rss
05/04/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ На хвилі «Веселих часів»
Title  
 Марія Климчак  
  Title
 Вхід до зали учасників гурту Веселі Часи

  Title
  Засновник гурту Веселі Часи Іван Стеців

  Title
  Ми, ви і Веселі Часи

  Title
  Title
  Іван Яресько з сестрою Наталією Яресько

  Title
  
  Title
  Іван Яресько та Генеральний Консул України в Чикаго
Лариса Герасько

  Title
«Який чудовий вечір! Я мала честь співати вчора так, як колись. Я пишаюся, що належу до родини «Веселих часів» і дуже вас усіх люблю!» – написала на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук Вікі Скочиляс-Сандона після бенкету, влаштованого Українським Національним музеєм у Чикаго 24 вересня в Українському культурному осередку.

Упродовж останніх двох місяців ми повідомляли громаду про те, що осіннім «музейним балом» правитиме гурт, на мелодіях якого виросло ціле покоління українців у США. Такі бенкети вже стали доброю традицією у нашій громаді, яку варто перейняти музейникам в Україні. Фінансування музею здійснюється виключно своєю громадою, жодних дотацій від міста чи держав, як з боку США, так і України на зберігання культурної спадщини українців в США не передбачено. Тому в діаспорі знають, що надіятися можна тільки на своїх спонсорів, меценатів, добродіїв.
Благодійність – це особливий стан душі Івана Стеціва, Івана Яреська, Вейна Годзицького, Мінгаса Маткуса, що з першої хвилини, не вагаючись, на прохання музею провести разом такий вечір, сказали «ТАК». Їхній музичний корабель уже 45 років у пісенному морі на хвилях весіль, забав, концертування. Музей, вивчивши творчу біографію гурту «Веселі часи», провів цей бенкет у кращих «голлівудських традиціях». Це велике щастя – жити поруч з такими людьми, як наші музиканти, гості, спонсори, приятелі! Найголовніше, що всі ми разом є родиною з «Веселими часами». Дякуємо сестрі Івана, п. Наталії Яресько, яка приїхала на свято з Києва, також сенатору Володимирові Дудичу, Генеральному консулові Ларисі Герасько, нашим священикам, усім гостям, а передусім, музикантам і співакам. Наступного року, у вересні, музей святкуватиме своїх 65! років. Родичаймося, хай нас буде більше.
Головними меценатами Українського Національного музею від початку його діяльності є Фундація «Спадщина» 1-го Федерального щадничого банку «Певність», Українсько-Американська Кредитна Спілка «Самопоміч», Фундація «Самопоміч» та жертовні добродії-тисячники, друзі-благодійники, є громада, яка своєю участю у бенкеті підкреслила повагу до роботи музею і свою пошану гуртові «Веселі часи».

«Браво, «ВЕСЕЛІ ЧАСИ»!!! Дякую за надзвичайну насолоду слухати вас!!! Ваша багаторічна присвята нашому народному мистецтву є неоціненною!!! Дякую нашому музеєві, тим Людям, які пильно стежать за всім, не упускають жодної нагоди, щоб вагомо не відзначити; дякую за глибину знань і душевний трепет, з якими вони готують кожну імпрезу! Творчого вам натхнення!!! Успіхів у здійсненні всіх задумів!!!» – вдячний відгук від гості Тетяни Шевченко на Фейсбук.
Виступила з привітанням та передала на потреби музею грошовий подарунок від Кредитівки «Самопоміч» та Фундації «Самопоміч» президент Фундації Ореста Фединяк. Президент Фундації «Спадщина» 1-го Федерального щадничого банку «Певність» Тарас Дрозд також виступив з вітальним словом та передав щедрий грошовий подарунок від Фундації. Заступник голови УККА, відділ Іллінойс, Марта Фаріон передала музейній громаді вітання від УККА. Також до присутніх з вітальним словом звернулися Генеральний консул України у Чикаго Лариса Герасько та гість з Києва, колишній міністр фінансів України, шановна Наталія Яресько.

«ВЕСЕЛІ ЧАСИ» – колектив з Чикаго, якому виповнилось 45! Вперше виконали в Америці «Червону руту», написали свої пісні, на яких уже виросли покоління в Чикаго... Усі вже давно дорослі люди, мають свої основні роботи, але далі несуть українську пісню і веселі часи в громаду! Браво!!! Я вперше чула їхній спів і отримала неабияке задоволення. Я вже півтора року тут живу і не перестаю відкривати для себе нові грані наших українців. І, до слова сказати, не тільки українців (у цьому колективі американці, литовці...). Нам, тим, хто живе в Україні, багато в чому варто брати з них приклад», – написала у соцмережі Фейсбук п. Лариса Герасько, Генконсул України в Чикаго.
Урочисту частину розпочала президент музею Лідія Ткачук, запросивши до зали колишніх і теперішніх музикантів гурту «Веселі часи». Їх вітали стоячи, усмішками та оплесками. Лідія Ткачук розповіла про успіхи музею. Перед гостями на екрані – відеопрезентація про історію гурту «Веселі часи», над записом і монтуванням відео працювали Ярина Климчак, Юрій Мицик та Ірина Бойкевич. А далі – церемонія нагородження музикантів іменною статуеткою «Золота нота». У самій назві гурту закладено все найкраще, що об’єднує людей, дає їм змогу і силу живою музикою та піснею запалити свою зірку на мистецькому олімпі діаспори.
Головна особливість «Веселих часів» – упродовж 45 років музиканти робили все, щоб зберегти український мелос у сучасній американській культурі. Це вони першими підхопили «Червону руту» та перенесли на американський ґрунт «Голубівну» з «Ясенами», закохавши своє покоління у пісні «Доню моя» та «Чорна я си чорна». Іван Стеців, Тоні Слоніна, Філ Рапала, св. п. Іван Фіняк, Стів Фрост, Вейн Годзіцький, св. п. Богдан Півторак, Джорж Кущ, Марійка Банах-Кобилецька, Куртис Бабченко, Христя Савин-Сютрик, Іван Яресько, Вікі Скочиляс, Мінгас Маткус. Ансамбль організований у Чикаго (США) під керуванням Івана Стеціва у складі Івана Фіняка, Стефана Фроста – нащадків українських емігрантів та двох американців – Антонія Слоніна і Філа Рапали.
Не всі з музикантів змогли прибути на це свято. На жаль, душі двох із них – Івана Фіняка та Богдана Півторака, відлетіли у кращі світи. Пані Марійці Фіняк вручили «Золоту ноту» пам’яті її чоловіка та співзасновника гурту Івана Фіняка. Церемонію нагородження провели президент Лідія Ткачук та куратор Марія Климчак.
Окремо хочемо повідомити про номінантів. Вікі Скочиляс-Сандома отримала «Золоту ноту» у номінації «Найкраща жіноча роль» за роль у фільмі «My life». Вона своїм талантом подарувала глядачам сцену українського весілля в Америці. Екранізація здійснювалася голлівудськими режисерами в церковній залі собору св. Володимира та катедрі св. Миколая в Чикаго за участю Ніколь Кідман та Майкла Кітона. Це знаменита американська вокалістка, котра володіє вражаючою майстерністю імпровізації. Саме це дозволяє їй легко переходити від одного стилю до іншого. Відома своєю універсальністю, а український етнос в її творчості робить її унікальною. Її творче життя тісно переплелося з «Веселими часами».
«Золоту ноту» вручено вокалістці Христі Савин-Сютрик за вагомий внесок у розвиток пісенного мистецтва в номінації «Найкраща пісня». Своїм голосом вона сплітає українське коріння з американським натхненням. Її харизматичний вокал сповнений темпераменту, меланхолії та ностальгії. Під час виступів вона намагається налагодити контакт з аудиторією і спонукає до глибоких переживань.
«Золоту ноту» заслужив найкращий з литовців, що має українське серце, саксофоніст і піаніст, випускник музичної академії у Клайпеді Мінгас Маткус у номінації «Виконавець-інструменталіст». Доля закинула Мінгаса до Америки, щоб передати дух наймузичнішої нації литвинів. У його арсеналі – володіння різними стилями і техніками, знання музики від бароко до найновіших джазових тенденцій, величезний запас композиційних прийомів. 25 років він служить її величності українській пісні, в яку закоханий до глибини свого серця.
«Золоту ноту» у номінації «Містер найкращий звук» було вручено Іванові Яреську, музикантові, який грає на трубі та клавішних інструментах. 25 років тому приєднався до групи, вразивши публіку одразу неймовірною палітрою тембрів, чудовою виконавською майстерністю. У душі цього музиканта зажди жила Музика з великої літери. Професійне втілення свого таланту знайшов у «Веселих часах» 25 років тому.
«Золота нота» знайшла американського музиканта Вейна Годзицького в номінації «Найкращий виконавець пісень іноземними мовами». Вейн пишається тим, що його коріння в Українському селі українського Чикаго, серед людей, які стали для нього родиною. Українська пісня стала для нього рідною. Протягом свого життя Вейн постійно розвиває звуковий потенціал свого інструмента і техніку імпровізації. «Це – мої брати, моя родина. По-іншому я ніколи не думав. Якби мені довелося починати спочатку і я мав би вибір між різними гуртами, я знову вибрав би «Веселі часи», – каже акордеоніст та клавішник, який 45 років тому влився в американський гурт.
Американського музиканта, композитора, пісняра, засновника гурту «Веселі часи» Івана Стеціва нагороджено «Золотою нотою» у номінаціях «Композиторська діяльність виконавця-музиканта», «Інноваційна та культурно-просвітницька діяльність у галузі музичного мистецтва», «Виконавець-інструменталіст», «Містер українське весілля» та «Найкращий саундтрек до фільму My Life».
Завдяки його талантові та вмілим організаторським здібностям «Веселі часи» стали одним з найуспішніших та найпопулярніших українських гуртів, мають величезну армію прихильників не лише в Америці і Канаді, але й в Україні. Першим у Чикаго створив свою власну студію звукозапису і допомагав іншим музичним гуртам у записі їхніх альбомів. Саме у його студії побачила світ у травні 1975 року платівка «Часи», основою якої стали авторські твори Івана Стеціва у поп-рокових аранжуваннях. У 1977 році записали свою другу платівку «Хвилинна мрія», у 1995 році – «Веселі часи-3». У 2007 році виданий двійний альбом «Веселих часів» – «Live At Navy Pier» – і записи з концертної програми, яку ансамбль відіграв 4 листопада 2006 року у «Grand Ballroom», на Navy Pier, під час святкування сторічного ювілею Українського католицького собору святого Миколая.
Свої статуетки отримають інші музиканти, які не змогли приїхати, як і подарунок від Кредитівки «Самопоміч» – легку куртку з іменним написом на плечах від Кредитівки «Самопоміч». Цей подарунок був справжньою несподіванкою до дня народження гурту «Веселі часи», який вручили на бенкеті президент Кредитівки «Самопоміч» Богдан Ватраль та директор відділу маркетингу Володимир Тюн.
«Це була особлива імпреза. Так рідко ми вшановуємо тих, хто серед нас. І навіть, якщо вони це заслужили своєю працею і відданістю Музиці та Співу. І як усіх нас зворушили, з’єднали та розвеселили «Веселі (так!) часи»! Така родинна атмосфера, що панувала між гостями, ще довго буде з усіма нами. Чекаємо на нові великі справи, ваша Величносте Музей! Нових вам успіхів й ідей!» – ще один відгук у Фейсбук від гості Оленки Шкробут.

Український Національний музей дякує організаторам і волонтерам. Кожен вніс свою лепту в спільний успіх: Оленка Матвіїшин, Марія Ганкевич, Ірина Бойкевич, Вікторія Кавка, Марта Козбур, Марія Федащин, Христя Залуцька, Таня Кузич, Тамара Ганкевич, Орися Курбатов, Катя Іваник, Мар’яна Бойкевич, Іван Грицак, Влад Голуб, Олександр Хрипливий, Ярина Климчак, Юрій Мицик, Лідія Ткачук.
Велика подяка часописові «Час і Події», Українському Незалежному Радіо, «Українській Хвилі» за співпрацю у підготовці до бенкету та поширенні безкоштовної реклами, менеджеру Українського культурного осередку Ярці Абрамюк та всім працівникам осередку.

Фотограф Влад Голуб зробив свій благодійний внесок, відображаючи у фотографіях одну зі сторінок нашої історії, якою ділимося з вами.

Хресту Твоєму покланяємось, Владико, і святеє воскресіння Твоє славимо...

Храмове свято в соборі св. Софії в Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers