rss
05/01/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ З’їзд Республіканської партії: Трамп всім подякував і пообіцяв, що Америка стане ще сильнішою
У четвер, 21 липня, у Клівленді, штат Огайо, завершив свою роботу з’їзд республіканської партії. В останній день діяльність з’їзду проходила під гаслом «Зробимо Америку знову єдиною». Але якщо судити з виступів делегатів, і особливо завершальної промови Дональда Трампа, з’їзд і його підсумки зроблять США ще більш роз’єднаними.

Середа, 20 липня, була воістину днем республіканських важкоатлетів, центральною подією якого став виступ сенатора Теда Круза. Виступ Круза звів нанівець очікування деяких делегатів з’їзду, що на ньому буде продемонстровано єдність партії.
У момент виступу сенатора в залі почалося хвилювання. Справа в тому, що Круз спробував використати свій виступ у прайм-таймі не для того, щоб підтримати кандидатуру Трампа, а для того, щоб поглибити розкол у лавах Республіканської партії.
Сотні делегатів кричали оратору: «Голосуй за Трампа!» і «Скажи, що ти будеш голосувати!» Круз намагався «відхреститися» від цього гамору розмовами про те, що має місце «ентузіазм нью-йоркської делегації», яка складається з вірних сподвижників Трампа.
Але, звичайно, обурення стосувалося не тільки нью-йоркської делегації, а майже всього залу. У момент виступу Круза несподівано за лаштунками залу засідань з’явився Трамп. Голови буквально всіх, хто слухав Круза, повернулись у бік Трампа. Його обличчя було абсолютно кам’яним і виражало гнів і злість. Він підняв вгору руку, стиснуту в кулак.
У цей момент Круз попросив Господа благословити країну і пішов з-за трибуни. Співробітники безпеки ескортували його дружину Хейді. Із залу лунали крики: «Голдман Сакс», – натяк на те, що дружина Круза працювала у цьому найбільшому американському банку.
Трохи пізніше Круза знову спробували образити, коли в коридорі якась жінка, побачивши його, закричала: «Зрадник! Зрадник!» Коли він спробував зайти в люкс знаменитого магната-мільярдера й одного з господарів казино у Лас-Вегасі Шелдона Адельсона, йому показали на вихід.
Трохи пізніше виступив кандидат у віце-президенти від Республіканської партії Майк Пенс, губернатор штату Індіана. Його промову делегати сприйняли прихильно. Хоча він у деяких найважливіших питаннях розходиться з Трампом.
Скандал, викликаний виступом Круза, нагадує минулі політичні баталії Республіканської партії. Так, у 1964 році поміркованого республіканця-мільярдера Нельсона Рокфеллера освистали прихильники кандидата республіканців Баррі Голдуотера: «Мені довелося бачити багато божевільних речей», – сказав Брендон Белл, голова Республіканської партії штату Род Айленд.
Сенатор Круз, який у своєму виступі не сказав лише того, що він хоче висунути себе у президенти у 2020 році, особливо роздратував республіканських лідерів, які сподівалися, що він виконає свою обіцянку і підтримає чинного номінанта Дональда Трампа.
Трамп запросив Круза виступити на з’їзді, хоча і побоювався, що той може скористатися цією нагодою і напасти на нього.
Втім, цього й варто було очікувати. Трамп неодноразово називав Круза «брехунцем Тедом» і навіть висував версію про те, що його батько брав участь у вбивстві президента Кеннеді.
У понеділок Трамп зателефонував Крузу і запитав його, чи схвалить він його кандидатуру в президенти. На це Круз відповів, що він такого схвалення на з’їзді не зробить. Трамп був, звичайно, цим дуже здивований. Однак припускав, що в останній момент Круз внесе у свою промову доповнення, де якраз і буде сказано про підтримку кандидатури Трампа.
Коли Круз уже завершував свій виступ, де не було схвалення кандидатури Трампа, кандидат у президенти з’явився за лаштунками з’їзду. Його появу порядок денний не передбачав. Вона була викликана промовою сенатора Круза.
Організатори з’їзду не врахували того, що Круз буде говорити вдвічі більше, ніж це диктував регламент. Тому, коли Круз завершив свою промову, то на промову кандидата у віце-президента Пенса залишилося дуже мало прайм-тайму. Йому довелося виступати вже після прайм-тайму.
Губернатор штату Нью-Джерсі Кріс Крісті теж виступив із критикою промови Круза, назвавши її «жахливою й егоїстичною». Трамп у своєму Твіттері писав: «Оце так! Теда Круза освистали на сцені, оскільки він не дотримав своєї обіцянки!»
Навіть після того, коли весь цей гамір вщух, прихильники Трампа продовжували робити з Круза відбивну котлету. Так, наприклад, Ньют Гінгріч, колишній спікер Палати представників, який виступав після сенатора Круза, швидко зорієнтувавшись, змінив текст свого виступу, внісши у нього прокляття на адресу сенатора, який відмовився схвалити кандидатуру Трампа.
Шум у залі почався незадовго до десятої вечора. І в цьому шумі відобразилися реалії Республіканської партії, яка хоче мінімізувати розбіжності у своїх лавах. Значна частина партії залишається ворожою до Трампа. Однак, його сподвижники реагують на це лише посиленням свого гніву.
На думку делегатів з’їзду, Круз переборщив у своєму виступі. Так, наприклад, делегат від штату Невада Джордж Ассада каже: «Я був великим прихильником Круза. Але зараз я більше його не підтримую».
Після промови кандидата у віце-президента Пенса на сцені з’явився Трамп. Аудиторія вибухнула оваціями. «Яка чудова робота», – сказав Трамп своєму кандидатові у віце-президенти.
За межами палацу з’їздів все ще тривали розмови про те, як дружина Трампа – Меланія – «обікрала» Мішель Обаму, процитувавши її виступ у 2008 році і приписавши його собі. Щоправда, спічрайтер Меланії Трамп взяла на себе всю відповідальність і подала у відставку, яку, однак, Трамп не прийняв. Такого скандалу з’їзди американських партій майже не пам’ятають. Можна тільки навести історію з радником президента Клінтона Діком Морісом.
Пенс, який зустрічав Трампа в аеропорту, заявив: «Я впевнений, що те, що почалося у Клівленді, закінчиться для нас Білим домом».
Однак, найбільш запам’ятається сцена середи, 20 липня, коли був роздвоєний екран. На лівому боці екрана ми бачили сенатора Круза, якого намагалися освистати делегати з’їзду. На другій половині телеекрана було видно Трампа, який виходив на арену, щоб знову взяти під контроль хід з’їзду.
І взагалі, весь тиждень перед і під час з’їзду Круз використав для того, щоб пропагувати свої президентські амбіції. Він зустрічався з головними донорами і політиканами, влаштовував для них обіди. Так, у середу він влаштував великий обід у відкритому коктейль-холі. Коли його прихильники почали скандувати «2020» над відкритим коктейль-холом навис літак Трампа «Боїнг-757», заглушуючи промови ораторів шумом своїх моторів.
Пізніше у дебатах виступили найбільш завзяті прихильники Трампа.
Джеррі Фалуелл-молодший, лідер євангелістів і президент найбільшого християнського університету, назвав Трампа «мільярдером синіх комірців». Він розповів історію про те, як його батько, Фалуелл-старший, зустрівся з Челсі Клінтон, він сказав їй: «Нам погрожували і загрожують Усама, Обама і твоя мама». З тих пір Усами бен Ладена не стало, Обамі залишилося сидіти в Білому домі приблизно 6 місяців, а маму Челсі, Гілларі Клінтон, усуне з дороги Трамп.
Республіканець Брок Міллер ледве дійшов на милицях до трибуни. Він розповів про те, як лікарі дали йому лише 1%, що він виживе. «Стільки ж давали і Трампу, коли він почав свій похід за Білий дім, – сказав Міллер. – Я пропоную тост за таких одновідсотників, як Трамп і я».
Пітер Тіль, який виступав за Міллером, – рідкісний птах. Він, мабуть, єдиний мільярдер Кремнієвої долини, який підтримує Трампа. Він сказав, якщо демократи вважають «великими дебатами проблему користування туалетами, то Трамп і його партія дбають про майбутнє Америки». Він висловив своє обурення, що «замість Марса ми рушили на Близький Схід».
Дебати йшли за наростаючою і, нарешті, через «найбільш жорсткого шерифа» Америки Джо Арпайо дійшли до доньки Трампа, Іванки. Поява на сцені Іванки викликала загальне захоплення. Важко було повірити, що ця струнка дівчина –  34-річна жінка, матір трьох дітей: 5-річної Арабелли, 2-річного Джозефа і 4-місячного Теодора. Вона, виявляється, прокидається о 5 годині ранку, займається фізкультурою, бігає разом із чоловіком, приймає душ, перш ніж приготувати сніданок дітям і чоловікові.
Іванка у своїй промові намалювала дещо пом’якшений портрет свого батька, а потім представила його аудиторії, яка гучно аплодувала.
Це був, мабуть, найважливіший виступ Трампа за все його життя. Він погодився прийняти номінацію з’їзду в президенти США від республіканської партії. Потім Трамп намалював зовсім похмуру і хаотичну картину сучасної Америки, максимально згустивши фарби.
«Наш з’їзд проходить у момент кризи нашої нації, – заявив Трамп з металом у голосі. – Напади на нашу поліцію і терористичні акти у наших містах загрожують нашому способу життя. Той політикан, який не розуміє цієї небезпеки, не може керувати нашою державою».
Республіканський кандидат перерахував імена тих штатів, де недавно були вбиті офіцери поліції. З’їзд вибухнув оплесками, і Трамп повернувся до основної теми свого виступу – «Закон і порядок». Він повторив ці слова чотири рази, щоразу підкреслюючи, по складах.
Трамп нагадав події 60-х років минулого сторіччя, а також наслідки теракту 11 вересня 2001 року. Він відволікся від оптимістичних фраз і заявив, що після президента Рейгана, тобто, протягом понад 30 років, у США не зникає відчуття загрози. Трамп розкритикував останнього президента-республіканця Джорджа Буша за те, що через його політику Америка вже 15 років веде війну на Близькому Сході.
Політик назвав «забутими чоловіками і жінками нашої країни» робітників, шахтарів і членів профспілок, які отримують низьку зарплату. Ці люди, сказав Трамп, працюють з максимальним навантаженням: «Але у них немає голосу, і я буду їхнім голосом».
Незважаючи на те, що Республіканська партія аж ніяк не є об’єднаною, Трамп спробував гальванізувати та об’єднати хоча б тих республіканців, які заповнювали будівлю з’їзду.
Коли Трамп перейшов до одного зі своїх корінних питань – про незаконну імміграцію, то зал вибухнув вигуками: «Побудуємо стіну, побудуємо стіну!»
Незважаючи на те, що виступи про прийняття номінації традиційно витримують в оптимістичному дусі, Трамп розповідав вельми песимістично про нинішній стан у США. Так, наприклад, слово «загроза» він вжив 7 разів. Він навів цифри вбивств у США, а також заявив, що тисячі нелегальних іммігрантів прориваються у США, маючи кримінальне минуле. «Настав час показати всьому світові, що Америка знову повертається ще сильнішою, ніж будь-коли», – говорив Трамп.
Тільки-но Трамп завершив свій виступ, на сцену вийшли всі його рідні та близькі. До них приєднався кандидат у віце-президенти Майк Пенс, який теж привів зі собою дружину, дітей і навіть стареньку матір. З верхніх куточків зали на делегатів полетів град різнокольорових повітряних кульок. Після повітряних кульок було конфетті. Весь зал потопав у повітряних кульках і конфетті. З’їзд Республіканської партії на цьому завершив свою роботу.

З’їзд Демократичної партії: Гілларі Клінтон сплутали карти

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers