rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Яценюк і Насіров паралізують розмитнення?
Title  
 
Тільки-но відправив статтю до нашого часопису і почав обдумувати тему колонки, як мені на очі потрапив черговий сигнал SOS від очільника Одещини невгамовного Міхеіла Саакашвілі.

У світлі тих застережень від іноземних фінансово-економічних та політичних авторитетів, які на вересневій зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) дорікали владі України за імітацію реформ, потурання корупції, тема, з якою у дзвін вдарив пан Міхо, виявилася гостро актуальною.
Довго не роздумуючи, незважаючи, що звинувачує голову Державної фінансової служби України (ДФС) Насірова та особисто прем’єра А. Яценюка, губернатор Саакашвіцлі рубонув: «Нова хвиля корупції під виглядом реформи».
У своєму тривожному повідомленні одеський губернатор з порога заявляє: «Вкотре ДФС намагається провести псевдо-реформу замість встановлення чесних правил гри, що ще більше погіршує стан бізнесу.
Проігнорувавши надії імпортерів на справедливі ціни розмитнення, прем’єр-міністр підписав постанову № 724, згідно з якою всі товари тепер почали розмитнювати не за фактичною (згідно з митним кодексом), а за заздалегідь визначеною ДФС ціною.
Сьогодні оформлення на всіх митницях паралізоване».
Нагадаю читачам, що вітчизняна мафія, намагаючись віднайти в губернатора Саакашвілі болюче місце, щоб нейтралізувати його боротьбу з її всесиллям, якраз б’є по митницях, зокрема і по одеській.
Розрахунок одеських та київських мафіозі точний: оскільки одеська митниця є однією з наймасштабніших у країні, то обезкровивши її, відібравши її доходи, вони одночасно під корінь підрізають фінансування деяких масштабних проектів, які має намір реалізувати на Одещині новий губернатор.
А провал цих проектів викличе неминучу критику та невдоволення одеситів, що й має підірвати авторитет і довіру до губернатора і зробити неможливим його боротьбу з гідрою корупції.
Так прорахувала мафія. Так вона і діє.
Уже не раз М. Саакашвілі заявляв, що столичний «дах» одеських корупціонерів треба шукати в оточенні прем’єра А. Яценюка.
І ось фактично нова заява очільника Одещини про те саме.
Аналізуючи вказану урядову постанову № 724, М. Саакашвілі показує, як вона призводить до того, що бізнесменів-імпортерів знову можуть примушувати платити митні платежі не за реальною ціною товару, яка вказана в його контракті з іноземною фірмою, а за тими фіксованими і невідомо ким прорахованими тарифами, які йому виставить ДФС.
А це пряма дорога до корупції: не хочеш платити за завищеними тарифами, давай домовлятися з митниками про «прийнятний» тариф, згідно з яким менша частина йде до Державного бюджету України, а більша – звісно куди – в кишені митників і нагору, до начальства.
Про ось таке «домовляння» з митниками будь-який вітчизняний імпортер добре на своїй шкірі знає. Це означає залізну вимогу – дай на «лапу», або твій товар згниє нерозмитненим.
Отже, постанова стимулюватиме хабарництво?
Чи можемо ми прийняти таке припущення за доконаний факт?
Адже це примушує погоджуватися не тільки з висновками заяви М. Саакашвілі, а й з десятками, а то й сотнями аналогічних думок, якими просто кишить Інтернет, зокрема, і реакцією дописувачів під матеріалом очільника Одещини.
М. Саакашвілі робить на допомогу читачам чіткі висновки: «По-перше, це вбиває бізнес. Бізнесмен може робити, що хоче: домовлятися про знижки на великі партії товарів, шукати краще співвідношення «ціна-якість», мати постійних постачальників.
Але життя української митниці буде йти своєю дорогою, абсолютно паралельною реальному бізнес-середовищу.
Якщо, наприклад, імпортер купив деталі для свого машинобудівного заводу по реальному прозорому контракту за 100000 доларів, а в митниці він не «свій» і в базі ДФС ці деталі коштують 500000, то імпортер буде просто поставлений перед фактом.
По-друге, покажіть мені країну, в якій ви приходите на митницю, і вам кажуть: «Ось у нас тут база, і вартість вашого товару ми визначимо по ній.
Нас не цікавлять ваші всілякі інвойси, договори, ми знаємо ціни краще».
І нарешті, це суперечить усім міжнародним нормам. Україна є членом ГАТТ, в якій чітко вказано, що першорядним методом є визначення митної вартості за ціною контракту».
Те, що одеський губернатор знову з хірургічною точністю визначив нову «ракову» пухлину корупції, яку хочуть виростити на митницях країни, підтверджує злива коментарів, абсолютна більшість яких обома руками підтримує все, що стверджує М. Саакашвілі.
Імпортери пишуть, що уже застрягли на митницях, що їх не пропускають, вимагають платити не за контрактом, а за своїми тарифами, що, нібито, є в базі ДФС.
Ветерани-імпортери, які вже відійшли від справ, мудро зітхають і нагадують, що такий митницький «безпредєл» існував при всіх президентах і надії, що нинішня влада його зможе побороти, у них нема.
Деякі наївні користувачі обурено запитують у Міхеіла – мовляв, вас призначив президент і Насірова призначив президент. То чого ж ви не запитаєте у нього – як мені накажете працювати з таким главою ДФС? Такі користувачі досі вірять у доброго «царя» при негідниках «боярах».
Більш утаємничені в’їдливо запитують – а який відсоток, мовляв, Насіров заносить «Сєні», тобто, Арсенієві Петровичу? Яценюка, при цьому, як тільки не називають і не обзивають! «Кролик» і «долболоб-кулявлоб» – найбільш пристойні обзивання в лавах обурених відгуків. А гарячі голови пропонують не тільки відправити «Сєню» в буцегарню, а й реалізувати крилате прохання самого А. П., сказане ним зі сцени Майдану в кульмінаційний момент очікування штурму: «Куля в лоб, так куля в лоб!» Дехто йде далі і пропонує ліквідувати 99% чиновників – дістали! Більш «милосердні» пропонують лише вирвати ноги.
Враховуючи, що цю постанову підписав особисто А. Яценюк, ніхто не вірить, що він не проаналізував, які корупційні ризики в неї закладено. Утаємничені стверджують: не чинуші ДФС «використали» свого, нічого не знаючого, голову, не Насіров «використав» чесного прем’єра, а все йшло навпаки, зверху донизу.
І що при цьому всі учасники підготовки постанови все добре розуміли і всі корупційні лазівки закладали в постанову свідомо.
Ох, тяжко погоджуватися з правотою таких звинувачень. І хоча кількість критики уряду, його структур і особисто прем’єра вже зашкалює, в глибинах душ деяких українців ще жевріє надія, що це все мафія середньої ланки, що керівництво країни до цього непричетне.
Правда, таких українців стає дедалі менше. А знаків питання в їхніх очах – дедалі більше.
І методи пропонуються більш масштабні. Як от Ostap Pigulechko: «Ще одна ілюстрація того, що АТО треба було провести спершу у Києві».
На момент закінчення цієї колонки, заяву М. Саакашвілі схвалили вже понад 5 тисяч користувачів і майже 1800 поділилася нею на своїх сторінках.
А це означає, що безкомпромісну позицію одеського глави підтримують дедалі більше українців і заклики до нього йти в прем’єр-міністри України, щоб чистити мафію, починаючи згори, почастішають.
От тільки чому б’є у дзвони тільки глава Одещини?

Спічі про долю нової України в контексті Європи і світу

«Фейкові» вибори переносяться?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers