rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Виставка австралійських митців з України в Українському інституті модерного мистецтва в Чикаго
 Title 
  Title
  Title
  Title
(УІММ – Чикаго) 27 березня в Українському інституті модерного мистецтва відбулося відкриття виставки робіт шести художників з Австралії. Ця виставка відкрила вікно у невідомий досі світ українського мистецтва вихідців з України, які оселилися в Австралії до і після Другої світової війни.

Вперше їхні роботи представлені у США у вигляді колекції. Експонати для новаторської виставки були відібрані з приватної колекції відомих українських колекціонерів сучасного мистецтва. Вони цей проект планували та збирали експонати впродовж останніх семи років.
Михайло Кміть, Максиміліан Фюрінґ, Станіслав (Сташа) Галперн, Владислав Дуткевич, Людвіг Дуткевич та Тімоті Мессак – імена, які здобули славу у мистецькому світі Австралії та на міжнародному рівні. Усі вони пережили жахи Другої світової війни, але все ж, завдяки нездоланному духу, привезли в Австралію своє почуття краси, культури та власного стилю. Вони мають польське, єврейське та українське коріння, але сформувалися у лоні української культури і вплинули на австралійське мистецтво своєю індивідуальною технікою та самобутністю.
До масштабної імміграції європейських художників після Другої світової війни мистецьке довкілля в Австралії було замкненим і стриманим. Роберт Гюз, відомий мистецтвознавець і корінний австралієць, зазначив, що сіднейські художники продовжували писати картини у дуже приглушених тонах, що вирізнялися «елегантним поєднанням коричневого і сірого». Художники-іммігранти, натомість, запропонували нові методи мистецького сприйняття і розвитку, і, можливо, саме так активізували мистецький клімат Австралії.
Роботи Михайла Кмітя, розміщені на виставці у Чикаго, демонструють його зацікавленість насиченими кольорами і багатогранними обробками поверхні, акцентом на кольорі, площинності, формах і варіаціях у перспективі. Його роботи отримали визнання художнього співтовариства Австралії. Сташа Галперн зосередився на експресивному потенціалі властивостей фарби.
Компоненти конструкції, які дозволяє собі формалізм, привертають увагу до того, як брати Дуткевичі використовують форми, кольори та взаємодію простору, часто акцентуючи саме на формі. Максиміліан Фюрінґ цікавився кольором як засобом вираження, іноді спотворюючи форми до крайнощів – аби у своїх ранніх роботах досягти драматичного ефекту.
Творчість цього покоління іноземних художників в Австралії стала приводом для дискусії, і допомогла австралійським митцям значно розширити свій арсенал художніх засобів. Хоча перехід до нової культури і способу життя був важким, ці нові іммігранти з України зробили значний внесок у художнє мистецтво Австралії. Формалізм, абстракція, і духовність – це ті ділянки, де найбільше помітні зміни як результат пошуку нових шляхів художників.
Авторами каталогу виставки є доктор Адріана Кочман і Станіслав Ґрездо. Адріана Кочман – доктор філософії, мистецтвознавець, куратор і письменник – публікує та викладає історію мистецтва протягом двадцяти років. Сьогодні викладає в Інституті головного чиказького Музею мистецтва, а також пише книгу про історію полікультурних музеїв Чикаго. Станіслав Ґрездо – художник і куратор Українського інституту модерного мистецтва в Чикаго.
У церемонії відкриття виставки взяли участь в. о. Генерального консула Австралії в Чикаго Вікторія Вокер, генеральний консул України в Чикаго Андрій Праведник, представники низки інших консульств у Чикаго, а також багато представників культурних установ української та інших громад.
Прем'єр-міністр Австралії Тоні Аббот надіслав вітальний лист, у якому, зокрема, йдеться: «Мистецтво – це спосіб вираження культури та індивідуальності; воно може розвивати нас, дивувати нас і навіть кидати нам виклик... Роботи на картинах нагадують нам про внесок цих художників, який вони здійснили на процвітаючій післявоєнній арт-сцені Австралії... Торік я вітав президента Петра Порошенка в Австралії. Це була можливість поглибити зв'язки між нашими країнами, а для Австралії – підтвердити свою підтримку Україні на фоні постійних загроз її територіальній цілісності».
Український інститут модерного мистецтва (УІММ – UIMA) був заснований в Чикаго у 1971 році для просування та підтримки визнаних українських художників, що займаються сучасним мистецтвом. Це був єдиний центр сучасного мистецтва українських митців в часи, коли радянська влада забороняла експонувати такі твори в Україні. Від тих часів UIMA зберігає і популяризує сучасне мистецтво як вираження спільного українського та американського досвіду через виставки, концерти, читання, лекції та фільми, які слугують культурним потребам громади і суспільства та зміцнюють розуміння української культури у світі.


Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title

Марта Фаріон,
Член Ради Українського інституту
модерного мистецтва в Чикаго,

президент Києво-Могилянської фундації Америки

Музейне літо з новою виставкою!

Українська громада Чикаго провела парад з нагоди Дня пам’яті

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers