rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ В Іллічівську постане пам’ятник сенбернару Лорду, який десять років чекав свого господаря
Так мешканці міста-супутника Одеси, Іллічівська, хочуть вшанувати пам’ять свого чотирилапого улюбленця, який власним прикладом вчив їх любові, вірності й відданості. Цього собаку вони ще називали «українським Хатіко», якого японці увічнили пам’ятником за відданість господареві.

Місцеві мешканці розповідають, що багато років у лікарні працював самотній літній чоловік, а Лорд щодня проводжав господаря на роботу. Одного разу, не дочекавшись його повернення – господар помер на робочому місці – собака так і залишився сидіти біля поліклініки № 1. Так минуло 10 років.
До Лорда всі дуже добре ставилися, любили його, підгодовували. Собаку не раз намагалися забрати додому, але Лорд незмінно повертався на свій пост і залишався вірним своєму єдиному другові. Останні дні свого життя Лорд провів під доглядом людей, які не залишились байдужими до тяжкохворого собаки.
Тепер мешканці міста хочуть, щоб вірність Лорда була відображена у пам’ятнику. Ініціатори уже знайшли скульпторів в Одесі, які готові виготовити скульптуру безкоштовно. Кошти знадобляться лише на матеріали, це приблизно 25 тисяч гривень. За словами іллічівця Дмитра Матвєєва, це дуже хороша ідея, а сума, необхідна для цього пам’ятника, не така й велика, коли навіть кожен мешканець скинеться по 1 гривні, цього буде більш ніж досить. А ветеринар, кінолог Ольга підкреслює: «Пам’ятник собаці – це пам’ятник вірності. Лорд був як іллічівський Хатіко. Незважаючи на те, що йому було зле, він голодував, пережив мороз, сніг і сльоту, але все рівно чекав, що його забере саме його господар, він не хотів іншого». Іллічівці називали пса ангелом-хранителем свого міста.
Місяць тому вони знайшли Лорда ледь живим. Щоб врятувати його, волонтери відвезли собаку в одеську ветклініку, а гроші на лікування збирали всім містом. «Ми змогли подовжити йому життя рівно на місяць. За два дні до смерті сенбернара виписали, і його забрала до себе одна родина. Лікарі казали, що пес йде на поправку, і ми навіть почали шукати візок для його задніх лапок, щоб він міг нормально пересуватися», – розповіла волонтер Світлана Брайченко. Але, за її словами, за два дні в прийомній родині пес «ніби погас», дуже засумував: «Поклав голову на лапку, заснув і більше не прокинувся». 25 січня 2016 року Лорда не стало.
Його уже поховали в районі старого Малодолинського цвинтаря, а після цього ініціювали збір коштів на пам’ятник відданій тварині. «Ми хочемо встановити його в парку біля поліклініки, де бував Лорд, де його годували люди. Щоб якнайшвидше зібрати кошти на пам’ятник, плануємо провести громадські акції», – зазначила Світлана Брайченко. Допомогти волонтерам можна, зателефонувавши Світлані за номером телефону: 0930362896.
«Кожне місто потребує цікавих історій і своїх легенд. Вони стають місцевою пам’яткою і приваблюють увагу туристів, – каже історик Сергій Березін. – Тож створену народними переказами і розповсюджену ЗМІ красиву і зворушливу легенду про сенбернара Лорда тепер слід зберегти і увічнити».

Модерні хати-мазанки стануть окрасою сіл на Одещині

Зліпивши 5247 вареників, одесити встановили всеукраїнський рекорд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers