rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Громада Чикаго відзначила День Соборності, а також вшанувала героїв-захисників України
Від редакції:
День Соборності – одне з найважливіших свят для українців усього світу. Пропонуємо вам згадати у подробицях, як нещодавно відзначали це свято у Чикаго – разом із Прес-службою Іллінойського відділу Українського Конгресового Комітету Америки (УККА).

24 січня в Українському культурному центрі відбулося щорічне відзначення Дня Соборності – свята України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Як і у минулі роки, святкування організувало Іллінойський відділ Українського Конгресового Комітету Америки (УККА).
Цими днями впродовж десятиріч вшановували минулу історію та її героїв, проте для молодших поколінь вони були далекими та відірваними від подій сьогодення. Але тепер історія знаходить відгук у представників усіх поколінь українців по всьому світу. Революція на Майдані, вбивство молодих людей, які законно протестували у Києві, а згодом військових та цивільних на Сході України, російське вторгнення до Криму та керована Росією війна проти України на Донбасі, яка все ще триває, переконливо свідчать про важливість сторічної боротьби. Тоді, коли продовжуються ці напади на Україну, нове покоління розуміє, що колишня боротьба формує основу шляху до незалежності та суверенітету, який Україна мусить долати й досі.
Подія розпочалася на патріотичній ноті з підняття прапорів Постом 32 українців-американських ветеранів під проводом командира Петра Бенцака та виконання американського і українського національних гімнів Назаром Карабиновичем.
Подію відвідали члени Конгресу, посадовці з міської та окружної адміністрації, а також представники етнічних громад та консульств країн-сусідів України. Члени української громади разом з пасторами громадських церков зібралися, аби вшанувати героїв, які воювали та віддали свої життя за рідну землю. Богдана Багрій, яка була ведучою вперше, вела святкування як українською, так і англійською мовами, вразивши всіх своїм талантом публічного спікера.
У своєму зверненні до аудиторії заступник генерального консула Польщі в Чикаго Роберт Русецький підкреслив, що минулорічне обрання президента Анджея Дуди та нового парламенту не змінило позиції Польщі щодо підтримки України. Пан Русецький особливо відзначив чотири пункти польської підтримки, які підтверджують позицію його країни: «Польща підтримуватиме незалежність та суверенітет України, Польща пильно слідкуватиме за дотриманням режиму припинення вогню згідно з Мінськими домовленостями, Польща надасть Україні кредитну лінію розміром в один мільярд євро, а також Польща підтримуватиме вступ України до Європейського Союзу та безвізовий режим для українців».
Конгресмен Денні К. Девіс, палкий захисник людських прав у Конгресі та поміж своїми виборцями, давно підтримує українсько-американську громаду Іллінойсу. Він бував в Україні та глибоко знає політичну, економічну та соціальну ситуацію у країні. З неперевершеним ораторським мистецтвом конгресмен Девіс зачарував присутніх спогадами про свій досвід відвідування України та свідченнями про зміни, які там відбуваються.
Вельмишановна Лариса Герасько, нещодавно призначена Генеральним консулом України в Чикаго, нагадала всім, що так само, як люди східної та західної України об’єдналися у 1919 році, так і сьогодні вторгнення Росії об’єднало людей на Сході й Заході України попри мовні та етнічні розбіжності, люди відчули гідність та національну ідентичність.
Генеральний консул Литовської Республіки в Чикаго Маріус Гудинас, який долучався до кожної акції української громади на підтримку Майдану під час лютої чиказької зими у 2014 році, висловив підтримку Україні у цей важкий час як від себе особисто, так і від своєї країни, наголосивши на важливій ролі єдності. Він підкреслив, що єдність є не метою, а засобом для досягнення багатьох цілей заради змін у життях людей та нового майбутнього, вкоріненого у людській гідності. Він сказав: «Коли ми разом, нас не подолати. Литва – разом з Україною. Наш литовський хор виступить на концерті з приводу Дня Незалежності Литви та на підтримку України та заспіває нову композицію «Українська Алілуя» американського композитора Крейга Кортні».
Також свої привітання висловила Мар’яна Спиропулос, президент Міського округу регенерації води. Пані Спиропулос є другом української громади, і вона неодноразово приймала делегації з України, які працюють над проектами управління безпекою, якістю та використанням водних ресурсів, а також ділилася досвідом свого департаменту з українськими спеціалістами. Почесний консул Литви доктор Джон Прунскіс подякував українцям за те, що вони прийшли захищати литовський парламент двадцять п’ять років тому під час проголошення незалежності від ярма Радянського Союзу, підкресливши, що литовці ніколи не забудуть про цю підтримку. Вітання висловили також сенатор Марк Кірк, конгресмени Боб Долд і Майк Квіглі та мер Чикаго Рам Емануель.
Головними доповідачами Дня Соборності були Марта Фаріон, адвокат, президент Києво-Могилянської Фундації та віце-президент Іллінойського відділу УККА, і Борис Потапенко, віце-президент Міжнародної ради на підтримку України та співголова Американсько-Українського комітету. У своїх презентаціях доповідачі описали свої нещодавні подорожі Донбасом. Пан Потапенко зустрічався з представниками громадянського суспільства та волонтерами, а пані Фаріон відвідала військові блокпости на кордоні з окупованими територіями.
Пані Фаріон розповіла про свою подорож з харківськими волонтерами через Слов’янськ, Краматорськ, Красноармійськ, Піски, Курахове та Маріуполь, де вони зустрічалися як з місцевими мешканцями, так і з військовими на фронті. Пан Потапенко також подорожував Донбасом і описав роботу волонтерських організацій у багатьох з тих самих міст та містечок.
Обидва доповідачі підкреслили своє захоплення надзвичайно вмотивованими представниками волонтерського сектора та військових. Головною думкою їхніх презентаційних слайдів була надія та позитивний дух бойових підрозділів та волонтерів. Обидва підтвердили потребу у допомозі людям Донбасу, які намагаються відбудувати свої життя на територіях, що були спаплюжені керованими Росією терористами. Особливо підкреслювалася потреба у психологічній допомозі тим, котрі страждають на посттравматичний стрес.
Мотря Мельник підготувала коротке відео, яке показувало боротьбу за незалежність України з 1991 року та нинішню військову відповідь на розв’язану Росією війну. В іншому відео було показано заяви та вітання мешканців регіону. Для гуманітарної допомоги Донбасу зібрали пожертви.
У представленні нагород віце-президентом Іллінойського відділу УККА доктором Марією Коркач-Грошко та його президентом доктором Олесем Стрільчуком було відзначено багаторічну роботу на благо української громади з боку Івана Деркача, Володимира Братківа та Калини Васюнек. Кожному подарували відзнаку з переліком їхніх доробків на знак щирої вдячності української громади.

Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title

Прес-служба
Іллінойський відділ УККА
Чикаго, Іллінойс

Стефан Шкафаровський: «У музиці навчання ніколи не завершується, хіба коли людина перестає дихати»

Стефан Шкафаровський Для шанувальників опери – співак. Для нас – зразковий українець

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers