rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Наука \ Освіта \ Президент у День Конституції привітав випускників Києво-Могилянської академії
 Title 
  Title
  Title
  Title
  Title
 
У День Конституції України президент Петро Порошенко відвідав урочистості з нагоди закінчення навчального року – Конвокацію у Києво-Могилянській академії.

Почесними гостями цьогорічної Конвокації були: президент України Петро Порошенко, міністр освіти і науки Сергій Квіт, міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко, заступник глави Адміністрації президента Ростислав Павленко, заступник міністра освіти та науки Інна Совсун, депутат Київради Сергій Гусовський.

Розпочинаючи церемонію, президент НаУКМА Андрій Мелешевич сказав: «Сьогодні у нас подвійне свято – 21-а Конвокація Києво-Могилянської академії та День Конституції України. Свого часу у Києво-Могилянській академії навчався Пилип Орлик, автор першої у світі Конституції. У 1992 р. саме цього дня перший президент України Леонід Кравчук оголосив про прийняття Конституції незалежної України. Києво-Могилянська академія сьогодні бере активну участь у роботі над Основним Законом нашої країни – у складі Конституційної комісії України працюють вже дев’ять могилянців».

Почесний президент Могилянки В’ячеслав Брюховецький у своєму виступі сказав: «Зараз складний час в історії України. У таких ситуаціях легко не буває, але я не побоюся сказати, що, можливо, в цьому є позитив, бо у таких випробуваннях гартується міць. Серед могилянців є учасники АТО, і, незалежно від статусу, віку, стану могилянці продовжують боротися за те, за що боролися багато поколінь українців. Час минає швидко, і скоро ваші діти запитають вас, сьогоднішніх випускників, що ви зробили для України? Працюйте, боріться, розбудовуйте нашу державу».

Глава держави привітав 688 випускників Могилянки із завершенням навчання та початком нового етапу в їхньому житті. «Сьогодні ви робите впевнений крок у майбутнє, переступаєте ту невидиму межу, яка відділяє дитинство та юність від дорослого життя», – сказав президент.

Президент особливо зазначив, що сучасна молодь робить цей крок у новій державі, перед якою відкриваються європейські перспективи. «Вам поталанило не просто жити в незалежній державі. Безкраї обрії та неосяжні перспективи відкриває Угода про асоціацію з Євросоюзом, бо вона – перший крок до майбутнього членства України в Європейському Союзі», – сказав президент.

Оскільки ця подія в академії відбувається у День Конституції, а також з огляду на те, що випускником Могилянки був гетьман Пилип Орлик, який вважається творцем першої Конституції не тільки України, але й Європи, президент значну частину свого виступу приділив Основному закону держави, прокоментував необхідність змін до нього, зокрема, щодо децентралізації.

Зміни до Конституції у частині впровадження децентралізації влади – один із перших і найважливіших кроків, підкреслив глава держави. «Свідомо і добровільно погоджуюся віддати на рівень громад значний обсяг повноважень і фінансових ресурсів, якими сьогодні розпоряджається президентсько-урядова виконавча вертикаль», – сказав Петро Порошенко.

Водночас, він наголосив, що децентралізація не означає послаблення влади у питаннях оборони, зовнішньої політики, національної безпеки, верховенства права, дотримання громадських свобод і не має нічого спільного з федералізацією.

Наступними кроками будуть зміни до Основного Закону, що скасовуватимуть депутатську та суддівську недоторканність, а також реформування судової системи, повідомив глава держави.

Президент підкреслив, що залишатиметься прибічником поширення принципів демократії у владі. «У День Конституції ще раз хотів би запевнити у своїй відданості парламентсько-президентській моделі, до якої Україна повернулася завдяки Революції гідності.

Глава держави відзначив значну роль Києво-Могилянської академії в історії держави та привітав могилянців з 400-річчям заснування академії. «Ви довели, що навіть при поважному 400-річному віці можна бути лідером в інноваціях, які нам конче потрібні для успішного реформування, модернізації, реалізації європейського вибору та вестернізації України», – сказав президент.

«Якщо з ваших стін вийшло стільки гетьманів, значить, рано чи пізно випускник чи випускниця Києво-Могилянки стане президентом України», – ці слова глави держави особливо сподобались студентській аудиторії.

Президент ще раз привітав випускників академії та долучився до фотофлешмобу з нагоди 400-річчя академії, яке відзначатиметься у жовтні цього року. Учасники флешмобу перед будівлею виклали літери КМА та цифру 400.

Від випускників цього року на святі виступила випускниця програми з юдаїки, активна учасниця Майдану і доброволець у зоні АТО, керівник Центру підтримки аеророзвідки, що працює за сприяння НаУКМА, Марія Берлінська.

Традиційно на церемонії Конвокації було названо кращих викладачів НаУКМА цього року; ними стали: завідувач кафедри історії, к. і. н. Наталія Шліхта, доцент ФПрН Поліна Вакулюк, доцент ФІ Андрій Глибовець, доцент ФПН Олексій Горох, доцент ФСНСТ Анна Осипчук, доценти ФЕН Світлана Глущенко та Катерина Пічик.

Спеціальну відзнаку-оберіг за збереження духовних цінностей академії, засновану випускником ФЕН-2000 Олексієм Цебром, отримала керівник музею КМА Таїсія Сидорчук.

Грант «Мультиплікатор добра», також заснований Олексієм Цебром, отримали Дарія Цепкова, випускниця 2014 р., Павло Бондаренко, студент ФЕН-3 та Сергій Богданов, помічник президента НаУКМА.

Премією імені випускника НаУКМА Антона Чорного відзначили Ольгу Макар, випускницю Могилянської школи журналістики 2013 р.

Title Title 

Автор: Марта Фаріон,
Києво-Могилянська Фундація
(із джерел НаУКМА і служби президента України)

Віктор Досенко: «В Україні чимало вчених, які не відстають, а випереджають світову науку»

Ірина Ключковська: «В Україні немає жодної кафедри, яка б займалася питаннями діаспори»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers