rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Фармацевтична бійка
В Україні назріває фармацевтичний скандал. Міністерство охорони здоров’я підписало угоди з трьома провідними міжнародними організаціями – ПРООН, ЮНІСЕФ та британським агентством Crown Agents – про закупівлю вакцин та ліків на 2016 рік без українських посередників.

Частина громадських організацій «за» таку інновацію, бо це прозоро, дешево та швидко. Але деякі активісти сумніваються в якості та безпечності закуплених препаратів – частина їх, нібито, не пройшла належні випробування. У соцмережах та медіа широко висвітлюються обидві точки зору. «День» спробував зіставити всі факти в єдиний пазл, адже йдеться про препарати, від яких залежить життя людей.
Одна з перших розкритикувала міжнародні закупівлі директор Благодійної організації «Фонд допомоги онкохворим дітям «Краб» Лариса Лавренюк (про це «День» писав у матеріалі «Ліки без гарантій якості для онкохворих дітей», № 34-35 від 26 лютого 2016 року). Активістка оприлюднила у соцмережах договір між МОЗ та Crown Agents про придбання препаратів для лікування дитячої онкології. За її словами, деякі медикаменти не закуповують у країнах Європи взагалі або не мають підтверджених сертифікатів якості. Тому ставити експерименти на українських дітях – безумство.
Далі з’явилась аналогічна публікація на сайті «Медичний контроль» від імені його керівника Ігоря Щедріна. Згодом на своїй сторінці у Facebook він писав, що теж бореться з корупцією у медицині, але питання якості лишається на першому місці. У випадку із закупівлею через міжнародників у активіста виникають сумніви щодо цього.
«Ми не проти міжнародних закупівель та генериків (препаратів-копій. – Авт.), тільки гарантуйте нам безпеку та якість, – переконує Лариса Лавренюк. – Коли ми працювали у робочих групах щодо закупівель, то до препаратів, які не мають досвіду застосування, були розроблені особливі вимоги. МОЗ ці вимоги передало Crown Agents, але це не є частиною контракту, тому їх не врахували. Зараз щодо препаратів, які викликали у нас сумніви, МОЗ проводить додаткову перевірку. А Crown Agents по всіх препаратах дало запити на підтвердження, що є досвід їх застосування у світі».
Щоб зняти всі сумніви, що небезпечних ліків в Україну не привезуть, керівництво Crown Agents нещодавно провело неформальну зустріч із громадськими організаціями. Це – безпрецедентний крок, бо міжнародні компанії, які працюють у багатьох країнах світу, рідко зустрічаються з таким опором саме від активістів.
«Головний акцент міжнародних закупівель – це економія, на цьому наголошували під час цієї неофіційної зустрічі, – продовжила Лариса Лавренюк. – Загалом, економія становить 54% коштів, по онкопрепаратах для дорослих – 92%. То що ж тоді купують? Зекономлена сума просто йде на придбання ще більшої кількості препаратів. Наскільки це буде виправдано, якщо у ліків є термін придатності? Ліки нам обіцяють так само через півроку. Дефіцит у дитячій онкології відчувається вже сьогодні. Який сенс цих міжнародних закупівель, якщо працюють за старою схемою? Ще один ризик міжнародних закупівель – незрозуміло, за яким списком нас пустять на міжнародному ринку. Як країну третього світу? Для Африки, Європи та України ніхто не буде закуповувати однакові препарати».
У благодійному фонді «Пацієнти України» економію пояснюють інакше. Приміром, на державну програму з лікування туберкульозу цього року виділили дев’ять мільйонів доларів, це лише 30% необхідної суми. Закупівля через міжнародників заощадила близько трьох мільйонів доларів – за ці гроші можна купити ліки ще для 28 тисяч хворих на туберкульоз. За попередніми оцінками, на препаратах з онкології вдасться зекономити від 30 до 60% виділеної з бюджету суми. Отже, вдасться зменшити дефіцит препаратів. І дати шанс на життя більшій кількості хворих.
МОЗ спільно з міжнародними агенціями пішло на ще один безпрецедентний крок – почали публічні консультації щодо закупівель за участі експертів та представників громадськості. Однак, ці обговорення затягнуть постачання ліків в Україну.
«Якби не виникло скандалу з міжнародними закупівлями, всі ліки вже були б в Україні. Зараз цей процес затягнуть, звинуватять міжнародні компанії, щоб була можливість повернутися до старих схем, – пояснює виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. – Триває роздмухування негативу проти міжнародних організацій. Щодо, нібито, неперевірених препаратів по дитячій онкології, то жодного з них досі не закуплено, а один із них отримав підтвердження, що є досвід використання у Польщі, Голландії та Болгарії. Нинішня істерика є методом завалу міжнародних закупівель. Ці закиди можуть негативно вплинути на імідж України. Якщо британська компанія піде з нашого ринку – це міжнародний скандал».
Ольга Стефанишина наголошує, що «Пацієнти України» так само виступають за якісні ліки. Можливо, є недопрацювання МОЗ, адже воно подає міжнародникам списки препаратів, котрі треба закупити. У цих списках – ліки, які зареєстровані в Україні та мають відповідні сертифікати. Якщо Україна сама зареєструвала ліки сумнівної якості, які претензії до світових агенцій?
Очевидно, нова процедура закупівель когось страшенно дратує. Зараз на ринок виходять нові гравці, котрі завозять медпрепарати без посередників. Хто опинився за бортом, той і панікує найбільше, втрачаючи прибутки. У БФ «Пацієнти України» називають цю ситуацію фармацевтичною бійкою. Головне, щоб у програші, як часто буває, не опинилися хворі.

Автор: Інна Лиховид
Джерело: «День»

Структура вірусу Зіка

Хвороби і відлуння Чорнобиля

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers