rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Кількість зареєстрованих переселенців
в Україні зросла до 1,29 млн. осіб

На підконтрольній Україні території зареєстровано 1,29 млн. переселенців або близько 1 млн. родин із Донбасу та Криму, повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.
«Станом на 18 травня 2015 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних і Київської державних адміністрацій, взято на облік 1 млн. 292 тис. 834 переселенці, або 1 млн. 16 тис. 60 сімей із Донбасу та Криму», – наголошується в повідомленні.
Згідно з повідомленням, із 366,8 тис. сімей, які звернулися по призначення грошової допомоги, таку допомогу отримали 303 тис. сімей.
Станом на кінець квітня на підконтрольній Україні території було зареєстровано 1,26 млн. переселенців або 928,7 тис. сімей із Донбасу та Криму.

Мешканці Донбасу починають
виходити на страйки проти окупантів

У місті Єнакієве, розташованому на території Донецької області, контрольованій незаконними збройними формуваннями, працівники трамвайного депо оголосили страйк. Про це передають «Новости Донбасса» з посиланням на користувачів соцмереж.
Як повідомляють працівники підприємства, страйк був оголошений у зв’язку з тим, що їм не виплачують заробітну плату з жовтня 2014 року.
«Поки не буде виплачена заборгованість із заробітної плати, виїжджати вагони не будуть», – пишуть працівники заводу.
Раніше повідомлялося, що окупанти протягом квітня-травня поточного року виплачували «зарплати» недійсними російськими рублями.
При цьому зазначається падіння «заробітку» у деяких бандформуваннях до 1500-2000 грн. на місяць. У деяких угрупованнях взагалі перестали платити – затримка з виплатами перевищує два місяці.

Рада підтримала законопроект щодо

порядку компенсацій за оплату комуналки шахтарям

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону про внесення змін до Гірничого закону України щодо уточнення порядку компенсацій за оплату комунальних послуг (№ 1634).
За це рішення проголосували 234 народних депутатів із 327 зареєстрованих у сесійній залі.
Як зазначається у пояснювальній записці, виходячи зі специфіки умов праці шахтарів, які працюють (працювали) на гірничих підприємствах, Гірничим законом України передбачена ціла низка компенсаторних механізмів для забезпечення соціальної захищеності працівників вугільної галузі, основним з яких є безоплатне надання вугілля на побутові потреби у визначеному законодавством розмірі.
Для осіб, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках, що мають центральне опалення, закріплена норма щодо надання компенсації за оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла.
«Іншими словами, з метою забезпечення соціальної справедливості, законодавчо були закріплені дві основні категорії пільг: надання побутового вугілля у натуральному вигляді та компенсація за спожиті енергоресурси та комунальні послуги за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам», – йдеться у пояснювальній записці.
Водночас, зауважується, що на сьогодні існує категорія шахтарів, які проживають у будинках, що з різних, не залежних від них причин (зубожіння та занепад муніципального теплового господарства тощо), переведені з центрального опалення на самостійне опалення квартир за допомогою встановлених у них систем індивідуального опалення. У Гірничому законі України питання виплати компенсацій таким особам не врегульовано, що призводить до соціальної несправедливості та ставить в нерівне становище шахтарів, які проживають у будинках з різними видами опалення.
Зазначається, що метою прийняття законопроекту є надання однакових соціальних гарантій працівникам діючих та ліквідованих вугледобувних підприємств, що проживають у будинках з різними видами опалення при отриманні компенсацій за оплату комунальних послуг.
Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що з держбюджету на субсидії громадянам на оплату житлово-комунальних послуг буде виділено 24 млрд. грн.

Макаревич заспівав у Києві про загибель

російських солдатів і пропаганду

Російський музикант Андрій Макаревич 17 травня виступив у Києві на десятому ювілейному Міжнародному фестивалі поезії «Київські Лаври: молодіжній формат». Про це в неділю, 17 травня, мовиться в повідомленні на сторінці заходу.
Музикант заспівав про солдата, який присягав цареві і народу, пішов воювати за «вашу свободу», потрапив під бомби і кулі і загинув, не знаючи, що його обдурили. На тому ж фестивалі Макаревич виконав пісню «Чотири таргани і цвіркун», яку присвятив російським пропагандистам.
Фестиваль «Київські Лаври» цього року проходив з 14 по 19 травня. Акцент заходу зроблений на творчості молодих українських поетів.

Демонтовані радянські пам’ятники
розташують у Пирогові, під Києвом

Музей народного побуту й архітектури у Пирогові, під Києвом, готовий надати територію для розміщення демонтованих радянських пам’ятників. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко, передає прес-служба міністерства.
«Національний музей побуту й архітектури вже готовий надати територію для розміщення пам’ятників Леніну та іншим радянським провідникам; пам’ятники будуть демонтовані відповідно до Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», – повідомив Кириленко.
Він нагадав, що Міністерство культури ініціювало створення Музею тоталітаризму.
«Ініціатива створити Музей тоталітаризму вже була обговорена в експертному колі та серед політичних однодумців – парламентарів, дисидентів та громадських діячів. Практична робота триває, але вже зараз є готовність показати один з візуальних аспектів тієї епохи – численні пам’ятники радянських вождів, скинуті хвилею демократичного європейського протесту українців», – сказав Кириленко.
Нагадаємо, що з набуттям чинності закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», пам’ятники діячам партійних та репресивних органів СРСР мають бути демонтовані.
Це стосується пам’ятників особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов’язана з розвитком української науки та культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України у ХХ сторіччі.

Суд заборонив виїзд за кордон керівнику

черкаського «Азоту» за газові борги підприємства

Шевченківський районний суд Києва за поданням представника Державної виконавчої служби тимчасово обмежив право виїзду за кордон Віталієві Склярову – голові правління ПАТ «Азот» (Черкаси), що входить до Ostchem Дмитра Фірташа, повідомляє прес-служба дочірньої компанії (ДК)» Газ України «НАК» Нафтогаз України».
«Донька» державної газової монополії вказує, що наприкінці лютого було відкрито виконавче провадження з виконання наказу Господарського суду Черкаської області про стягнення з «Азоту» на користь «Газу України» 373 900 000 грн. основного боргу, 6,7 млн. грн. пені, 8020000 грн. інфляційних та 1,4 млн. грн. 3% річних з простроченої суми.
«Однак, боржник – ПАТ «Азот» – ухиляється від виконання платіжних зобов’язань, покладених на нього рішенням суду, що набрало законної сили», – стверджує «донька» «Нафтогазу».
«Газ України» з 2014 року намагається через суд стягнути борги з підконтрольних Ostchem українських азотних підприємств.
Зокрема, 28 квітня 2015 року «донька» «Нафтогазу» подала до суду позов про заподіяння збитків підприємствами групи Ostchem на загальну суму 5,7 млрд. грн., яка складається з боргу за наданий «Газом України» підприємствам Ostchem газ у 2010-2011 рр. і неоплачений до теперішнього часу, а також з недоотриманих компанією доходів. Зокрема, на «Рівнеазот» припадає 1,0 млрд. грн. заборгованості і 0,7 млрд. грн. недоотриманих доходів; на черкаський «Азот» – 0,5 млрд. грн. і 0,4 млрд. грн.; на концерн «Стирол» (Горлівка, Донецької обл.) – 1,0 млрд. грн. і 0,7 млрд. грн.; на Сєвєродонецький «Азот» – 0,8 млрд. грн. і 0,6 млрд. грн.
Крім того, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк 30 квітня заявив, що МВС відкрило кримінальне провадження за фактом злочинної змови між працівниками НАК «Нафтогаз України» і компанією Ostchem, у результаті якої державі завдано збитків на суму 5,7 млрд. грн.
Потім Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання слідства про накладення арешту на природний газ в об’ємі 499 100 000 куб. м, який зберігається в сховищах ПАТ «Укртрансгаз» і належить підприємствам групи компаній Ostchem. Зокрема, під арешт потрапили на 442 200 000 куб. м газу Сєвєродонецького «Азоту», 49400000 куб. м газу «Рівне азоту», 7,5 млн. куб. м газу «Стиролу».

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers