rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Луценко навів статистику

з розслідування війни РФ проти України:
800 томів матеріалів, понад 100 тис. речдоків

Генеральний прокурор України Юрій Луценко оприлюднив статистику в досудовому розслідуванні за фактом початку і ведення владою РФ агресивної війни з Україною і пообіцяв озвучити інформацію про перебіг розслідування та перспективи притягнення винних до відповідальності на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони 7 вересня.
«Головна військова прокуратура з вересня 2014 року здійснює досудове розслідування за фактом рішення й провадження представниками влади Російської Федерації та посадовими особами Збройних сил РФ за змовою з терористичними угрупованнями агресивної війни з Україною. Слідство охопило весь період агресії з лютого 2014 (окупація півострова Крим, проведення антитерористичної операції на сході країни)», – написав генпрокурор на сторінці у Фейсбуці у вівторок.
За його даними, обсяг матеріалів кримінального провадження становить понад 800 томів (з них 350 мають гриф «Таємно» і «Цілком таємно»). Допитано понад 1400 постраждалих, понад 2000 свідків, проведено понад 1800 судових експертиз. Отримано понад 100 тис. одиниць речових доказів.
Луценко також зазначив, що Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України провів унікальну судову комісійну військову експертизу (тривала майже рік) із залученням 31 провідного експерта і спеціаліста, зокрема, Міністерства оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки, Національної гвардії, Державної прикордонної служби.
Експертиза досліджувала 3600 бойових та інших документів, які дали можливість проаналізувати причини великих втрат української армії.
«Інформацію про перебіг розслідування та перспективи залучення винних до кримінальної відповідальності доповім на засіданні комітету ВР з питань безпеки і оборони 7 вересня», – проанонсував генпрокурор.
Нагадаємо, що у квітні Головне управління розвідки Міноборони назвало ключових російських генералів, які організували агресію проти України.
Генеральна прокуратура України 8 серпня 2016 року повідомила про підозру у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України 18 особам із представників влади та керівництва Збройних сил Російської Федерації, зокрема, раднику президента РФ Сергію Глазьєву і голові Міноборони РФ Сергієві Шойгу.

Генпрокуратура завершила розслідування

справи Лавриновича

Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури завершив розслідування у кримінальному провадженні щодо екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича, його заступника й головного бухгалтера Мін’юсту України.
Їх підозрюють у розтраті з бюджету 8,5 млн. грн. (на той час 1,1 млн. дол. США) через закупівлю послуг юридичної фірми Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLР and Affiliates (США) при підготовці до розгляду справи «Тимошенко проти України» в Європейському суді з прав людини, нагадує Генпрокуратура.
Підозрюваним та їхнім захисникам оголошено про закінчення досудового розслідування та відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення, яке вже триває.
Слідчі вважають, що іноземних юристів хотіли залучити, щоб приховати факти «злочинного порушення законодавства під час судового розгляду справи Юлії Тимошенко», а саму закупівлю послуг компанії називають безпідставною й незаконною.
Чиновникам Мін’юсту часів Віктора Януковича інкримінують ч. 5 ст. 191 (розтрата майна в особливо великих розмірах) та ч. 1 ст. 366 КК України (службове підроблення) Кримінального кодексу України.
Нагадаємо, 13 липня Генпрокуратура повідомила екс-міністру юстиції про підозру у розтраті з держбюджету понад 8,5 млн. грн. (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).
31 липня ГПУ подала апеляційну скаргу на рішення Печерського райсуду Києва, який 30 липня відхилив клопотання ГПУ про обрання Лавриновичу запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 8,6 млн. гривень та обрав запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1,2 млн. гривень.
Також Печерський районний суд Києва за клопотанням слідчого Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України заарештував будинок і три автомобілі Лавриновича.
18 серпня Лавриновичу замінили попереднє «підозра в розтраті», яке було вручено більше року тому новим, де були виправлені помилки. Сам він вважає звинувачення безпідставними.

Мобільні дзвінки до України з-за кордону

стануть дешевшими

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), має намір з 1 січня 2017 року встановити обмеження щодо ставки взаємоз’єднання (інтерконекту) між мережами операторів за міжнародним трафіком на рівні 10 центів/хвилину.
Відповідне рішення регулятор прийняв 30 серпня 2016 року, повідомив УНІАН з посиланням на голову НКРЗІ Олександра Животовського.
«Гуртовий тариф для громадянина ЄС при дзвінках нам – 20 центів, а для громадянина України при дзвінках до Європи – 2 центи. Ось яка країна дорога у нас, правда? Тому ми вирішили встановити обмеження щодо ставки термінації міжнародного трафіку на рівні 10 центів», – заявив він.
Животовський зазначив, що частка доходів великих українських операторів від міжнародного трафіку становить близько 20% у загальній структурі доходів, тому вони не підтримують це рішення.
Однак, за даними голови регулятора, у випадку прийняття обмеження щодо ставки інтерконекту за міжнародним трафіком в Україну телефонуватимуть частіше.
Крім того, оператори зможуть пропонувати своїм абонентам більш вигідні умови роумінгу. Також Животовський прогнозує зменшення випадків несанкціонованого втручання в мережі операторів.
«В Україну дзвонити буде дешево. Це позначиться і на вартості ведення бізнесу, інвестиційній привабливості, і просто нашій близькості у спілкуванні з іноземними партнерами... Я вірю, що зниження ставок витіснить сірий трафік назад у мережі операторів і нам телефонуватимуть більше», – вважає він.
Нагадаємо, у липні Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендував «Київстару» здешевити вихідні дзвінки абонентам фіксованого зв’язку.

Прикордонники під час повітряного

моніторингу виявили близько 10 осередків

видобутку бурштину

Державна прикордонна служба України під час повітряного моніторингу державного кордону і в прикордонних областях виявила близько 10 осередків незаконного видобутку бурштину в Житомирській і Рівненській областях, повідомив помічник голови Держприкордонслужби, речник відомства Олег Слободян.
«Осередки було виявлено в Олевському районі Житомирської області та Рокитнівському, Зарічненському, Володимирецькому та Дубровицькому районах Рівненщини. У цих місцях фіксувалося велика кількість копачів, автомобільної техніки, мотопомп та інших технічних засобів», – написав Слободян на своїй сторінці Facebook у вівторок, 30 серпня.
Крім того, за його словами, у Володимир-Волинському районі Волинської області, Вовчанському районі Харківської області, Сокальському, Яворівському, Жидачівському, Стрийському районах Львівської області, Краснопільському районі Сумської області та Сновському і Семенівському районах Чернігівської області зафіксовані ділянки, де здійснювалася вирубка лісу, й обладнані місця для виготовлення деревного вугілля. «Законність даних дій перевіряється», – повідомив Слободян.
Крім того, за його словами, під час повітряного моніторингу прикордонники виявили на території Львівської, Волинської, Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Рівненської та Вінницької областей ймовірні місця зльоту/посадки малих літальних апаратів і накопичення товарів, які можуть використовувати в своїй діяльності контрабандисти.
«В цілому, екіпажі літаків Держприкордонслужби оглянули 2,5 тис. км лінії державного кордону і 12 тис. кв. км тилових ділянок прикордонних районів», – зазначив речник відомства.
За його словами, Національна поліція вже відрядила в виявлені райони додаткові сили і засоби для протидії незаконній діяльності.

«Антонов» створив перший український

бойовий безпілотник

У понеділок, 29 серпня, на території Київського бронетанкового заводу Державний концерн «Укроборонпром» презентував прототип першого українського бойового безпілотного комплексу «Горлиця», передає НБН.
«Безпілотний комплекс буде складатися з чотирьох безпілотників і наземної станції управління на базі вантажівки КрАЗ», – повідомив заступник гендиректора концерну з питань виробництва та авіації Олександр Пащенко.
Він зазначив, що розробники мають намір до кінця цього року почати льотні випробування прототипу, а в 2017 році вже військові випробування.
Також наголошується, що безпілотник буде мати максимальну висоту польоту 5 км і час польоту близько 7 годин. Крім того, його мають обладнати ракетним озброєнням для виконання бойових завдань зі знищення техніки і живої сили противника. Точність ураження цілей даними безпілотником складе «плюс-мінус 1 м».
У понеділок, 29 серпня, на території Київського бронетанкового заводу Державний концерн «Укроборонпром» презентував безпілотний багатофункціональний мінібронетраспортер «Фантом». Основним завданням бойової машини є підвезення боєприпасів і вивезення поранених.
«Фантом» може управлятися по захищеному радіоканалу на дистанції до 2,5 км або за допомогою кабелю на відстані до 5 км. Крім того, «Фантом» озброєний кулеметом калібру 12,7 мм, тепловізором для роботи в нічний час, також має броньований кузов.
Також стало відомо, що бронетранспортер укомплектований електродвигуном і генератором. Це дозволяє йому працювати в автономному режимі до одного місяця.

В Україні створять Культурний фонд

Під час засідання Національної ради реформ було ухвалено рішення про створення Культурного фонду України.
Як повідомляє прес-служба Міністерства культури, в законопроекті «Про Культурний фонд України» прописана програма нових для держави дій.
«Фокус діяльності запропонованого Фонду має бути на культурі та мистецтві. Саме це відрізняє його від інших вже зареєстрованих законопроектів. Фонд має бути самостійним у прийнятті рішень у своїй сфері. Ми маємо на меті кардинально змінити методи взаємодії з мистецьким середовищем. По суті – це втілення декомунізації в сфері культури», – прокоментував законодавчу ініціативу міністр культури України Євген Нищук.
Концепція Українського культурного фонду та відповідний законопроект були розроблені робочою групою у складі експертів і фахівців у сфері культури і мистецтва, представників Мінкультури, Кабінету міністрів та фахівців Адміністрації президента України.
Нагадаємо, у вересні 2015 року в «Мистецькому Арсеналі» відбулося громадське обговорення законопроекту «Про деякі питання соціального і культурного розвитку України». Ключове місце в цьому законопроекті мало створення Фонду соціокультурного розвитку, який би розподіляв фінансування на проекти у сфері культури, освіти та спорту.
При написанні законопроекту команда вирішила керуватися досвідом Великої Британії у фінансуванні культури. Так, згідно з проектом закону, проекти в соціокультурному середовищі будуть фінансуватися за рахунок відрахувань від операторів лотерей та відсотків від алкогольних і тютюнових акцизів. У документі пропонується визначення «соціально шкідливого бізнесу», за рахунок якого й планується частково фінансувати культуру, освіту і спорт. Керувати Фондом будуть наглядова рада, правління і рада експертів. Механізм такий, що на розгляд Фонду будуть подаватися проекти, а експерти, відібрані громадськістю, бізнесом та владою, визначатимуть, які з них будуть фінансуватися за рахунок Фонду.


Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

В Одесі відбулися марші шанувальників шаурми та традиційної їжі

В Одесі змагалися чотирилапі охоронці кордону

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers