rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Міністр оборони Степан Полторак був ошелешений результатами перевірки солдатської їдальні
Title  
 Степан Полторак у військовій їдальні 
У неділю, 24 липня, міністр оборони України Степан Полторак відвідав 28-у бригаду з несподіваним візитом з метою перевірки якості харчування військових. Це було зумовлено тим, що в червні 169 військових з навчального центру «Десна» потрапили в лікарню з інфекціями і харчовими отруєннями.

На жаль, такі випадки, як зазначив міністр, можуть статися і в інших підрозділах.
Після своїх відвідин 28-ї бригади очільник відомства поділився враженнями і фото на своїй сторінці у Facebook. «Долучився до перевірки однієї з військових частин, що дислокується на Одещині. Якість продуктів харчування та умови їх збереження не витримують жодної критики. Ми вже неодноразово попереджали: якщо постачальники продуктів харчування не будуть дотримуватися своїх зобов’язань – контракти з ними будуть розірвані у судовому порядку. А відповідальні посадові особи, які приховують факти неякісного харчування наших солдатів, будуть суворо покарані», – йдеться у повідомленні Степана Полторака в соцмережі.
  Title
  Так зберігаються продукти для харчування воїнів
За його словами, зберігання продуктів у їдальні не відповідає нормам. В результаті перевірки виявилося, що просто на підлозі, при температурі +20, зберігаються: сире м’ясо, сири, ковбаси, риба. Натомість, у холодильниках – пиво, яке охолоджували точно не для того, щоби вгамувати спрагу солдатів. Попри все це, від жодного армійця цієї частини – ані від солдатів, ані від їхніх командирів – скарг не надходило, а у журналі звітів записано: їжа якісна й порції достатні. За результатами інспекції міністр оборони звільнив капітана, відповідального за контроль за якістю харчування військових. Одному військовому оголосив сувору догану.
«Ми опитали солдатів у військовій частині, і вони відповіли нам, що нічого не їдять в обід, окрім чаю і булочок», – прокоментував підсумки перевірки начальник Центру розвитку і супроводу матеріального забезпечення Дмитро Марченко.
Водночас, радник президента Юрій Бірюков, який також брав участь у перевірці солдатської їдальні разом з міністром, висловив обурення тим фактом, що «приміщення їдальні й продовольчого складу у будь-якій військовій частині не є територією Міноборони, і звільнити власників неможливо». «Чи знали ми, що нашу армію годують лайном? Так, знали, хто ж цього не знає? Чи знали ми, що на нас чекає у харчоблоці 28-ї бригади? Теж знали, – пише Юрій Бірюков. – Задумайтеся! У нашій ВОЮЮЧІЙ країні на території КОЖНОЇ військової частини є НЕПІДКОНТРОЛЬНИЙ об’єкт!» Також Бірюков заявив, що перевірки будуть продовжені, а за їхніми результатами будуть розірвані угоди з недобросовісними постачальниками послуг.

Коментар Юрія Бутусова,

головного редактора видання Цензор.нет

Подивився сюжет, як радник президента Юрій Бірюков привів міністра оборони Степана Полторака на склад продуктів якоїсь військової частини. Степан Тимофійович заходить і оглядає жахливі на вигляд умови зберігання продуктів. Тут же читаю Бірюкова, що, мовляв, він там десь інспектує, і ось залучив міністра, і тепер буде наводити порядок у харчуванні.
Подумалося – а чи великим є досягнення, якщо радник президента, який обіцяв провести реформи зі серпня 2014-го, залучає міністра оборони для інспекції якогось складу? Хіба це робота міністра і самого всемогутнього радника? Це повинна робити Військова служба правопорядку разом з Головною військовою прокуратурою, але не на одному цьому складі, а всюди. Сили є, можна за тиждень усі холодильники детально проінспектувати. У кожному гарнізоні є військові прокурори і ВСП, є підрозділи аудиту, ревізійні комісії, тендерний комітет, комісії центрального апарату, всі вони у рамках повноважень зобов’язані стежити за умовами виконання контрактів – тільки дай команду. І не картати когось, а одразу проводити затримання, оформляти протоколи. Для всього цього не треба літати в Одесу. Все це можна було б, при бажанні, ще рік тому зробити у телефонному режимі з Києва.
На жаль, Бірюков розігрує ще один спектакль, який імітує його особисту, нібито, реформаторську діяльність. Ну так, незабаром два роки з того часу, коли людина прийшла до влади робити реформи – та тільки немає жодних структурних реформ. Вже звільнили або зняли з посади начальників, які йому заважали, вже ніхто не сміє перечити людині, яка так сильно хвалить президента.
Але замість реформ і системних рішень Бірюков, як і раніше, імітує боротьбу з корупцією. Згадайте, з якою помпою він посилав волонтерські десанти для проведення ревізії військових складів. І десятки людей, які йому повірили, послали рахувати ґудзики і кінську збрую. Зате, коли робили заяву, який великий галас був, як це все підносили. Наші люди дуже довірливі – вони люблять показові покарання, приниження когось, вони люблять емоції і спецефекти. А тупих і злодійкуватих людей в армії, звичайно ж, як і в усьому нашому суспільстві, чимало, жертву для биття знайти нескладно.
І Бірюков на цьому вміло грає. А також грає на короткій пам’яті, адже новини витісняють кожен день те, про що йшла мова колись. Треба якомога більше емоцій, щоб не треба було відповідати по суті. Щоб не треба було згадувати, що гучні обіцянки так і залишилися балаканиною. Щоб не нагадували про крадіжки дизельного пального, нібито, арктичного, за ціною на 20% вищою, ніж ринкова – це припинила військова прокуратура і комітет ВР, щоб не ставили питання. Чому в закупівлях МО беруть участь штучні монополії на кшталт «Талана» і «Темпа», і конкурентні пропозиції не допускають – це теж, до речі, розслідує прокуратура.
Судячи з формату інспекції, куди він навіщось запросив міністра, Бірюков має на меті не змінити щось системно – а знову натиснути на якогось постачальника, якому належить даний склад зі сюжету, і витиснути з нього цікаві умови. Тому що треба не «наїзди» робити у випадку порушення, а штрафувати або взагалі розривати контракти з постачальником послуг. Але ж ні, про це ні слова. Крім піару – нічого більше. Скоро нові тендери, великі гроші витрачатимуть. Ну як же тут без особистої участі радника? Сподіваюся, міністра оборони, який керує 300-тисячним відомством, більше не будуть запрошувати для інспекції холодильника.

Автор: Юрій Бутусов
Джерело:
http://www.facebook.com/butusov.yuriy/



Одеські прикордонники вразили всіх безпарашутним десантуванням

Марш на Київ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers