Кумлик і К. Перекліта – учні 6 класу.

Полум’яну синівську любов Івана Франка до України, красу і велич її природи передали у своєму художньому читанні учні: А. Білоус, М. Томків, В. Хомик, С. Юзич, В. Семиген.

Тихенько зорі моргають іскристі...

Зірниці промінь, мов дитя, хлюпочесь…

Дитячі читання й інсценізації казок, вміло переплітались з музичними доповненнями мелодій та пісень, автором яких був сам Каменяр. Мелодії наштовхували до наступних рядків, надаючи святу загадковості та неповторності. А коли на сцену вийшов батько-співак Андрій Скочипець і зачарував усіх мелодією романсу «Ой, ти, дівчино, з горіха зерня» – глядачі затамували подих від майстерності виконання.

Ведучими свята були учні 7 класу: К. Корендій, Р.Чернета, А. Пасічник, К. Загайко, а роль малого Івася Франка зіграв А. Бабійчук з 5 класу. Переглянуті під час програми епізоди Франкового життя легко асоціюються зі словами М. Коцюбинського: «...невеликий, хоч сильний мужчина. Високе чоло, сірі, трохи холодні очі, в лініях бороди щось енергійне, уперте, а заговорить – і вже здивує, як ця невисока фігура росте і росте перед вами, мов у казці. Вам стане тепло і ясно від світла його очей, а його мова здається не словом, а сталлю, що б’є об кремінь і сипле іскри. Сильна, вперта натура, яка цілою вийшла з життєвого бою!..»

Під час свята прозвучали музичні твори: пісня «Молоді каменярі» – слова М. Пешренка, музика А. Ковальчука, гімн пластунів – слова І. Франка та О. Тисовського, музика Я. Ярославенка, пісня «Вічний революціонер» – слова І. Франка, музика М. Лисенка, які виконували учні 5-8 класів.

Завершальне слово промовила директор школи українознавства Ольга Новачинська, яка ще раз наголосила, що Іван Франко був мислителем, глибоко ерудованим ученим, він розумів світ дітей, який розкрив у своїх казках. Пані Ольга Новачинська подякувала за чудове свято вчителям: пані Ірині Свитці, пані Галині Іщук, пані Галині Бловицькій, пані Вірі Курті, пані Любові Красій, пані Мирославі Борищук, Соломії Свитці. А панові Д. Корендію та пані Марічці Никифоряк – за прекрасне оформлення сцени.

Такі свята є необхідними у наших школах для того, щоб наші діти зростали патріотами України, не забували свої традиції, пишалися геніями нашого народу, плекали свою мову, бо, як писав Іван Якович Франко, «Мова росте елементарно, разом з душею народу...»

Title
 Title
 Співають 6-7 класи

 «Ріпка»

 Title Title
 «Лисичка і Журавель» «Киця»

Іван Франко – велет духу

Молитва за жертв Голодомору у Флориді

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers