rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Одеський міжнародний кінофестиваль назвав переможців
  Title
  Title
  Title
  Title
  Daniel-Konrad Cooper

Сьомий ОМКФ успішно фінішував. У суботу, 23 липня, в Оперному театрі відбулася урочиста церемонія його закриття. У програмі фестивалю було представлено 3 експериментальні фільми, 6 серіалів, 17 мультфільмів, 18 документальних стрічок і 70 ігрових картин. Фестиваль за дев’ять днів відвідало 120 тисяч одеситів та гостей міста.

Після завершення фестивалю стає зрозуміло, що гарних стрічок було чимало, але одесити та гості фестивалю обрали гумор, хоч і через сльози, та хеппі-енд.

Першим на церемонії закриття фестивалю виступив міністр культури України Євген Нищук, який подякував організаторам за те, що вони, всупереч усьому, проводять кінофестиваль, і висловив сподівання, що незабаром у конкурсі братимуть участь нові фільми ув’язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко у своєму слові зазначив, що цьогорічний Одеський кінофестиваль демонструє тенденцію зростання якості українського кіно. «Завдяки ОМКФ наше кіно рухається до глядача. Ми побачили його на показах українських фільмів», – сказав пан Іллєнко.

Журі Національному конкурсу вийшло вручати першого «Золотого Дюка» за «Найкращий український повнометражний фільм», але спершу несподівано запросили на сцену акторку Катерину Молчанову, яка зіграла головну роль у стрічці «Моя бабуся Фанні Каплан» й, відзначивши її талант, привітали букетом квітів.

«Найкращим українським повнометражним фільмом» стало «Гніздо горлиці»Тараса Ткаченка. Режисер одразу покликав на сцену актрису Римму Зюбіну, яка виконала головну роль, і віддав їй «Золотого Дюка». Також пан Ткаченко зазначив, що цей фільм не відбувся би без актора Віталія Лінецького та сценариста Василя Мельника, які пішли з життя до прем’єри фільму.

Цьогоріч на ОМКФ-2016 вперше відбувся конкурс європейського документального кіно. У ньому перемогу здобув фільм «У Каліфорнії» Шарля Редона (Франція). Як відзначила членкиня журі Рада Шешич (Нідерланди), після тривалих дискусій вони обрали фільм, який «розширює кордони жанру і дає глядачам багато простору до розмірковування».

Спеціальну відзнаку в документальному конкурсі присудили фільму «Мій друг Борис Нємцов» Зосі Родкевич (Росія).

Від імені журі Міжнародної програми його голова – британський сценарист, драматург та режисер Крістофер Гемптон, якому ОМКФ цьогоріч присудив «Золотого Дюка» за вклад у кіномистецтво, подякував Одесі за тепло і гостинність і зазначив, що вибір був непростим.

Статуетку в номінації «Найкращий режисер» вручала неодноразова переможниця попередніх ОМКФ, режисерка та члекиня журі Єва Нейман. «Золотого Дюка» журі присудило французькому режисерові Ксав’є Серону за фільм «Смерть від смерті», однак, нагороду отримав виконавець головної ролі Жан-Жак Розан, який прочитав повідомлення з подякою від режисера.

Відповідаючи на запитання ведучої щодо вибору головного переможця Міжнародної програми, Крістофер Гемптон зазначив, що цього разу вибір був легким. «Найкращим фільмом» Міжнародної програми» ОМКФ-2016 стала стрічка Адріана Сітару «Незаконні» (Румунія). Пан Хемптон відзначив сценарій стрічки, перша сцена якого руйнує всі закони жанру. «І далі він стає дедалі кращим і кращим», – сказав голова журі. Пан Гемтон також відзначив роботу організаторів. «Я мав честь бути в журі багатьох фестивалів від Канн до Токіо, і ОМКФ – один з найкраще організованих».

Гран-прі кінофестивалю (приз глядацьких симпатій за кращий фільм міжнародної програми) традиційно вручила президент ОМКФ Вікторія Тігіпко. Перемогу в цій номінації здобула британська стрічка «Хто палає, палає, палає» режисери Чанії Баттон.

У завершальному слові президент ОМКФ анонсувала, що наступного року кінофестиваль відбудеться в Одесі 14-22 липня. За словами організаторів, особливу увагу на наступному фестивалі буде приділено серіалам.

Title  Title
Римма Зюбіна

 Євген Нищук

 Title Title
 Катерина Молчанова

 Людмила та Борис Херсонські



Лариса Разінкова-Возницька: «За якість музейної роботи відповідальність на владі»

Олег Лобурак: «У своїх роботах намагаюся підкреслити особливість Коломиї»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers