rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Наркотики: жіночий мозок потерпає більше
Споживання сильних наркотиків (кокаїну чи метамфетаміну) позначається на жіночому мозкові сильніше, ніж на чоловічому: головний мозок чоловіка не зазнає очевидної шкоди через залежність.
Натомість у жінок, які страждали від тривалої залежності, а потім відмовилися від наркотиків хоча би на рік, об’єм сірої речовини значно менший, ніж у здорових осіб жіночої статі. Принаймні в тих частинах мозку, які відповідають, наприклад, за імпульсивність і прагнення отримати винагороду. Як наслідок, змінюється поведінка людини. В чоловіків такої зміни не помітили, звітують американські науковці в журналі Radiology. Пояснити зафіксований взаємозв’язок можна так: залежність у жінок має інші тенденції розвитку, ніж у чоловіків.
 «На противагу чоловікам, жінки більше схильні вживати кокаїн чи амфетамін у ранньому віці», – пояснює Джоді Танабе (Jody Tanabe) з Денверської Школи медицини при Університеті Колорадо. Окрім цього наркотична залежність у жінок розвивається швидше, їм набагато складніше припинити вживати, а самих наркотиків потрібно в значно більшій кількості.
У своїх дослідженнях Танабе з колегами порівняли знімки мозку, зроблені з допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), 59 колись залежних осіб і 68 здорових. В обох групах було по 28 жінок. «Ми спеціально визначали, як ефект залежить від статі», – каже Танабе. В середньому колишні наркомани були залежними від кокаїну, амфетаміну (зокрема спідів, метамфетаміну чи кристалічного мету) впродовж майже 16 років, але на момент здійснення аналізу їхнього мозку понад 13 місяць наркотиків не вживали.
Фото МРТ колишніх наркоманок засвідчили, що, порівняно з тими дівчатами, які ніколи не мали справи з наркотиками, в мозку тих, що лікуються від залежності, значно менше сірої речовини, зокрема в зоні скроневої та лобової часток, лімбічної системи та тім’яної частки. Ці регіони мозку є важливими, наприклад, для переробки емоцій, прийняття рішень, оцінювання винагороди й формування звичок.
Помічені зміни в мозку спричиняють зміни поведінки: замалий об’єм сірої речовини в жіночій голові пояснює збільшення імпульсивності, завищені очікування стосовно винагороди й затятішу токсикоманію.
Щодо чоловіків: медики не виявили відмінностей такого типу між обома групами. «Ми сподіваємося, – зазначає Танабе, – що наші результати спричиняться до наступних досліджень статевих відмінностей вживання наркотиків, а з ними – й до ефективнішої терапії залежності».

Зреферувала Соломія Кривенко, Збруч
Джерело: Wissenschaft aktuell

Від білкового дисбалансу залежить тяжкість раку

Ділянка мозку, властива тільки людині

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers