rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Очікування визначають силу болю
Якщо чоловіків переконати в тому, що вони менш чутливі до болю, ніж жінки, то це швидко дасться взнаки, і теплові подразники вони вважатимуть менш неприємними.

Як засвідчив експеримент, ефект здійснює й протилежну дію: думаючи, що жінки мають вищий больовий поріг, представники сильної статі не можуть витримати больове навантаження, яке без цих очікувань було б їм під силу.
Одна лише фраза «ти значно витриваліший, ніж інші» може здійснити маленьке диво.
Власні очікування – могутній маніпулятор: вони визначають, як ми сприймаємо інших людей, яких успіхів здатні добитися, також вони – причина того, що існує ефект плацебо. «Якраз при лікуванні болю плацебо дуже ефективне», – розповідають науковці на чолі з Катаріною Шварц (Katharina Schwarz) з Вюрцбурзького університету.
Саме лише чекання на медикаменти може покращити самопочуття. Проте пригнічує біль не лише доза уявних ліків. Упередження про особисту больову чутливість мають подібний ефект. Це засвідчив експеримент, здійснений вченими.  
До свого дослідження Шварц залучила чоловіків, яких випробовували спекою. Для цього піддослідних, яким ремінними смугами перетягнули передпліччя, піддавали різними температурним стимулам. Силу відчутого болю учасники дослідження мусили описати за шкалою від «жодного болю» до «нестерпно».
Наступного дня науковці повторили процедуру, проте з одною відмінністю: так між іншим вони дозволили чоловікам прочитати інформацію, у якій зазначалося, що чоловіки реагували на біль або слабше, або сильніше, ніж жінки. Обґрунтовували це еволюційно-психологічно: одну групу поінформували, що чоловіки ще мисливцями звикли до болю, інша ж група прочитала, що жінки загартовані болями при пологах.
Ця інформація суттєво вплинула на сприйняття чоловіків. За повторного теплового експерименту піддослідні, які дізналися, що чоловіки менш чутливі, вважали отримані больові стимули суттєво слабшими, ніж напередодні. Хто ж, навпаки, прочитав про високий больовий поріг у жінок, той страждав від болю сильніше, ніж попереднього дня.
Отже, лише одна фраза «ти значно витриваліший, ніж інші» може здійснити маленьке диво. В майбутньому науковці хочуть детальніше дослідити, наскільки сильним може бути вплив людських очікувань.
Ці механізми є практично значимими не лише для терапії, а й для психологічних розвідок. «Науковці також сподіваються чогось від своєї роботи. Якщо вони впустять свої очікування до конструювання досліджень, то можуть вплинути на піддослідних і без жодного злого умислу спотворити результати», – констатують учені.

Зреферувала Соломія Кривенко,
Збруч (http://zbruc.eu)
Джерело: Scinexx.de (http://www.scinexx.de)

Розроблено програмовану РНК-вакцину

Відкриття: після смерті оживають мережі генів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers