rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Американські реабілітологи допомагають пораненим українським бійцям стати на ноги
Реабілітологи із США уперше прибули в Україну, щоб допомагати пораненим солдатам швидше одужувати. Загалом це вже шоста місія іноземних медиків до України від початку бойових дій.
Про це йдеться у сюжеті проекту «На периметрі» на телеканалі ZIK.
Закордонні лікарі-реабілітологи приїхали в Україну допомагати пораненим військовим стати на ноги. Один з таких бійців – Олексій Попович. На початку травня його команда підірвалася на фугасі під Попасною. З машини Олексія витягали вже побратими.
«Було трішки переломів, трішки шрамів. Хлопці встигли витягти мене із машини, бо вже потім БК зірвався і сам я б не зміг звідти вибратись», – пригадує Олексій.
Вибух пошкодив праву руку і ногу хлопця. Вже три тижні він на лікуванні у Києві. Олексієві зняли шину, тож американські медики показують вправи, які він зможе виконувати самостійно. А ще замість звичних та незручних милиць для хлопця розроблять спеціальний візок, на який можна буде опиратися ушкодженою рукою. Медики кажуть: за такої програми вже за два місяці військовий зможе самостійно ходити.
«Всі такі елементи – розробка колінних суглобів, післяопераційний стан – ці навички будуть дуже корисними при нашій роботі», – каже завідувач кабінетом лікувальної фізкультури Валентина Масляна.
Усього до України приїхало п‘ятеро американських лікарів. Вони працюватимуть із пацієнтами, що мають опіки та ураження кінцівок. Крім того, медики привезли чотири протези для низької ампутації ніг. Їх бійцям нададуть безкоштовно.
«Я привіз із собою кілька тимчасових протезів. Дуже сподіваюся допомогти українцям. Крім того, я маю 20-річний досвід, як доглядати за людьми з ампутацією, як підготувати їх до встановлення постійного протезу. Будемо обмінюватися досвідом», – наголошує професор Медичного коледжу штату Вісконсін (США) Девід дель Торо.
«Це тимчасові протези, проміжні між постійним і ампутацією. Але вони дозволяють адаптуватися, навчитись тримати рівновагу та користуватися новими механічними кінцівками. І це надзвичайно важливо, оскільки в нас якраз відсутній цей сегмент», – пояснює помічник Міністра оборони з медичного напрямку Всеволод Стеблюк.
Організувати приїзд американців допомогли українці в США, а тут лікарів курує Міноборони. Це вже шоста місія закордонних медиків до України, але реабілітологи приїжджають уперше.
«Це гуманітарна місія. Для них дуже важливо, щоб використати час, проведений тут максимально ефективно. Очікуємо інших колег з Америки та Європи. Зараз чекаємо на австрійського реабілітолога з командою, які займаються виключно ампутованими», – розповіла представник міжнародної асоціації підтримки України Ольга Дурбак-Чуйко.
У центрі для ветеранів війни під Києвом зараз проходять реабілітацію близько 50 учасників АТО.

Волонтер Ірина-Ізольда Горбильова: «Моя головна мета – підготувати вояків до мирного життя»

Ода Україні Володимира Кунька-Богославця

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers