rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Хвороби і відлуння Чорнобиля
За даними НАН України та Greenpeace, українці продовжують опромінюватися цезієм та стронцієм 1986 року.

Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України підрахував, що внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС постраждало близько п’яти мільйонів громадян. Сьогодні на забруднених територіях розташовано майже 2,3 тисячі населених пунктів України. Статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи в Україні мають два мільйони осіб.
На думку фахівців, за 30 років, що минули після аварії на ЧАЕС, радіаційний стан територій, які зазнали радіоактивного забруднення, поліпшився. Проте заходів з деактивації було недостатньо. Причина – відсутність систематичної програми подолання наслідків забруднення.
Раніше вітчизняні та закордонні вчені на основі дослідження стану здоров’я постраждалих від ядерних бомбардувань прогнозували в Україні зростання рівня захворюваності на онкологічні недуги впродовж 50 років після опромінення. Прогнози, на жаль, справдилися. Так, за даними Національної академії медичних наук, останнім часом у постраждалих від аварії на ЧАЕС виявляють зростання кількості випадків ранніх форм лейкемії, раку щитовидної та молочної залози, а також зростання частоти пізніх форм «солідних» онкологій – раку легень та сечовидільних шляхів. Лише кількість випадків раку щитоподібної залози, зареєстрована у 2000-х роках у постраждалих від аварії, у 33 рази перевищує дочорнобильський рівень.
Особливої уваги сьогодні потребує здоров’я дітей та підлітків, народжених від постраждалих осіб – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих. За даними лікарів, частка здорових неповнолітніх з кожним роком зменшується (в останні роки – більш-менш стабілізувалася). До того ж, збільшується кількість осіб із хронічними захворюваннями: здебільшого, це хвороби органів травлення, нервової системи, органів кровообігу.
Також, за даними Інституту гігієни та медичної екології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, за останніх п’ять років в Україні спостерігається ріст показника захворюваності дітей за рахунок хвороб органів дихання. Загалом, протягом 30 років спостерігалося зростання рівня захворюваності органів травлення, нервової та ендокринної систем, крові та кровотворних органів у 2-2,5 разу.
Нещодавно міжнародна громадська екологічна організація Greenpeace провела в Україні дослідження якості продуктів харчування (визначала наявність у них радіонуклідів). За даними організації, громадяни у постраждалих районах різними способами – через воду, ґрунт, деревину, продукти харчування – зіштовхуються з дією високого рівня радіації. Одна з причин – недостатня увага держави до проблеми. Згідно з дослідженням Greenpeace, здебільшого, небезпеку становить цезій-137 та стронцій-90, які більшою мірою залишаються у лісах (у ягодах, грибах, деревині для опалення і для будівництва).
Міжнародні фахівці констатують, що нині Україна не має достатніх коштів для фінансування програм, необхідних для захисту населення. І що радіаційне опромінення людей, які живуть на забруднених територіях, ймовірно, зростатиме. А дози радіації, отримані неповнолітніми дітьми, впливатимуть на стан їхнього здоров’я ще десятиріччями.
Слід зазначити, що за відсутності загальнодержавної програми подолання наслідків аварії на ЧАЕС, у 2015 році уряд виділив кошти на консервацію сховищ з радіоактивними відходами № 29 «Буряківка» та закриття сховищ «ІІІ-я черга ЧАЕС». Також, згідно з офіційними даними, проводиться робота над поступовим зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС (об’єкт «Укриття» має стати екологічно безпечною системою), також ведеться будівництво об’єктів поводження з радіоактивними відходами на території зони відчуження.

Автор: Оксана Миколюк
Джерело: «День»

Структура вірусу Зіка

Фармацевтична бійка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers