rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Бойовики напали на блокпост сил АТО: є загиблі

Диверсійна група терористів здійснила напад на блокпост українських військовослужбовців у зоні АТО, в результаті чого загинули двоє бійців 30-ї бригади, один важкопоранений, ще двоє потрапили в полон.
Про це повідомив в Facebook журналіст Роман Бочкала.
«На тлі «тиші» дико цинічно виглядає напад на Миронівський блокпост біля Дебальцевого. Там стоять бійці 30-ї бригади. Два «двохсоті», важкопоранений, двоє потрапили в полон», – написав він.
За словами журналіста, йде робота з визначення місця знаходження бойовиків.
«Неприємно, але факт: ДРГ противника підійшла впритул до наших позицій. Бій був настільки контактний, що в хід йшли ручні гранати. З боку супротивника діяли специ. Наша група переслідувала «руссо-туристо». Ті при відході виставили заслін. Знову був бій. Працювала явно не місцева шлеперня. Працювали профі», – йдеться в повідомленні.

 Савченко залишили під

арештом ще на півроку

Суд міста Донецьк, Ростовської області (РФ), задовольнив клопотання російської прокуратури і залишив народного депутата України Надію Савченко під вартою ще на 6 місяців.
Про це повідомив адвокат української льотчиці Марк Фейгін у Twitter.
«Савченко залишили під вартою», – написав він.
Раніше Фейгін повідомив, що захист наполягає на зміні запобіжного заходу на будь-який інший, не пов`язаний із триманням під вартою.
«Сторона захисту наполягає на зміні запобіжного заходу на будь-який, не пов`язаний із триманням під вартою, зокрема, й під консульські гарантії», – зазначив адвокат.
При цьому він посилається на статус Савченко як делегата ПАРЄ, яка користується імунітетом, який перешкоджає продовженню терміну тримання під вартою.
До суду прибули семеро представників країн Євросоюзу і Сполучених Штатів.
«Мета нашого візиту – спостерігати за перебігом судового процесу», – сказав журналістам один із представників групи іноземних спостерігачів.
Він зазначив, що у складі групи – представники Швеції, Нідерландів, Великобританії та Сполучених Штатів Америки.
Представник цієї групи пояснив, що спостерігачі не мають наміру бути учасниками судового процесу.
Нагадаємо, російські слідчі фабрикують справу, звинувачуючи українку в причетності до вбивства двох російських журналістів і незаконному перетині кордону з Росією. Їй загрожує 25 років ув’язнення.

У зоні АТО – невідомі літаки, повідомляє

ОБСЄ. Певно, реактивні

Про невідомі літаки, які побачили спостерігачі ОБСЄ в зоні АТО – найпевніше реактивні – повідомляється у звіті Спеціальної моніторингової місії цієї організації в Україні (СММ). Раніше в зоні АТО спостерігачі ОБСЄ неодноразово спостерігали прольоти безпілотних літальних апаратів і радіоелектронне глушіння своїх власних безпілотників, але в даному випадку йдеться не про них.
«12 вересня, перебуваючи на відстані 2 км на захід від контрольованого урядом Щастя (23 км на північ від Луганська), – повідомляється у звіті, – СММ бачили два літаки й інверсійні сліди (в кількості) до семи літаків, що летіли з півночі на південь. СММ оцінила, що дані літаки пройшли більш, ніж за 20 км на південний схід від її місця розташування».
Інверсійний (конденсаційний) слід – це видимий слід з сконденсованої водяної пари, що виникає в атмосфері за рухомими літальними апаратами. Зазвичай, такий слід виникає під час прольоту у верхніх шарах атмосфери і, здебільшого, від реактивних літаків.
Раніше у своїх звітах Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні неодноразово повідомляла про прольоти безпілотних літальних апаратів, а також про радіоелектронне глушіння своїх безпілотників у зоні. Однак, на позначення безпілотників у таких звітах вживався термін Unmanned Aerial Vehicle, «безпілотний літальний апарат» або ж його скорочення, UAV, тоді, коли у звіті ОБСЄ станом на 13 вересня вжито слово aircraft.
Зазначимо, бойова авіація в зоні АТО в даний час не застосовується.
Раніше повідомлялося, що 24 серпня, на День незалежності України, путінські війська почали навчання з перекидання через схожі на Дніпро річки й облаштування польових аеродромів.
У лютому з кількох джерел, включаючи власні джерела newsru.ua, надійшла інформація, що два штурмовики Су-25 російських ВПС 9 лютого, близько 13.20, завдали авіаудару по позиціях 40-го батальйону в районі Новогригорівки, під Дебальцевим, і що за день було здійснено два такі нальоти.
У той же день екс-посол США в Україні Джон Гербст заявив, що якщо Росія застосує авіацію, реакція Америки буде швидкою.

Маккейн відмовився спостерігати за

псевдовиборами бойовиків

Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн готовий бути спостерігачем на виборах на Луганщині, лише якщо вони будуть проходити на загальноукраїнських засадах. Таку заяву він оприлюднив у відповідь на повідомлення, що так звана «ЛНР» запрошує його приїхати спостерігати за «виборами», які влаштовують проросійські бойовики.
«Хоча я, зазвичай, не займаюся моніторингом на виборах в уявних країнах, я вдячний за це унікальне запрошення. Якщо так звана «Луганська народна республіка» зацікавлена в демократичних виборах, я пропоную її прихильникам скласти зброю і взяти участь у наступному раунді виборів у вільній і єдиній Україні», – йдеться у заяві сенатора.
Раніше ТАСС повідомив, що лідер луганських бойовиків Ігор Плотницький передав Маккейну запрошення приїхати на схід України і спостерігати за проведенням місцевих «виборів».
Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня.
Лідери окупантів планують провести свої «вибори»: у так званій «ДНР» – 18 жовтня, в «ЛНР» – 1 листопада.

В Україні розпочала роботу новий посол Франції

Дипломатичну місію Франції в Україні з вересня очолює Ізабель Дюмон. Про це повідомляється на сайті посольства Франції в Україні, де міститься привітання новопризначеного посла.
«Мені дуже почесно представляти Францію в Україні – країні, з якою я вже дещо знайома і яка мені цікава. В нинішній період кризи зв’язки між нашими країнами стають важливішими, ніж будь-коли. Франція долучилася і продовжує брати участь у врегулюванні конфлікту і захисті цілісності України. Мені самій довелось працювати над підготовкою Мінських угод і здійснювати моніторинг їхнього виконання: я займатимусь цим і в Києві, безпосередньо на місці подій», – йдеться у повідомленні.
Також Дюмон запевняє, що Франція залишається пліч-о-пліч з Україною в процесі розпочатих внутрішніх реформ, яким вона має намір приділяти велику увагу і підтримку.
Посол заявила, що «Україна – це не тільки криза, яку їй доводиться зараз переживати».
«Це країна з великим потенціалом, яка рішуче дивиться у майбутнє. Це країна, з якою Франція підтримує економічні, комерційні, культурні відносини та дружні зв’язки. Всі ці напрямки я хочу розвивати як посол», – наголосила Дюмон.
Крім того, Дюмон пообіцяла під час своєї роботи захищати інтереси французької спільноти в Україні.
Свої вітання новому послу висловив посол України у Франції Олег Шамшур.
«Я бажаю успіху Ізабель Дюмон. Вас бракуватиме в Парижі, але французько-українська співпраця опиниться у добрих руках», – написав він у своєму Twitter.
Нагадаємо, в березні-квітні 2015 року в Україні почали працювати нові посли Великої Британії та Литви.

У Львові стартував третій етап українсько-американських

навчань Fearless Guardian – 2015

У Львові розпочався третій завершальний етап українсько-американських військових навчань Fearless Guardian – 2015 за участю представників ВС США, Національної гвардії України та Міністерства оборони України.
«На кожному етапі навчань передбачено підготовку інструкторів з військовослужбовців Нацгвардії, які передаватимуть набутий досвід. У подальшому вони будуть проводити заняття вже у своїх підрозділах», – повідомляє прес-служба Нацгвардії на своїй сторінці в Facebook у вівторок, 15 вересня.
За словами старшого офіцера відділу морально-психологічного забезпечення управління по роботі з особовим складом ГУ Нацгвардії України підполковника Ігоря Вихастого, на третьому етапі до занять залучено особовий склад Центрального і Західного оперативно-територіального об’єднання (ЗТВ), загальною чисельністю 235 військовослужбовців.
Як наголошується, на третьому етапі з кола гвардійців заплановано підготувати 20 інструкторів.
«Третій етап буде подібний до попередніх. Наші заняття спрямовані на підготовку невеликих підрозділів, вдосконалення їхньої тактики і навичок», – зазначив 1-й лейтенант сто п’ятдесят третьої аеромобільної бригади ЗС США Даніель Ланц на прес-конференції у Львові.
А 14 вересня, у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки (Яворівський військовий полігон на Львівщині), розпочався українсько-канадський курс підготовки військовослужбовців Збройних сил України. Близько 300 канадських фахівців військової справи до березня 2017-го року навчатимуть українських військовослужбовців основам тактичної медицини, знешкодженню вибухових пристроїв, обороні блокпостів, супроводу військових. За його словами, програма навчань буде максимально наближена до бойових дій.
Нагадаємо, 17 березня народні депутати підтримали законопроект № 2346 «Про схвалення рішення президента України про допуск підрозділів Збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях».
Цей закон схвалює рішення президента України Петра Порошенка про допуск підрозділів Збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі в українсько-американському навчанні Fearless Guardian 2015, українсько-американському навчанні Sea Breeze 2015, українсько-американському навчанні Saber Guardian/Rapid Trident 2015, українсько-польському навчанні авіаційних підрозділів «Безпечне небо-2015», українсько-польському навчанні підрозділів військової поліції «Правопорядок-2015».

Рада дозволила інвалідам отримати

безплатно у власність автомобіль після

10 років експлуатації

Верховна Рада України ухвалила урядовий закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями (№ 2777).
За це рішення проголосували 236 народних депутатів із 277, зареєстрованих у сесійній залі.
Законом у законі України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» встановлюється, що інвалідам і дітям-інвалідам надаються безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації послуги зі соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації (засоби для пересування, протезні вироби, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони для письмового спілкування тощо), вироби медичного призначення (індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові та голосоутворювальні апарати, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо), а також автомобілі, крісла колісні з електроприводом – за наявності відповідного медичного висновку.
Інваліду, законному представникові недієздатного інваліда чи дитини-інваліда автомобіль, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, зокрема, визнаний гуманітарною допомогою, за бажанням може бути безоплатно переданий у власність після закінчення 10-річного терміну експлуатації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Крім того, у законі України «Про гуманітарну допомогу» зазначається, що автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через органи соціального захисту населення і користувався більше, ніж 10 років, за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, може бути безкоштовно переданий у власність інваліда, законного представника недієздатного інваліда чи дитини-інваліда за бажанням у порядку, визначеному Кабміном.
Цей закон набирає чинності з дня, наступного після дня його опублікування.
Нагадаємо, Кабмін запропонував Раді безкоштовно віддавати інвалідам автомобіль після 10 років експлуатації ще в серпні минулого року.

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers