rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Річниця Революції Гідності і Свободи в контексті суперечностей
21 листопада 2015 року в Україні стало днем подвійного вшанування.

По-перше, Православна Церква цього дня відзначила Собор Архістратига Божого Михаїла та всіх Небесних Сил безплотних.
По-друге, вся Україна, вся офіційна влада, вся патріотична громадськість країни вшановує тих, хто також майже 2 роки тому був трагічно зарахований до інших Небесних Сил безплотних – до тих, хто спочатку постав, а потім і віддав своє життя за Україну, за Свободу – власну і суспільну, за Гідність – особисту і державну.

 Title 
  Патріарх Філарет під час  богослужіння у
Михайлівському Золотоверхому монастирі

Вшанування церковне

З нагоди храмового свята Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив урочисті богослужіння у Михайлівському Золотоверхому монастирі столиці.
20 листопада увечері – Святійший Патріарх Філарет очолив Всенічне бдіння, а 21 листопада – Божественну літургію.
За повідомленням прес-служби УПЦ КП, Святійшому Владиці співслужили: Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Кримський і Сімферопольський Климент, єпископ Васильківський Лаврентій, вікарій Київської єпархії, єпископ Вишгородський Агапіт, намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря, керуючий справами Київської Патріархії, єпископи Іоан (Щвець), братія монастиря, перший проректор Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк та інші викладачі у священному сані, намісник Свято-Феодосіївського чоловічого монастиря архімандрит Макарій (Папіш) та запрошене духовенство міста Київ.
Служби прикрасили чудовим співом соборний і монастирський хори, а також хор студентів КПБА.
Під час Літургії Святійший Владика звершив дияконську хіротонію над іподияконом Леоном із Грузії.
На запричасному проповідував архімандрит Лаврентій (Живчик). Наприкінці Літургії з повчальним словом до вірян звернувся Святійший Патріарх Філарет. Предстоятель Київського Патріархату привітав присутніх із храмовим святом та розповів про православне розуміння ангелів.
Після Літургії був відслужений молебень до Архістратига Божого Михаїла. Також Патріарх Філарет поспілкувався з журналістами.

Згадаємо?

Звичайно, усі притомні українці добре пам’ятають і знають сутність Євромайдану і всіх подій тих днів. Але для порядку згадаємо довідкове.
Революція гідності – національно-патріотичні, протестні акції в Україні, передусім, проти корупції, свавілля правоохоронних органів та сил спецпризначення, а також на підтримку європейського вектора зовнішньої політики України.
Протести розпочалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.
Тоді журналіст Мустафа Наєм закликав прийти на Майдан тисячу осіб. Інший журналіст заплатив свої 600$, і цей заклик, як рекламу, отримало 100 тисяч користувачів соціальних мереж. Так зібрався перший осередок Майдану.
Протести значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада. Протестуючи проти грубого приниження людської гідності та знущання над молоддю на вулиці Києва вийшов мільйон українців.
У результаті, протести, сутички та бойові дії призвели до загибелі Небесної Сотні та зміни влади в країні.

Вшанування світське

Нове державне свято – День Гідності та Свободи – було встановлено у листопаді минулого року Указом президента України. Цього року День Гідності та Свободи відзначався під гаслом: «Вільні творять майбутнє!»
Напередодні свята, увечері 20 листопада, у Києві стався злочин, який я сприйняв як символічне нагадування.
Скориставшись темрявою, чоловік (як потім виявилося – кримінальник зі стажем) накинувся на дівчину, зґвалтував її і втік.
Подібно цьому 2 роки назад на Україну накинувся кримінальник зі стажем, який за кричущою невідповідністю обіймав тоді найвищу державну посаду, зґвалтував Україну і втік.
Першого кримінальника вже зловили, і він дає свідчення.
Є сподівання, що другий кримінальник рано чи пізно також понесе всю повноту відповідальності за вчинене ним і його бандою ґвалтування України.
Згадаймо, що Євромайдан починався 21 листопада 2013 року – на вшанування того першого Помаранчевого Майдану, котрий починався 22 листопада 2004 року.
Тож, на суботу, 21-го, і на неділю, 22 листопада нинішнього року, були заплановані всі урочистості, ритуали, заходи – офіційні та неофіційні.

Що планувалося?

Адміністрацією президента України, уряду у співпраці з мерією Києва на 21-22 листопада були заплановані загальнодержавні меморіальні заходи, культурно-мистецькі програми, інсталяції на Майдані Незалежності, вулиці Хрещатик та Алеї Героїв Небесної Сотні, частина яких має продовження і надалі.
Так, на Хрещатику з 21 до 29 листопада триває виставка плакатів, присвячена подіям зими 2013-2014 років. Вона називається «Страйкплакат – творчість протесту».
До експозиції увійшов 21 плакат, який став частиною історії Євромайдану. Крім цього, на Майдані Незалежності розгорнута фотоінсталяція «Україна – це кожен».
21 листопада за сприяння департаменту культури КМДА в Національній філармонії України відбувся урочистий захід «Хорал безсмертя».
У міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія», якою, до речі, довгі роки керувала постійний автор нашої газети Лідія Корсун, 21-22 листопада відбулися покази документального фільму Сергія Лозниці «Майдан» та уривків із записів відео- та аудіосвідчень активістів Євромайдану.
У рамках відзначення Дня Свободи і Гідності у столичному кінотеатрі «Україна» для родин Героїв Небесної Сотні відбувся закритий показ фільму «Зима у вогні».
Показ відбувся за підтримки Посольства США. На екранах українських телеканалів фільм буде продемонстровано в лютому 2016 року.
Окрім того, в Музеї історії Києва до 3 січня триватиме виставка «Майдан: від незалежності до свободи».
До 27 листопада в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» триватиме виставка фоторобіт «Майдан – фортеця духу».
З 16.00 і до півночі на Майдані Незалежності тривав студентський музичний марафон «Вільні творять майбутнє!», присвячений студентам, які першими вийшли на Майдан 21 листопада. Участь у марафоні взяли 15 молодих колективів.
Крім того, в Українському домі в Києві відбулася прем’єра благодійної вистави – національний перформанс «ReУкрНація: Перезавантаження нації».
Передбачається, що всі зібрані під час спектаклю кошти будуть скеровані на допомогу сім’ям загиблих учасників АТО.
Аналогічні за змістом і різні за формою заходи були заплановані також і по всіх областях України.

Безпека

За планом, столична влада мала забезпечити дотримання норм благоустрою та чергування машин швидкої допомоги у місцях проведення заходів, а поліція забезпечувала громадський порядок і безпеку дорожнього руху.
Радник міністра МВС України Зорян Шкіряк так описав заходи з безпеки на ці свята: «У зв’язку з терористичною загрозою, МВС та СБУ максимально посилюють заходи безпеки 21-22 листопада в Києві.
Всі підрозділи Національної поліції та Національної гвардії несуть службу в посиленому режимі і перебувають у стані підвищеної готовності.
Посилено патрулювання вулиць, охорону об’єктів державного значення, стратегічних об’єктів та місць масового скупчення людей.
Для охорони громадського порядку залучено додаткові сили правоохоронців, загони Нацгвардії, підрозділи спецпризначення та швидкого реагування Національної поліції. Всього задля забезпечення громадського порядку в ці дні в столиці постійно залучено понад 4 тисячі представників правоохоронних структур».
Крім того, за його словами, було делеговано значну кількість співробітників оперативних служб кримінальної поліції для роботи з виявлення можливих злочинців та провокаторів у натовпі.
«Під час проведення заходів на Майдані Незалежності, по всьому периметру, на спеціально змонтованих пропускних пунктах, правоохоронці будуть здійснювати перевірку громадян на наявність заборонених предметів, вибухівки, вогнепальної та холодної зброї», – розповідав З. Шкіряк.
Також він повідомив, що за наказом міністра МВС режим посиленого чергування на території всієї України триватиме, щонайменше, до 1 грудня.
21 листопада правоохоронці з превентивною метою запровадили обмеження дорожнього руху у центральній частині Києва. Про це у своєму відеозверненні сказав т. в. о. начальника Головного управління Національної поліції України в м. Київ, генерал поліції третього рангу Олександр Терещук.
За словами О. Терещука, у деяких громадян правоохоронці перевірятимуть документи та особисті речі. Також у центральній частині міста були встановлені пропускні пункти. Він закликав киян та гостей міста з розумінням поставитися до певних обмежень, які будуть здійснюватися у центральній частині міста.
Заходи ці, безумовно, були правильними. Але те, що так гладко виглядає на папері, в житті може виглядати зовсім по-іншому.
В одному зі скандальних телерепортажів було показано сюжет, в якому спецслужби перекрили вулицю і не пропускали нікого, допоки там був президент.
Не пропускали людей із квітами, які хотіли покласти їх до меморіалу Небесної Сотні, не пропускали жінку старшого віку, яка хотіла пройти до своєї домівки, не пропускали соціальну працівницю, яка поспішала до своєї пацієнтки, що хвора на діабет і чекала на ліки.
Нервозність ситуації та її учасників помітно зростала, і ось уже з натовпу почулися крики: «А що, він боїться свого народу? Ви що, дієте, як при Януковичу?»
Не пропустили навіть сина одного з членів Небесної Сотні, який був на прийомі у президента, але пішов купити квіти, щоб покласти їх до Хреста, необачно вийшов за периметр охорони, і його вже не пустили назад.
Він стояв з букетом, розгублений, навколо лунали крики…
Звичайно, спецслужби всього світу діють подібно. Але українці уже надто знервовані всіма негараздами, вони розчаровані у владі, вони тепер гостро реагують на все, що не відповідає їхнім уявленням про справедливе життя після Євромайдану та Революції Гідності Свободи.
Вони хотіли побачити керівництво країни – президента, прем’єр-міністра України, голову Верховної Ради України тут, серед людей, щоб висловити їм всі претензії, докори, запитати про все, що хвилює і дратує у повсякденні.
Але ті були за щільними кордонами спецпризначенців і до людей підійти не горіли бажанням.
Зробив це лише Юрій Луценко, якому і довелося вислухати усі надривні крики та звинувачення присутніх.

Привітання із США

Посольство США в Україні привітало Україну з другою річницею Революції гідності і нагадало світовій спільноті про важливість даної події, про що повідомив відділ преси посольства: «Цього тижня, два роки тому, холодного листопадового вечора заклик до спротиву, написаний молодим журналістом на Фейсбуці, дав поштовх низці подій, що, зрештою, призвели до української Революції гідності», – йдеться у повідомленні посольства.
На відзначення другої річниці Євромайдану Посольство США в Україні створило спеціальне відеоповідомлення, аби нагадати глядачам у всьому світі, що саме вивело тисячі людей на київській Майдан: «переконання українського народу в тому, що Україна – це Європа».

Спіч президента

Президент України Петро Порошенко звернувся до українців через телеекран. Як завжди, текст його промови був гарним.
Значно гарнішим, ніж справи у державі на момент проголошення цього спічу.
Значно оптимістичнішим, аніж настрої народу, до якого він звертався.
Почав президент із глобальної оцінки Євромайдану: «Лише два роки відділяють нас від початку Революції гідності, але її історичний масштаб уже очевидний.
Крах диктаторського режиму зірвав плани з ліквідації України, її перетворення на підпорядковану Кремлю малоросійську автономію, керовану п’ятою колоною.
І тоді з Москви запустили «план Б» – військову агресію і спробу розчленувати нашу країну. Прорахувалися.
Бо нема Малоросії – залишилася в підручниках історії.
Новоросії теж не існує – виявилася кремлівською галюцинацією.
А от Україна була, є і буде! І головне, що ми, як народ, довели це за ці два роки».
Президент правильно оцінив перебіг змін, насамперед, у першій частині своєї тиради: «У листопаді тринадцятого революція лише почалася. Казати про завершеність можна буде лише тоді, коли ми виконаємо програму європейських змін, яку сформулювали і поставили на порядок денний мільйони людей, що вийшли на майдани.
Програму, яку підтримали десятки мільйонів на трьох демократичних виборах – президентських, парламентських і місцевих.
І тим самим виконано одну з ключових вимог людей – повне перезавантаження влади».
А ось щодо повного перезавантаження влади – тут оцінка президента не співпадає з оцінками багатьох політиків, експертів, громадських активістів.
Повного перезавантаження влади в результаті місцевих виборів-2015, на думку більшості з них, не відбулося.
Можна сказати інакше: за формою перезавантаження ніби й відбулося – в жодній місцевій раді нема тепер фракції Партії регіонів, а за часів Януковича ці фракції були практично скрізь.
Але ж колишні регіонали, що залишилися в країні, нікуди не поділися і відсиджуватися по кутках чи на пенсії не мали наміру.
Перелицювавши Партію регіонів в Опозиційний блок, вони також влилися у партійні виборчі списки цілої низки інших партії, нових і старих – як то «Відродження», «Наш край», «Партія добрих справ» тощо.
Title  
 
Навіть Блок Петра Порошенка «Солідарність» набрав у свої партійні списки, насамперед, на місцях, екс-регіоналів, як барбос бліх, про що я вже писав.
Так що при формальній відсутності в політичному спектрі країни регіонали значною кількістю проникли у районні, міські та обласні ради, подекуди ставши там домінуючою, або, у крайньому випадку, помітною силою.
Виграли вони і посади міських голів у низці міст України, зокрема, таких ключових, як Харків та Одеса.
Отож, до повного перезавантаження влади ще далеко, і з Петром Порошенком тут можна посперечатися.
Констатувавши очевидні успіхи в міжнародних відносинах України, у прийнятті пакету безвізових законів, президент зазначив: «Очікуємо рішення Євросоюзу щодо перспективи впровадження безвізового режиму для українців».
Тим часом, у суспільстві на даний час ейфорії щодо перспектив надання українцям безвізового режиму не спостерігається.
Навпаки, навала мусульманської еміграції на Європу, терористичні акти у Франції та загрози їх повторення в інших країнах неминуче мають зробити візову політику ЄС більш жорсткою.
Крім того, 400 км державного кордону України з Росією, яку Київ не контролює, а також інші «діри» в наших кордонах, розвинена система давним-давно вкоріненого в прикордонних областях України контрабандистського промислу може спонукати Євросоюз до відтягування рішення щодо надання Україні безвізового режиму.
А щодо задоволення Петра Порошенка від того, що «з 1 січня починає повноцінно діяти поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з Євросоюзом, якби Росія не тужилася зірвати цей процес», то й тут у суспільстві є свої побоювання.
Громадськість і, передусім, українські виробники не дуже впевнені в тому, що держава може захистити їхні економічні позиції й не дасть завалити Україну західними товарами, які можуть зробити наші товари неконкурентноздатними і призвести до масових розорень українських виробників.
Президент казав правильні речі, але старанно оминав усі гострі кути проблем. Наприклад, заявив, що «ми збудували нову армію. Вона звільнила більшу частину територій Донбасу і зупинила російських найманців», але ні словом не обмовився – хто винен у трагічних поразках наших вояків у Іловайському котлі, Донецькому аеропорту, Дебальцевому, у здачі території, у провалі забезпечення армії тими, хто мали це робити, а не виїжджати на волонтерських плечах – і подібних гострих проблем у сфері оборони немало.
Про це не було сказано жодного слова.
Сказав про те, що уникнули дефолту, але ні слова не сказав про провальну економічну політику уряду, перспективи його оновлення, шляхи економічного зростання.
Сказав про децентралізацію, але не розвіяв побоювання щодо «пасток» цього процесу, насамперед, на Сході України.
Сказав про боротьбу з корупцією, але не пояснив, чому до сьогодні не притягнуто до відповідальності жодного дійсно масштабного корупціонера, не кажучи вже про деолігархізацію країни – тут глава держави просто оминув цю кричущу проблему.
Констатував, що багатьом винуватцям у розграбуванні країни та у розстрілах на Майдані вдалося втекти, але не навів жодного прикладу виявлення та покарання тих, хто на очах у всього суспільства допомагали злочинцям втекти з країни.
Доводиться констатувати, що влада і народ по-різному бачать ситуацію в країні. Влада вважає, що робить все правильно. Народ дедалі більше дратується і критикує. А Небесна Сотня все бачить – як нагадує про це плакат біля Кабінету міністрів України…

Чи відчуває Петро Порошенко настрої суспільства?

У своїй промові президент, нібито, відповів на це питання, що так цікавить багатьох: «Сприймаю аргументи та відчуваю емоції тих, котрі критично ставляться до влади, чекати не мають бажання, а іноді просто й сил, моральних чи матеріальних. Так, не все ще виходить, як хочеться, і як треба. Іноді не вистачає рук…»
Критики президента часто наголошують, що у влади не вистачає іншого – не рук, а політичної волі, наполегливості, принциповості, рішучості у виявленні та притягненні до відповідальності справжніх винуватців народних бід.
Тож, правоохоронні органи виловлюють не акул, а дрібну рибку, всіляко видаючи це за успішну ловлю.
І недарма під час вшанування Дня Гідності та Свободи президентові довелося почути немало дорікань від членів родин Небесної Сотні.
Були спроби докричатися до президента з натовпу, коли він покладав квіти до Хреста. Серед криків були і дошкульні, образливі. Чи були то крики душі простого народу, чи політичних противників президента – залишилось невідомим.
Поклавши квіти і поклонившись, президент відбув.
Діалог з народом не відбувся.
Дотично відповідаючи на подібні настрої і вигуки, президент сказав: «Ворог усвідомив, як складно брати нас приступом ззовні. Тому робить ставку на внутрішню дестабілізацію, на сіяння в Україні зневіри та політичного хаосу.
Щоб не втратити перспективу в момент, коли найгірше, можливо, що вже і позаду, нам слід утримати перемир’я на Сході, забезпечити політичну консолідацію і не стати жертвами махрових популістів.
Ми, українці, всі – по одну сторону барикад, а барикада – це наш східний кордон.
Ми переможемо, бо з нами – правда, бо з нами – Бог!»

  Title
  Вшановує Львів

Відзначають області

Цей день відзначала вся Україна. За повідомленнями ЗМІ, заходи відбулися в усіх обласних центрах.
Зокрема, у Львові відбулося покладання квітів та запалення лампадок на могилах тих, хто загинули під час Революції Гідності. Також львів’яни запалили лампадки на могилі генерала Кульчицького та на могилах борців за волю України на полі почесних поховань № 67. Священнослужителі відправили панахиду.
Після обіду відбувся Молитовний Майдан біля пам’ятника Тарасові Шевченку. У центрі міста пройшло віче до Дня Гідності та Свободи.
У Рівному відзначили День Гідності та Свободи панахидою за героями Небесної Сотні та загиблими військовими у зоні АТО.
Портрети трьох загиблих Героїв Небесної Сотні та загиблих на Сході рівненських солдатів розміщені на одній дошці пошани разом з майданівцями.
Міський голова Рівного, Володимир Хомко, наголосив, що всі три родини Героїв Небесної Сотні не залишилися без уваги. За його словами, місто їм виділило земельні ділянки, а за підтримки благодійників купили квартири.
Вдові Валерія Опанасюка, в якого осиротіли четверо неповнолітніх дітей, благодійники збудували будинок.
«Місто про цих людей не забуло, бо вони принесли в жертву свої життя, щоб ми жили краще. У нас попереду ще тяжкий шлях, нові економічні виклики», – додав В. Хомко.
На панахиду прийшли й родини вбитих солдатів.
Title 
  
Торік у липня під Первомайськом Євгенія Якимчук втратила сина, розвідника, 20-річного Тараса. Жінка плаче, переживає, але каже, що дуже правильно згадувати разом загиблих на Майдані та фронті.
«Син з перших днів був на війні. Сказав, якщо ворога не зупинити, він прийде до порогу будинку. Хай спочиває з миром, як і загиблі майданівці», – розповіла Є. Якимчук.
В Одесі пройшла церемонія покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку на честь Дня Гідності та Свободи.
У заході взяли участь офіційні особи міста та області, військовий оркестр, рота почесної варти, а також – до сотні громадян.
Але ні міський голова Одеси Геннадій Труханов, ні голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі не прийшли на цей захід. За словами чиновників, Г. Труханов перебуває у відпустці.
На Майдані Героїв у Запоріжжі з квітами та українськими прапорами зібралися кількасот запоріжців з нагоди Дня Гідності та Свободи.
Пам’ять Небесної Сотні та всіх постраждалих під за часів Майдану вшанували хвилиною мовчання та молитвою за Україну. Слова вдячності від військовослужбовців прозвучали з уст запорізького «кіборга» та голови спілки ветеранів АТО Запорізької області В’ячеслава Зайцева.
«Колись, 11 років тому, була весела Помаранчева революція. Безкровна. Вона дала нам надію на нове життя, проте до влади знову прийшло мурло. Я маю на увазі Януковича. А два роки тому ми вийшли на Майдан не за прагнення до Європи, а через те, що ми гідні, й уряд має слухати своїх громадян. Тоді, 2 роки тому, ми захистили своє право на вільне життя, і зараз відбувається інтервенція колись дружньої до нас країни. Лише час покаже, що ми праві, й обов’язково переможемо», – зазначив
В. Зайцев.
 Title 
  Кіровоград вшановує…
У Кіровограді День Гідності і Свободи відзначали на площі Героїв Майдану, де зібралось кілька сотень людей.
«Ми прийшли, аби вшанувати пам’ять людей з великої літери, євромайданівців, які загинули для того, щоб ми з вами жили по-іншому, жили краще», – зазначила у коментарі ЗМІ учасниця мітингу Олена Чорна.
Кіровоградці прийшли без політичних прапорів і будь-якої політичної символіки. Люди тримали в руках квіти і прапори України. Вони заспівали гімн України. Після цього представники влади та громадськості міста поклали квіти до пам’ятної дошки на честь загиблого Героя України Віктора Чміленка, який загинув від кулі снайпера на Майдані в Києві, а також до пам’ятного знака на честь Героїв Небесної Сотні. Потім відбулася панахида за загиблими героями.
Присутні вшанували хвилиною мовчання всіх, хто віддали своє життя за незалежність України. Після цього в одному з міських кінотеатрів відбувся відкритий перегляд документального телефільму «Зима у вогні: боротьба України за свободу», присвячений подіям на Майдані взимку 2013-2014 рр.
О 17:00, на площі Героїв Майдану, зібралося народне віче з нагоди другої річниці початку мирного протесту.
А у Кафедральний собор Різдва Пресвятої Богородиці привезли ікону Пресвятої Богородиці, іменовану «Рудосельською».
Після урочистої зустрічі ікони у храмі розпочалося святкова Всенічна служба під Недільний день.

Післямова

Холодна дощова погода не завадила українцям відзначити другу річницю Дня Гідності та Свободи.
Небо плакало. Безрадісно було й на душі багатьох українців, учасників вшанувань. Суперечлива ситуація в країні, відсутність справедливості, непокарання катів Майдану, панування олігархії, зубожіння бідних та збагачення багатих травмують людей, посилюють недовіру до влади, правоохоронної системи, придушують сподівання коли-небудь дочекатися справедливості і кращого життя.
Однак, жити треба. От тільки, як досягти того, щоб влада не відривалася від народу, а хоча б у чомусь допомагала здійснити те, заради чого почалася Революція Гідності і Свободи, заради чого загинула Небесна Сотня.
Вона Україну благословляє. Але до влади має свій тяжкий рахунок – як і всі українці.
Якщо влада не отямиться, не почне справжні реформи, не покаже справедливість у внутрішній політиці, не наведе лад у суспільному житті, то Майдан-3 стане не гіпотезою, а реальною загрозою всім тим, котрі продають совість і Україну.

Чоботом у писок, або дещо про революційне право

Великий режисер і друг України пішов у засвіти

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers