rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Як восени уникнути загострення гастриту і виразки шлунка
До загострення спонукають три причини. Якщо їх усунути, то осінь можна пережити спокійно.

Більшість, мабуть, знає, що зміна погоди (перехід від тепла до холодів і навпаки) є причиною загострення хронічних хвороб. Зміна атмосферного тиску, температури повітря, вологості, за словами лікарів, диктують нам певні умови. Кожен організм на такі зміни реагує по-своєму. Якщо він не встиг швидко відрегулювати обмін речовин, то будуть даватися взнаки різні болячки. Які? Залежно від того, де в кого слабке місце. В одних загострюються гастрити, панкреатити з дисбактеріозом, виразки шлунка, в інших – бронхіти, серцево-судинні захворювання тощо. Отже, зміна погодних умов, це одна з причин, яка призводить до загострення недуг.
«Осіннє загострення хвороб складніше, ніж весняне, − каже директор медичного центру «Здоров-Є!» Борис Скачко. − Здавалося, мало б бути навпаки. Адже влітку ми відпочивали, у цю пору року споживали багато свіжих ягід, фруктів, овочів, організму не бракує вітамінів. Та ні. Тож якщо у людини щороку (восени і навесні) загострюється гастрит чи виразка шлунка, то восени їй слід особливо ретельно стежити за здоров’ям. Уникнути загострення можна, якщо, звісно, постаратися».
Друга причина загострень – зміна харчування. Восени ми менше вживаємо легкої їжі, насиченої вітамінами, частіше їмо жирне, смажене, а діти та студенти починають споживати гамбургери, фаст-фуди тощо. У цю пору ми п’ємо більше кави й інших напоїв, які згубно впливають на шлунок. Сезонна зміна харчування впливає і на секрецію жовчі та шлункового соку, тому саме восени найчастіше виникають недуги шлунково-кишкового тракту.

Як запобігти загостренню цих хвороб?
За словами Бориса Скачка, слід передусім стежити за харчуванням. Воно повинно бути близьке до дієтичного: смажене, копчене, гостре, солене – виключити. Їжа має бути вареною, тушкованою, запеченою. Не використовуйте для приготування страв готові магазинні заготовки, а лише свіжі натуральні продукти. Харчуватися краще вдома, ніж у кав’ярнях. Студентам, школярам варто брати до школи бутерброд, фрукти з дому, ніж їсти в кафе швидкого приготування їжі. І стежити за тим, щоб організм отримував достатню кількість рідини. В осінню пору пити хочеться менше, тому слід виробляти питтєвий режим, тобто стежити, скільки ви випиваєте води.
Третьою причиною осінніх загострень недуг є коливання імунного статусу. Звісно, що ота «шарпанина» зі зміною погоди − то тепло, то холодно − позначається на імунній системі. Окрім того, людина з кожним роком стає старшою, імунітет, обмін речовин стають дещо гірші, ніж були раніше. Тож організм швидше дає збій».
«Восени я б радив дещо знизити рівень фізичної активності, − каже Борис Скачко. – Адже під час фізичних навантажень витрачається те, що ми в організмі накопичили, заклали в резерв. І якщо цей резерв поповнюють недостатньо, то фізичні навантаження будуть насамперед «об’їдати» імунну систему, й вона не зможе повною мірою відповідати на виклики. Тому можуть бути різні загострення хвороб. Не встигла активізуватися імунна система в ділянці горла, буде загострення фарингіту, тонзиліту, в шлунковому-кишковому тракті – гастритів, виразок, панкреатитів,у ділянці серця − почастішають напади стенокардії та гіпертонії, загострень ішемічної хвороби серця».
Щоб почуватися здоровим, лікар радить привести до ладу й емоційні навантаження.
«Кожен має навчитися правильно користуватися головою, − наголошує Борис Глібович. – Що це означає? Правильно реагувати на ту чи іншу ситуацію. Коли людина стресує з будь-якого приводу, то організм надаремно витрачає те, що організм накопичив. А він міг би ті резерви використати по-іншому, з більшою користю для організму. Бо тих даремно витрачених сил у відповідальний момент йому може забракнути».
Варто гнати подалі від себе й осінній смуток, апатію. Щоб з ними не зустрічатися, не слід сидіти вдома, а за першої ж нагоди виїжджати на природу, кататися на велосипеді, зустрічатися з друзями, просто гуляти парком, містом.
І вкрай важливе для будь-якої пори року, а восени особливо – добре висипатися, адже здоровий сон сприяє відновленню витрачених за день сил.

Автор: Олександра Баландюх
Джерело: «Львівська Газета»
 

Народні засоби від застуди

Чи зможуть медичні додатки замінити лікарів?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers