rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ «Апостол миру» – виставка в Українському національному музеї
 Title 
 
 Виставка

  Title
 
 Виступ о.-д-ра Івана Кащака

  Title
  Отець д-р Іван Кащак підписує свою книгу д-ру
Юрієві Мельнику

  Title
  Листи Митрополита, філателія
17 липня 2015 року Український національний музей у Чикаго відкрив виставку «Апостол миру», присвячену 150-річчю від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Музейна виставкова зала була заповнена вщерть. Відкрили виставку Тамара Ганкевич та д-р Маркіян Кузич. Вони очолили організаційний комітет з відзначення у музеї важливої події. Знаменно, що 16 липня 2015 р., за день до відкриття виставки, Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації в справах святих, під час якої затвердив декрети цього відомства, які стосуються визнання геройських чеснот кандидатів на прославу. Першим у цьому списку є слуга Божий Андрей Шептицький, ЧСВВ, Львівський Митрополит УГКЦ. За словами Блаженнішого Святослава, Митрополита від сьогодні можна в нашій Церкві назвати праведником. Для того, щоб його було проголошено блаженним, зараз експертна комісія вивчає чуда, які були здійснені за його посередництва.

Ця новина внесла особливе відчуття присутності духу митрополита Андрея, апостола музейництва, який надихнув меценатів і спонсорів внести свою лепту благодійності на виставку, яка, своєю чергою, зібрала поважну суму, а це понад 19 тисяч доларів, що уможливить подальшу працю музеєві. Головними спонсорами стали Фундація «Самопоміч» Кредитівки «Самопоміч» у Чикаго, Фундація «Спадщина» 1-го Федерального Щадничого банку «Певність», страхова компанія Assurance Agency Ltd, банк MB Financial, д-р Юліан Куляс та д-р Маркіян Кузич. Їхні імена та всіх інших добродіїв внесені у ювілейний каталог.
Лідія Ткачук, президент музею, представила почесних гостей – владику Річарда Семеняка, єпископа єпархії св. Миколая в США; о.-д-ра Івана Кащака, священика Стемфордської єпархії Української греко-католицької церкви, дослідника життя та діяльності митрополита Шептицького; Генерального консула України у Чикаго Ларису Герасько; д-ра Юрія Подлуського, почесного члена виставкового комітету «Апостол миру». За меценатську діяльність д-р Подлуський нагороджений грамотою від Блаженнішого Святослава (Шевчука), глави Української Греко-Католицької Церкви. Саме ним зібрано і передано музеєві безцінні колекції фалеристики, ікон, козацької зброї, народного одягу і т. д. Упродовж десятиріч він шукав на світових аукціонах і в колекціонерів за речами митрополита Андрея Шептицького. Уперше представлено на загальний огляд колекцію хрестів, нагороди, 2 персні, чаші, митрополичий жезл. Досліджуючи історію нагород, особисто мені, як кураторові виставки, довелося перегорнути десятки сторінок незнаної історії, яка підтверджує чудо діянь митрополита. Зокрема, короткий супровід під нагрудним хрестом австрійського ордена Леопольда розповідає, що у вересні 1917 року імператором Карлом I у Відні було влаштовано величавий бенкет достойникові української церкви після повернення з російського полону. За «відданість короні і державі, вірність своїй обраниці – церкві, – улюбленому єпископові», Карл І вручив на знак пошани орден, який є на виставці. Інша реліквія, срібний кубок, на лицевій частині якого гравірування з присвятою єпископові «Королівства Галичини та Ладомерії Андрею Шептицькому від членів парламенту». Артефакти підкреслюють роль митрополита як державного мужа, який завжди захищав інтереси української церкви та народу, був найбільшим гуманістом ХХ сторіччя. Цей аспект діяльності детально представив о.-д-р Іван Кащак, розкривши психологічний портрет князя української церкви, який 44 роки правив на святоюрському престолі у Львові.
Документальна відеопрезентація із свідченнями врятованих Андреєм Шептицьким під час гітлерівської окупації у Львові євреїв ставить його в один ряд із праведниками миру, вивищує як такого, що заради спасіння одного людського життя готовий був віддати власне. Присутні почули голос Слуги Божого та побачили його на екрані. Листування митрополита під час перебування у Чикаго в 20-х роках підкреслює роль батька, опікуна дітей-сиріт та інвалідів війни. Маючи проблеми з власним здоров’ям, він наважився на візитації своїх вірних у США, Канаді, Аргентині і Бразилії. Сьогодні там, де ступала нога апостола миру, діють українські церкви, проводяться збірки на допомогу Україні. Це теж чудо, яке не має аналогів. Кілька поколінь, часто вже асимільованих у традиції і мову країни проживання, залишаються українцями і, за покликом душі, допомагають країні прадідів у свій спосіб.
Апостол правди побував у Білому домі, зустрічався особисто з президентом США Ворреном Г. Гардінгом, а через 90 років його ж слідами ступає наступник, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Верховний Архієпископ Києво-Галицький Святослав та Кардинал Любомир Гузар, емеритований Верховний Архієпископ, надіслали привітальні листи з архіпастирським благословенням у відповідь на запрошення комітету бути почесними гостями на відкритті.
«Мені приємно почути, що ваша громада приготувала такий захід, тим більше, що українські мешканці того великого міста, знані за свідомість свого національного походження. Я дуже вдячний вам за оце святкування... Нехай ця ваша сьогоднішня зустріч послужить кращому пізнанню досягнень великого Митрополита та заохотить вас в усіх проявах особистого та суспільного життя здійснювати ті ідеали, які присвічували Андреєві Шептицькому у його житті та діяльності», – написав Кардинал Любомир Гузар.
Організаційний комітет працював над виготовленням супровідних інформаційних плакатів про суспільно-політичну, церковно-релігійну, філантропічну діяльність митрополита, його роль у розвитку науки, освіти, у збереженні культурної спадщини. Відомо, що митрополит Андрей був опікуном першої в Галичині української мистецької школи О. Новаківського. Йому завдячують своєю західноєвропейською художньою освітою декілька поколінь українських митців. Експозиція включає маловідомий портрет митрополита Шептицького Модеста Сосенка (1913), роботи «Собор св. Юра» Михайла Мороза (1932 р.) та Любомира Гуцулюка (1966 р.), малюнок Осипа Куриласа «Ісус Христос між українськими дітьми» (1928 р.) за особистим митрополичим підписом та дозволом до друку, сучасну портретну графіку Василя Лопати.
«Покажімо нашій спільноті... що в нас живуть прегарні й великі традиції, що ми є носіями великої рідкої культури. Пам’яток минулого не відділюймо навіть думкою від сучасності і від завдань майбутнього», – слова, сказані митрополитом Андреєм під час відкриття Національного музею у Львові 1913 р., спонукають музейних працівників до дії. Цілісність експозиції доповнюють молитовники, стародруки, твори митрополита, видані у різні роки. Виставка триватиме до 30 серпня.

Фото автора

Title Title 
 Отець д-р Іван Кащак, меценат-музейник д-р
Юрій Подлуський, владика Річард Семеняк,
єпископ єпархії св. Миколая

 Тамара Ганкевич та д-р Маркіян Кузич. Вони
очолили оргкомітет із проведення виставки

 Title Title
Під час відкриття
 
 
 Спонсори: Ореста Фединяк, Олег Караван
та Кредитівка «Самопоміч» з меценатом музейником
д-ром Юрієм Подлуським

Концерт талановитої скрипальки Марії Краснюк в Українському Інституті модерного мистецтва в Чикаго

У цьому житті все непередбачувано…

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers