rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Свято Героїв у Чикаго – парад, концерт і урочистості!
Минулої неділі на вулицях українського Чикаго звучали українські марші, крокували повстанці, козаки і також багато українців під американськими і українськими прапорами. Так проходило традиційне відзначення Свята Героїв, присвячене 75-й річниці Акту Відновлення Української Держави. Традиційно його організувала Українська Громадська Організація «Помаранчева Хвиля».

Свято складалося з кількох частин: молитви і вшанування героїв на площі перед собором св. Володимира й Ольги. Потім усі бажаючі вирушили урочистою ходою вулицями Української околиці. Після цього відзначення продовжилось у залі урочистим концертом і доповіддю гостя з України – науковця, історика, публіциста, директора Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича. Нам надзвичайно пощастило, що пан В’ятрович зміг завітати до Чикаго, попри свій напружений графік у роботі над проектами з декомунізації в Україні. У своїй доповіді він розповів про цьогорічну річницю Акту відновлення Української держави, про героїв визвольних змагань, а також про сучасний стан справ в Україні. Також було вшановано українських воїнів, що зараз проходять реабілітацію у США, – Володимира, Андрія та Ігоря. Пан Володимир В’ятрович передав їм подарунок – книжки видавництва Центру дослідження визвольного руху. Каса «Самопоміч» вручила кілька подарунків від себе, а «Помаранчева Хвиля» передала частину прибутку від концерту в Фонд Захисту Героїв при церкві св. Йосифа Обручника.
Приємно відзначити, що цього року до проведення Свята долучилося багато інших українських організацій: Іллінойський відділ Українського Конгресового Комітету Америки, священики Чиказьких парафій, представники українського дипломатичного корпусу, Українсько-Американські ветерани, Спілка Української Молоді, Фундація Голодомору, байкери з групи UARiders, а також члени групи військово-історичної реконструкції і багато активних членів громади.
Координацією урочистостей займалися голова і заступник УГО «Помаранчева Хвиля» – Василь Третяк і Юрій Сорока. Концертна програма була підготована Анною Лукач. Участь у концерті взяли багато талановитих артистів Чикаго. Насамперед, – хор Спілки Української Молоді під керівництвом Володимира Поповича, переможці конкурсу «Талант діаспори» Леся Багрій і Назар Карабінович.
Також у концертній програмі брали участь відомі у громаді Оля Монастирська, Юрій Яремчук, дует у складі Каті Глют і Галинки Мазурик (художній керівник Світлана Поляк). Оплески зірвала дитяча студія «Елегія» (худ. керівник Світлана Поляк), танець виконували брат і сестра Данило і Софійка. Звучала чудова та прониклива поезія від автора Олі Монастирської.
Звуковим забезпечення концерту займався Сашко Хрипливий. Особлива дяка Касі «Самопоміч», котра взяла на себе левову частку фінансування Свята Героїв, без її допомоги ми б не змогли провести Свято на такому високому рівні. Велика подяка нашим друзям, які також склали датки для проведення Свята: траковій компанії Step Trucking та підприємцю Романові Болонію. Дякуємо також інформаційним спонсорам – Незалежному Радіо, Радіо UkieDrive, газеті «Час і Події», інформаційному порталу UAPOST.US, радіо «Українська Хвиля» Марії Климчак.
Свято Героїв потрібно проводити, щоби на вчинках героїв, які захищали свій край, виховувалися нові покоління захисників Батьківщини; маємо власну країну, власну історію, власну армію, власні свята та власну гідність. Ми повинні пам’ятати: «Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні».

Title
Title
Title
Title
Title
Title

Фото Тараса Небесного

Урочисте завершення навчального року у школі українознавства «Рідна школа» імені В. Стуса в Чикаго

«Тризуб» відкрився!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers