rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Анна Кульчицька: «Присвячую книжку на добро України»
У львівському видавництві «Камула» світ побачило нове видання Анни Кульчицької «Вибрані твори». Книга-альбом містить ілюстрації одягу та побутових речей, виготовлених автором.

Це подарунок мисткині, яка впродовж багатьох років життя в США вишивала, шила, проектувала, досліджувала старовинні зразки вишиття та відтворювала на полотні візерунки нашого роду. Вона – наша сучасниця, живе у Чикаго, продовжує дивувати натхненням творити.
Анна Кульчицька народилася в 1926 році, в с. Дністрик-Головецький, нині Дністрик, Старосамбірського району, на Львівщині. У 1942 р. німці забрали її на примусові роботи до Німеччини. Після війни перебувала у таборах для переміщених осіб, де працювала у кравецькій майстерні. 1949 р. переїхала до США. У Нью-Йорку працювала у кравецькій і кушнірській майстернях. Від 1953 року – у Чикаго. Навчалася на педагогічних курсах ім. Петра Могили (1956).
У власній майстерні від 1957 року шила весільне та концертне вбрання, створювала український народний одяг для хорів і танцювальних ансамблів «Прометей», «Черемшина», «Лісова пісня», «Чайка», «Калина», «Ватра». Розробила та виконала десятки церковних обрусів, риз, хоругов, фелонів, якими користуються у США, Римі, Канаді, Польщі. Основні шви, якими володіє бездоганно – це хрестик, низь, мережка, прикріп, поверхниця.
Пані Анна зібрала цінну колекцію вишивок, включаючи чоловічі та жіночі сорочки з різних регіонів України, наволочки, рушники, тощо. Розміщення оздоблення значною мірою було зумовлене кроєм та місцевими традиціями. Нею відтворено 35 народних українських костюмів 17-18 сторіччя. Її роботами захоплювалися на виставках у США (зокрема, 1974 року в Чикаго), Канаді, Україні. Вона також є автором поезій та новел, розвідки «Орнамент трипільської культури й українська вишивка ХХ ст.» (Л., 1995).
У передмові автор написала: «Присвячую книжку на добро України». При цьому, не забарилися і заслужені нагороди – кілька разів Україна відзначила дипломами – тричі її номіновано переможцем конкурсу ім. Мирона Утриска, який проходив у м. Турка, в бойківському краї – 2012, 2014 і 2015 рр.
У цій книзі зібрано та узагальнено багаторічні пошуки про коди української орнаментальної символіки. Автор у новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю роду через повернення до джерел духовного знання наших предків. Обдарована талантом, майстриня пропустила через свою душу та руки народний світогляд, характер та образний світ.
Анна Кульчицька успадкувала різноманітну традицію народної вишивки, зачерпнувши новаторських ідей у США. Через винятковий, власний стиль орнаментування вона здобула авторитет серед сучасників. У вступній частині книги викладено біографію Анни Кульчицької, а в головній представлено зразки вишивок, які охоплюють весь творчий період мисткині. Особливістю книжки є те, що вона наближена до потреб людей, які займаються відновленням зразків стародавньої вишивки, шукають нові «старі» ідеї у творенні власного одягу.
Книжка побачила світ завдяки доньці майстрині – Вікторії Кавці, яка була упорядником вишиваної спадщини своєї мами. Творчі, невтомні, обрамлені складнощами, та, водночас, ентузіазмом і вірою у майбутнє української вишивки, мати і донька дарують шанувальникам народного мистецтва нову книгу. Дякуємо і вітаємо!

Title  Title
  Анна Кульчицька та пані Лорейн Персі – дружина
сенатора США Чарльза Персі –  в сукні авторського
виконання. Готель “Бісмарк”, Чикаго, 29 вересня 1978 року

 Title Title
 Дівочий хор “Черемшина” парафії св. Володимира і Ольги,
м. Чика­го. Диригент – о. А Кротець. Народні строї
вишиті в київському стилі. Проект і пошиття
Анни кульчицької
 Перша авторська виставка. 5 травня 1974 року
заходами Сестринства Покрови Пресвятої Богородиці
в аудиторії собору відбулась мистецька імпреза “Показ
стилізованих вишиваних суконь”. Анна Кульчицька сама
спроектувала і пошила 29 суконь.
  
  
  
  

Леонід Кантер: «Мені подобається свобода як домовленість між самоорганізованими суб’єктами, які не потребують батога»

Вечір пам’яті Люби Маркевич в Українському Інституті модерного мистецтва

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers