rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ За швейні машинки сідають навіть чоловіки…
У час економічної кризи і безробіття німецький інвестор на Львівщині працевлаштував 2,5 тисячі людей зі середньою зарплатою 5 тисяч гривень.

У 2008 році у Городку, Львівської області, було збудовано підприємство ТОВ «БАДЕР Україна», на якому виготовляють шкіряні сидіння для автомобілів AUDI, BMW та VOLKSWAGEN. У 2009 році стартувало виробництво. Нині на виробництві працює понад 2,5 тисячі людей. Підприємство, яке переживало і скрутні часи, сьогодні розширюється і розвивається.
Для німецького інвестора близькість до кордону та наявність транспортної інфраструктури відіграла чи не вирішальну роль при виборі місця для відкриття виробництва в Україні. Крім України, БАДЕР ГмбХ має виробничі потужності на всіх континентах: у Мексиці, Уругваї, США, ПАР, Таїланді, Індії, Китаї; у Європі – у Німеччині та Польщі.
Директор з виробничих питань Рудольф Бобров розповідає, що компанія настільки швидко розвивається, що перебирати ринок наявної робочої сили немає часу. Саме тому підприємство набирає людей, незважаючи на те, чи мають досвід роботи, і навчає їх з нуля. Тут є свій навчальний центр, де досвідчені швачки вчать новачків. Є серед працівників і хлопці, що повернулися з АТО, які раніше ніколи не працювали за швейною машинкою, а зараз відповідають за найскладніші операції. Таких уже понад 15 осіб.
Власне, третина працівників швейного цеху – чоловіки. Крім швейного виробництва, працюють механіками (обслуговують швейні машини), в розкрійному цеху – розкрійниками шкіри, пакувальниками готової продукції, водіями навантажувальної техніки.
Від початку діяльності на підприємстві працює Оксана Брода, яка живе у селі Дроздовичі, Городоцького району. Прийшла на завод у 2009 році, коли підприємство тільки відкрилося. Жінку якраз скоротили на попередній роботі. Пані Оксана тоді була у відчаї, дитині ще й шести років не виповнилося, куди податися, як на життя заробити? Прийшла на завод, і їй одразу запропонували вакансію швачки. Навчання тривало протягом всього літа, а з вересня запустили перший проект. На початках було дві бригади по 13 людей. Далі підприємство почало стрімко розвиватися. Працівники неодноразово їздили до Польщі на навчання. Пані Оксана швидко зробила кар’єру. Спочатку стала бригадиром, потім – керівником зміни. Встигла ще раз побувати у декреті. Завод працює з позмінним графіком.
Скільки ж заробляють швачки? Зарплата залежить від багатьох факторів, зокрема, від рівня кваліфікації та навичок роботи, в середньому, люди отримують на руки від 5 000 гривень. Є тут і система преміювання: додатково можна отримати від 500 до 2 500 гривень за місяць. Розмір премії залежить від результату роботи всієї бригади. Пані Оксана каже: «Тут треба добре напрацюватися, але зарплата того варта».
Робочий день триває вісім годин. Обідня перерва – 40 хвилин. Пообідати можна в приміщеннях для прийому їжі, обладнаних мікрохвильовками, електрочайниками та кавовими апаратами.
Німецькі інвестори задоволені рівнем праці наших працівників. «Якість роботи свідчить сама за себе. Люди хочуть працювати, стараються, вони добре вмотивовані. Намагаємося інвестувати час і гроші, власне, у розвиток персоналу», – каже Рудольф Бобров.
Здебільшого, на заводі працюють мешканці Львівської області. Компанія організовує доїзд працівників у радіусі 70 км від Городка. Але про підприємство дізнаються люди з інших областей, звертаються по роботу з усієї України. Готові працювати тут і зі сходу України, але вони потребують житла. На підприємстві наразі житлом не забезпечують, але готові це питання розглядати, шукають варіант гуртожитків.
Чотири дні в тиждень на підприємство приїжджає до 50 осіб з усієї області, яких сюди скеровує центр зайнятості. Кожен з тих, хто приїжджає, може сісти за машинку, спробувати шити, і якщо все виходить та підходить, – влаштуватись на роботу.
У вересні ТОВ «БАДЕР Україна» відкриває другий завод поблизу Львова – у селі Кожичі, Яворівського району. Підприємство запрошує нових працівників. Готові влаштувати стільки, скільки зараз працює у Городку – близько 2,5 тисячі.

Автор: Ірина Дмитрів
Джерело: Високий замок


Анатомія клептократії. Нотатки про економічні злочини режиму Януковича

Відстань не перешкода: чим цікаві Україні ринки країн Південно-Східної Азії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers