rss
05/07/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Народні засоби від застуди
Кашель, біль у горлі, закладений ніс… Ці симптоми приходять до нас, здається, разом з вереснем і переслідують майже всю осінь. Навіть якщо простудні захворювання не збили нас з ніг і не вклали в ліжко, ці симптоми значно ускладнюють наше життя.

Незручно почуваєшся у колективі, на зустрічі, нараді, роботі, коли постійно дошкуляє кашель, шкребе у горлі, тече з носа тощо. Допомогти організмові подолати ці симптоми застуди можна за допомогою народних засобів, тільки слід знати, що, як і коли вживати.

Кашель – це захисна реакція організму

Так стверджує відомий фітотерапевт, директор центру «Здоров-Є!» Борис Скачко. Якщо людина кашляє, значить щось подразнює її легені. І організм за допомогою кашлю намагається позбутися подразника, що осів на слизовій органів дихання.
«У жодному разі не можна пригнічувати кашель, бо тоді все недобре залишиться у середині. І при найменшому ослабленні імунної системи кашель знову відновиться. Тому його треба позбуватися відразу», – каже Борис Скачко.
Якщо у вас сухий кашель, то головне завдання, каже фітотерапевт, перевести його в мокрий. У таких випадках допоможе корінь алтею (продається в аптеках). Його потрібно розтерти в порошок. А тоді чайну ложку коріння залити 200-300 г холодної (зауважте, холодної) води і дати настоятися годину. Після цього довести до кипіння, але не кип’ятити, дати охолонути. Напій вийде схожий на кисіль. Його слід пити між прийомами їжі по 2-3 ковтки. Цей напій можна вживати і дітям, і дорослим. Як довго? Поки сухий кашель не перейде у мокрий. Коли це відбудеться, кашель мине.

Чай  від застуди

Людям, які кашляють, обов’язково слід багато пити: чай, узвар, морс тощо, бо щоб утворилася мокрота, потрібна рідина. Мокроти, за словами Бориса Скачка, боятися не треба, вона допомагає очистити легені. Однак є люди, кому ці народні засоби не можна вживати: це ті, хто страждає на бронхіальну астму чи у них є бронхіт з астматичним компонентом. Їм варто звернутися по допомогу до лікаря, бо позбутися кашлю в домашніх умовах буде складно.
При кашлі допоможуть і такі напої: молоко з медом і жовтком або молоко з якимось жиром (до прикладу, маслом). Проте мед і розтертий жовток не можна класти в гаряче молоко, а лише в тепле – такої температури, коли його вже можна пити. Щодо жиру, то пропорція така: ложка на склянку молока. Молоко з медом і жовтком чи жиром уживають замість одного прийому їжі. Воно зігріває трахею і підвищує імунітет, плюс утворюється мокрота, яка згодом виділяється.
«І настій коріння алтею, і молоко бажано не пити після 16-17 години, бо виникне відхаркувальний ефект, і людина прокашляє всю ніч», – радить Борис Скачко.

  Title
  

Лікуємо кашель у дітей

Малечу, особливо віком до трьох років, непросто лікувати, адже вони не питимуть гарячого чаю, не паритимуть ноги тощо. Однак їм також можна допомогти позбутися кашлю простими народними методами, зокрема компресами. Вже через три дні після таких процедур (перевірено на своїх дітях) ви побачите втішний результат.
Маленьким дітям складно спокійно тримати компрес. Отож, щоб він не сповзав, слід пошити спеціальну сорочечку, можна вручну. У тканині вирізати горловину, на рівні грудей і спинки тканину загорнути, зробити невеликі кишені.
Коли така сорочечка готова, відварюємо картоплю в мундирах. Краще брати картоплини малого або середнього розміру. Коли вони будуть готові, відцідити, щоб не залишилося води, пом’яти, додати 1ст. л. скипідарної мазі. Покласти картоплю в кишені сорочечки й одягнути її на дитинку. Оскільки картопля спершу дуже гаряча, то підкладіть під компрес рушничок, щоб не попекти шкіру. Хвилин через 10, коли суміш трохи охолоне, рушничок заберіть. Зверху на компрес покладіть целофановий мішечок, щоб одяг, який є на малюкові, не увібрав вологу. Тримаєте такий компрес 40 хв. (стільки часу картопля зберігає тепло), а тоді знімаєте його й кладете маля спати.
На ніч робіть інший компрес. Берете 1 ст. л. сухої гірчиці, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. води й робите з цієї суміші невеликий пляцочок. Запихаєте у кишеньку вже приготованої вами сорочки. Один пляцок на груди, другий — на спину. З цим компресом дитина спить до ранку.
Три дні таких процедур — і результатом будете задоволені.
Такі компреси можна робити і дітям старшого віку або використати й інші народні засоби, скажімо, домашні гірчичники. До 1ст. л. сухої гірчиці додати 1 ст. л. нерафінованої олії, 1 ст. л. житньої муки й трішки води, щоб вийшла суміш за консистенцією, як густа сметана. Викладаєте її на папір, зверху прикриваєте ще одним папером й такий гірчичник ставите між лопаток і на груди (тільки не на ділянку серця). Вони не обпікають шкіру, але глибоко прогрівають. З ними можна спати всю ніч.
Або спробуйте використати для компресу капусту. Листки білокачанної капусти опускаєте на кілька хвилин в окріп, щоб вони зм’якли. Тоді один бік листка змазуєте медом і ще теплим кладете на груди та спину. Зверху кладете рушничок чи пелюшку, притискаєте футболкою чи сорочечкою.

Евкаліпт допоможе хворому горлу

Травознай Христина Чолій радить ефективний спосіб лікування хворого горла, кашлю і зниження високої температури.
75 г листя евкаліпту покласти в емальований (тільки в такий) посуд, залити літром окропу, щільно закрити й поставити на невеликий вогонь на п’ять хвилин. Вимкнути й до цього відвару додати 4 столові ложки сушеної шавлії і 100-150 г настоянки прополісу. Все разом настояти під покришкою протягом години. Перецідити, отриману рідину тримати в холодильнику. Пити теплим (підігріти або додати до відвару трішки гарячої води) по 50-100 г три-чотири рази на день. Останній раз випити перед сном.
Настоянку прополісу до відвару можна не додавати, а брати її по 0,5 ч. л. три-чотири рази на день і запивати теплим відваром.

Каланхое допоможе очистити ніс

Очистити носові пазухи допоможе каланхое. Одну-дві краплі витиснутого соку рослини (можна змішати в рівних пропорціях сік алое та каланхое) закрапати в носовий канал. Процедуру повторювати тричі на добу. Для маленьких дітей краще використовувати відвар листя каланхое: він м’який і не подразнюватиме слизову оболонку носа. Крапати потрібно двічі-тричі на день по кілька крапель у кожну ніздрю. Після закрапування носа соком цієї рослини дорослі й діти починають чхати, й у такий спосіб очищають носові пазухи.
Доволі ефективним є промивання носа розчином солі низької концентрації — 1,5-2% (чайна ложка без верху на склянку води). Сіль має бактерицидні властивості, крім того, вона вбирає рідини. Тож, витягуючи воду зі слизової оболонки органів дихання, разом з нею заберете й бактерії, що засіли там. Промивання можна проводити й так: одну ніздрю закрити рукою, через іншу втягувати сольовий розчин, спльовувати його через рот. Потім ніздрі поміняти. При запальних захворюваннях органів дихання (нежить, трахеїт, бронхіт тощо) потрібно ретельно стежити, щоб увесь слиз вивести назовні (постійно висякувати й відхаркувати мокротиння). Так людина очищатиме організм від хвороботворних бактерій, запобігатиме їх потраплянню в легені, хронізації хвороби тощо.

Автор: Олександра Баландюх
Джерело: «Львівська Газета»
 

Як восени уникнути загострення гастриту і виразки шлунка

Чи зможуть медичні додатки замінити лікарів?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers