rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Від білкового дисбалансу залежить тяжкість раку
Дисбаланс регуляторних білків може бути причиною того, що пухлина поширює особливо багато метастазів.
Цей не генетично зумовлений ефект у процесі захворювання раком яйників помітила команда науковців на чолі з Джоном Ландбюрі (John Ladbury) з Лідського Університету (Велика Британія).
Навколо пухлин, у тканині яких переважають молекули Plcγ1, метастазів розвивається значно більше. Пацієнтки, хворі на рак яйників, у пухлинах яких фіксували більшу частку Grb2, можуть розраховувати на кращі прогнози.
Вчені досліджували сигнальний шлях генів AKT, що керують розмноженням клітин. При цьому вони визначили: елементи сигнального ланцюга самі можуть його активувати на довгий час, якщо відповідні концентрації в їхніх клітинах виходять з рівноваги. На відміну від більшості видів раку, за раку яйників ці компоненти не потребують ніяких генетичних змін у сигнальному ланцюзі. Результати дослідження стали ще одним із численних доказів того, що агресивність та перебіг хвороби залежить не лише від змін у геномі.  
Ландбюрі та його команда дослідили FGFR2 – рецептор, що відслідковує фактори росту за межами клітини, а потім вмикає сигнальний шлях протеїнів AKT – так клітини розмножуються.
Як виявилося в процесі досліджень на ізольованих клітинах пухлини яйників, сигнальний ланцюг реагує також на дві молекули всередині клітин, йдеться про Plcγ1 і Grb2. Обидва білки конкурують за місце «зв’язного» у FGFR2, принаймні на його внутрішньому кінці. Той, хто виграє, сам залежить від відповідної концентрації.
Робоча група виявила: якщо Plcγ1 (фосфоліпаза Cγ1) активує рецептор й спричиняє ріст клітин, тоді виникає проблема. Частіше власне Grb2 може покласти край хворобі. Якщо ж білка Grb2 замало, як і в досліджуваних клітинах, розмноження клітин виходить з-під контролю.
У процесі досліджень на мишах помітили ще один ефект: навколо пухлин, у тканині яких переважають молекули Plcγ1, метастазів розвивається значно більше. На те, що це має значення для клінічного лікування, вказують аналізи баз даних. Згідно з ними, пацієнтки, хворі на рак яйників, у пухлинах яких фіксували більшу частку Grb2, отримували кращі прогнози, що важливо для довгострокового перебігу захворювання.
Виявлена кореляція не є єдиним прикладом відхилень, спричинених дисбалансом білків: подібний механізм допомагає бактеріям впадати в свого роду зимову сплячку, щоби пережити дію антибіотиків.

Зреферувала Соломія Кривенко, Збруч
Джерело: Spektrum.de

Повністю змодельовано шматочок мозку миші

Наркотики: жіночий мозок потерпає більше

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers