rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Спілка Української Молоді в Америці росте Створено новий відділ Юнацтва СУМ осередку СУМ у Чикаго
  Title
  Осередок СУМ в Чикаго з новим відділом «Маріуполь»

  Title
  Булавний нового відділу «Маріуполь» Марко Крутяк
складає присягу

  Title
  Прочитання святочного наказу Крайової Управи
СУМ в Америці

  Title
  Юнацтво складає присягу

Нью-Йорк, Н. Й.
(Крайова Управа СУМ)
День 14-го червня 2015 року року залишиться історичним днем для Спілки Української Молоді в Америці, а особливо для осередку СУМ ім. Миколи Павлушкова в Чикаго. Того ж дня офіційно засновано новий відділ Юнацтва СУМ, якому дано назву «Маріуполь», та порядковий номер – 55
.

Для загалу української громади варто подати деяку інформацію про діяльність СУМ в Америці; СУМ цього року вступила у 66-у річницю своєї діяльності. Наша Спілка в Америці була створена у 1949 році. Основоположниками СУМ на американській землі були переселенці з Європи, члени ОУН-УПА, подвижники ідей Спілки Визволення України (СВУ) та СУМ, керівниками яких були Сергій Єфремов і Микола Павлушков. Ці організації, які діяли в Україні в 1925-1930 роках, були ліквідовані на Харківському процесі, а їхні провідники виселені на заслання та згодом знищені. На оригінальних ідеях членів СВУ-СУМ, головною метою яких було змагатись за незалежну українську державу, нове післявоєнне покоління відновлює діяльність СУМ у 1946 році в Німеччині. Спілка починає працювати під гаслом «Бог і Україна у вихованні української молоді для здобуття волі України».
І так, починаючи з 1949 року, і по сьогоднішній день, СУМ в Америці перетворилася у велику потужну організацію. Діяльність Спілки Української Молоді в Америці протягом шести декад показала, що організація може пишатися своїми здобутками. Детальнішу інформацію про нашу Спілку в Америці можна отримати на сумівській веб-сторінці – www.cym.org/us
Всім відомо, що у місті Чикаго успішно проводить свою діяльність один з найбільших та активних осередків СУМ – осередок ім. Миколи Павлушкова. Впродовж останніх років українська громада в Чикаго поповнилася новоприбулими з України, які долучились до активної роботи української громади, а їхні діти, вже народжені тут, вступають до наших шкіл українознавства та до молодіжних організацій. Рівночасно українські поселення в Чикаго почали переселятись за межі центру та створювати нові центри життя поза так званим даунтауном.
Багато родин, маючи дітей, які були зацікавлені стати членами СУМ, почали вести переговори з чинною управою осередку, щоб уможливити своїм дітям участь у сумівській виховній діяльності. Дуже допоміжним у цьому була парафія св. Йосифа Обручника, парохом якої є о. Микола Бурядник, який дуже прихильно поставився до цього та посприяв і надав церковне приміщення для проведення сумівських сходин та занять. І так, з допомогою Управи осередку СУМ та тогочасного голови д. Павла Бандрівського, почались переговори з Крайовою Управою СУМ стосовно полагодження всіх адміністративних та організаційних справ для створення нового відділу Юнацтва СУМ, який організаційно був би підпорядкований Управі осередку СУМ ім. Миколи Павлушкова в Чикаго. Полагодивши всі адміністративні справи, Крайова Управа СУМ на своєму засідання у травні місяці 2015 року формально винесла рішення та дала свою згоду на створення другого відділу Юнацтва СУМ осередку СУМ у Чикаго, затвердила прохання назвати відділ «Маріуполь» та надала йому порядковий номер – 55. Тепер в осередку діятимуть два відділи Юнацтва – первинний відділ «Одеса», порядковий номер 2, та новостворений відділ – «Маріуполь».
Згідно з традицією закриття виховного сезону, в суботу, 14-го червня ц. р., відбувся День Сумівської молоді. На цьому урочистому святі відбувся святковий апель, на якому відзначено юнацтво за успіхи, здобуті під час виховного сезону. Надано відзнаки за успішне складання юнацьких іспитів старшому та молодшому юнацтву, проведено церемонію переходу молодшого юнацтва у старше, а старшого юнацтва – у лави Дружинників СУМ. Особливо висловлено визнання Юнацтву за участь у цьогорічному Злеті СУМ, який відбувся в Оселі СУМ в Елленвілі, і на якому поодинокі члени здобули нагороди, а танцювальний гурток старших юначок здобув перше місце. У загальному точкуванні відділ «Одеса» на цьогорічному Злеті Юнацтва СУМ здобув третє місце, чим надзвичайно пишаємося.
Кульмінаційною точкою програми було офіційне повідомлення про створення нового відділу Юнацтва СУМ. Участь у цій церемонії взяв голова КУ СУМ д. Юрій Микитин. Після прочитання святкового наказу КУ відбулося складання присяги, яку виголосив, тримаючи сумівський прапор, новопризначений Булавний д. Марко Крутяк. Зі святковим привітальним словом виступив голова КУ д. Микитин, який в особливий спосіб привітав членів новоствореного відділу Юнацтва, а їх на сьогоднішній день нараховується 80 членів! Він також висловив щиру подяку о. парохові Миколі Буряднику, батькам Юнацтва, які довірили своїх дітей сумівському проводу, та виховникам під проводом Головної виховниці – подр. Марійки Крутяк. На завершення з привітальним словом виступив новообраний голова осередку СУМ д. Тарас Дрозд із побажаннями успіхів у роботі та гарного літнього відпочинку.
Крайова Управа СУМ вітає новостворений відділ Юнацтва СУМ і бажає великих успіхів у діяльності на славу та благо нашої Спілки, української громади та нашої Батьківщини України!

 

Фото Вікторії Кавки

Церковний фестиваль згуртував громаду

Храмове свято в Українському Православному Соборі св. кн. Володимира

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers