rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Зміна караулу, чи «Караул! Зміна…»
Title  
  
  Title
  І. Райнін, Б. Ложкін


  Title
  Юлія Світлична
Скільки існує Адміністрація президента України як інституція, стільки триває боротьба і дискусія про її природу, функції і завдання.
Ті, хто хочуть применшити її вплив, наполягають на тому, що це має бути звичайна канцелярія з обслуговування глави держави.
Хто навпаки – хоче максимально збільшити її вплив – заперечують і намагаються перетворити Адміністрацію президента на потужний орган влади.
Боротьба «за» і «проти» в цьому питанні ведеться зі самого початку створення цієї інституції.
Створив її перший президент України Леонід Кравчук уже через декілька днів після того, коли очолив державу. Назва була поважною – адміністрація президента України. А ось назва посади її керівника з головою видавала бюрократичний стиль мислення. Звучала вона так: секретар Адміністрації президента України.
Складалося враження, що якби її очолила жінка, то посада її могла б звучати як секретарка Адміністрації.
Та й особистість призначеного Л. Кравчуком Миколи Хоменка була абсолютно ніякою. Це був типовий компартійний функціонер, який сходинка за сходинкою долав стандартні кар’єрні сходи – комсомол, райком КПУ, обком КПУ і як вершина – дві підряд секретарські посади: з 1982 – Секретар Президії Верховної Ради УРСР, керівник Секретаріату ВР України, а з 1991 – Секретар Адміністрації президента України.
Президент Л. Кучма переназвав посаду очільника цього органу – глава Адміністрації президента України – і є підозра, що зробив це він під впливом того, хто її очолив – Дмитра Табачника.
Табачник настільки круто взявся порядкувати, настільки брав на себе те, що не належало до його повноважень, що тоді народився відомий жарт: «Ким працює Леонід Кучма? – Президентом в адміністрації Табачника».
На цьому Д. Табачник і погорів. Л. Кучмі вчасно підказали, що він є тільки капітаном запасу, а от Д. Табачник уже отримав полковника. І Леонід Данилович, що називається «психанув».
Після звільнення «полковника» Табачника адміністрацію Кучми очолювало ще четверо, але тільки Віктор Медведчук піднявся до рівня впливу Табачника, знову перетворивши Адміністрацію президента в потужний орган влади – правда, неконституційний.
Президент Ющенко знову переназвав інституцію – в Секретаріат президента України, а назву посади очільника міняв тричі: Державний секретар, голова Адміністрації президента, глава Адміністрації президента.
З чотирьох осіб, що очолювали цей орган при Ющенкові, трапився і свій «табачник» – Віктор Балога. Його неабиякий вплив на президента та стан справ був підкріплений легендарною фразою Ющенка: «Балога – це я».
Янукович знову повернув кравчуківську назву «Адміністрація президента України», а її очільника знову назвав головою.
Проте, у нього навіть такі впливові функціонери, як Льовочкін та Клюєв поводилися на цій посаді надзвичайно тихо і на перший план, подібно до Табачника, Медведчука чи Балоги – не вилізали.
Президент Порошенко після свого обрання у 2014 році призначив головою адміністрації свого бізнес-партнера по медіа-сфері харківського бізнесмена Бориса Ложкіна, чим викликав хвилю бурхливого обговорення.
Ложкін очолював Адміністрацію трохи більше, ніж два роки і поводився обережно. В скандалах не був помічений. Видав книгу «Четверта республіка», і це було найпомітніша подія його перебування на цій посаді.
І ось раптом Б. Ложкіна звільнено. А призначено голову Харківської обладміністрації Ігоря Райніна. Колишня «людина Авакова» і член «Батьківщини», І. Райнін за останні 2 роки встиг стати «людиною Ложкіна» і входить нині в президентську партію БПП.
Новина ця свіжа, і її ще не встигли «обсмоктати» в соцмережах.
Але поки що версії дві.
Перша – що Б. Ложкін вчасно зістрибнув з корабля перед ймовірним політичним штормом, який очікується багатьма. А деким і готується.
Друга – що президентові знадобився більш жорсткий голова Адміністрації з більшою готовністю виконувати публічні та конфіденційні доручення глави держави.
Сам президент Порошенко пояснив, що чекає від Б. Ложкіна активної роботи зі залучення інвестицій, і саме це є причиною кадрової перестановки. Він повідомив, що Ложкін очолить Національну інвестиційну раду.
А судячи з того, що президент призначив в. о. главою Харківської обладміністрації замість І. Райніна його вродливу протеже і першу заступницю 32-річну Юлію Світличну, то П. Порошенко поки що йде назустріч новому очільникові своєї Адміністрації.
Так що, найімовірніше, «караул» ніхто не закричить. Є зміна караулу.
А ось для яких цілей – невдовзі побачимо.

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор
«Час і Події»

Франція і Україна. У режимі неритмованого часу

Знайомтеся – виконавча влада України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers