rss
04/28/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

На Алеї пам’яті у Кіровограді маленька дівчинка
отримала нагороду замість свого загиблого в АТО батька.
Він врятував життя 30 бойовим товаришам

Після проведення урочистостей 8-9 травня у Кіровограді, коли фотозвіти розмістили в мережі, Інтернет практично «підірвала» маленька дівчинка, якій під час відкриття меморіалу героїв АТО передали батькову нагороду – військову відзнаку «За мужність і відвагу». Читачів надзвичайно зворушила та зацікавила дитина, що потрапила в об’єктив фотокореспондента.
За кілька днів вдалося дізнатися про її 28-річного батька-прикордонника Андрія Матвієнка, який ціною свого життя врятував 30 бойових товаришів, повідомляє «Інформаційний спротив».
Тато дівчинки загинув у серпні 2014 року.
Зауважимо, що 8 травня у Кіровограді відкрили Алею пам’яті на честь земляків, які загинули під час бойових дій з російсько-терористичними військами на сході України.
У церемонії брали участь рідні та близькі сучасних героїв, бойові товариші й представники влади.
Загалом, з початку бойових дій на сході України загинуло 127 військовослужбовців з Кіровоградщини.
«Ми всі у боргу перед цими молодими хлопцями, цвітом нашого народу, – сказав під час відкриття секретар міської ради Іван Марковський. – Кожен має знати, якою ціною дається право на свободу. Ми не зможемо повернути матерям їхніх синів, але наше завдання – оточити родини загиблих належною турботою і зберегти пам’ять про кожного героя».
9 травня в урочистостях з нагоди 70-річчя Перемоги над нацизмом взяли участь десять тисяч мешканців Кіровограда.

 Шкіряк подав заяву про відставку

з посади в. о. голови ДСНС. Вже підібрано

нового керівника

В. о. голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Зорян Шкіряк заявив про те, що подав заяву про відставку.
«Моє перебування на посаді було тимчасовим, вважаю, що на цьому етапі моя місія завершена... Хочу повідомити, що я звернувся до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка із заявою про звільнення мене з посади тимчасово виконувача (обов’язків) голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій», – сказав він на брифінгу у вівторок, 12 травня, в Києві.
Шкіряк розповів, що на цю посаду вже підібраний новий керівник, проте відмовився назвати кандидатуру.
«Без коментарів», – сказав він.
Раніше він заявляв про готовність піти у відставку у випадку відповідного рішення керівництва країни.
«Якщо міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, прем’єр-міністр Арсеній Петрович Яценюк скажуть мені піти, я невідкладно подам заяву і піду у відставку», – заявляв Шкіряк 7 травня після історії з евакуацією українців з Непалу.
Нагадаємо, 25 квітня в Непалі стався землетрус магнітудою 7,9, у результаті кількість жертв досягла майже 7,5 тисячі, постраждали близько 15 тисячі людей.
Президент України Петро Порошенко доручив керівництву МЗС і Міноборони скерувати в Непал літак для евакуації українців. Очолив місію з евакуації в. о. ДСНС Шкіряк.
Вильоту Іл-76 Міноборони України в Непал передувала триденна затримка, оскільки спочатку аеропорт Катманду не приймав рейс через завантаженість, потім, коли була досягнута домовленість про виліт в аеропорт Нью-Делі (Індія), трапилася затримка: піщана буря на шляху прямування. Пізніше, під час приземлення в аеропорту Делі, з’ясувалося, що український борт не може вилетіти далі в Катманду через несправність.
Шкіряк разом з частиною журналістів і рятувальників відбув до Непалу чартерним рейсом. Пізніше він заявляв, що розглядається варіант відправки громадян України з Непалу чартерним рейсом комерційної структури. Кілька днів пішло на те, щоби привезли з України дипломатичною поштою необхідну деталь для літака, її монтування та подальше налаштування двигуна.
Міноборони України 3 травня відрапортувало, що літак повністю справний і готовий вилетіти в Непал. З огляду на запроваджене обмеження на масу літаків, які можуть приземлятися в повітряній гавані Катманду, було ухвалено рішення летіти з неповним баком пального. Після прибуття в Катманду, посадки на борт пасажирів і вильоту назад у Делі через пошкоджену землетрусом злітну смугу була пошкоджена гума шасі.
У Делі, перед повною заправкою і вильотом до Баку, екіпаж літака замінив колесо, після чого борт все ж вилетів до столиці Азербайджану. У Баку Іл-76 дозаправили, пасажири відпочили, після чого літак вилетів до Києва. У четвер, 7 травня, о 3.53 год., він успішно приземлився в аеропорту «Бориспіль».

Депутати мають намір дозволити іноземцям та

особам без громадянства служити за контрактом

у Збройних силах

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства» (реєстраційний номер 2389).
За відповідне рішення проголосували 257 із 326 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.
Даним законопроектом планується внести зміни до Закону України «Про Збройні сили України».
Ними передбачено, що іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України, підписують зобов’язання. Під час виконання обов`язків служби вони носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються військові звання.
Також планується внести зміни до Кримінального кодексу України. Ними передбачено викласти в новій редакції статтю 447 «Найманство», якою визначається, що вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання, а також використання найманців – караються позбавленням волі на термін від трьох до восьми років. Ті самі діяння, вчинені особою з використанням свого службового становища – караються позбавленням волі від семи до п`ятнадцяти років. Участь найманця у воєнних діях – карається позбавленням волі терміном від трьох до восьми років.
Передбачено також внесення зміни до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу». Цими змінами передбачено, що військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров`я і віком громадян України, іноземців та осіб без громадянства, пов`язаній з обороною України, захистом її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.
Проходження військової служби здійснюється: громадянами України – за призовом і в добровільному порядку (за контрактом); іноземцями та особами без громадянства – за контрактом на посадах рядового та сержантського і старшинського складу у Збройних силах України.
Змінами передбачено, що громадяни, іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу, є військовослужбовцями і мають статус військовослужбовця. Відповідно до законопроекту, іноземці та особи без громадянства при прийнятті на військову службу беруть зобов’язання перед Україною.
Нагадаємо, ЗМІ неодноразово повідомляли про те, що в конфлікті на Донбасі з обох сторін беруть участь громадяни інших держав. Місяць тому патріарх Філарет нагородив грузинських офіцерів-добровольців, що захищають Україну. Раніше загинули двоє громадян Грузії, які воювали на боці української армії. На Батьківщині їх поховали як героїв.
Це сталося після того, коли Грузія дозволила своїм громадянам воювати на боці української армії.
Точну кількість іноземців, які воюють в Україні, встановити неможливо, але найбільш численна їхня група – громадяни Росії, яких Кремль заохочує воювати в Україні на боці сепаратистів. Крім того, російська влада спрямовує в Україну й кадрових військових, лише про людське око прикриваючись легендою про «відпускників».
Тим часом, країни Євросоюзу не заохочують участь своїх громадян у збройних конфліктах за кордоном. Так, наприклад, поліція Іспанії затримала 8 громадян країни, що воювали на Донбасі на боці бойовиків.

На Майдані кілька сотень осіб записали

вітання для Савченко

На Майдані Незалежності в Києві 11 травня пройшла акція #FreeSavchenko на підтримку української льотчиці, народного депутата від «Батьківщини» та старшого лейтенанта ВПС Надії Савченко, котру незаконно ув’язнили у Росії. У цей день Надії Савченко виповнилося 34 роки.
Кілька сотень учасників акції зібралися, щоб разом привітати Савченко з днем народження, а також виступити з вимогою про її негайне звільнення і звільнення всіх українських політичних в’язнів у Росії.
Під час акції присутні на Майдані записали послання на підтримку льотчиці і привітання, які потім будуть надіслані Савченко у московське СІЗО.
На акції також була присутня Віра Савченко, сестра Надії. Під час свого виступу вона зазначила, що справа Надії рухається до фіналу, а її матеріали готуються до передачі в суд.
«10 місяців Надя сиділа в камері. Зараз адвокати кажуть, що дуже активно почали працювати слідчі та прокурори. Тому ми сподіваємося, що до кінця літа ми Надю побачимо тут. До того ми не зупинимось», – зазначила Віра.
Зі свого боку нардеп від «Батьківщини» Олексій Рябчин, який також нещодавно повернувся з зали суду над Надією Савченко в Москві, подякував їй за те, що вона боролася та продовжує боротися за український Донбас.
«Нам дуже не вистачає такого бійця, як Надія у Верховній Раді. У «Батьківщині» за нею зарезервоване перше місце поряд із трибуною та президією. Без сумніву, Надія стане найкращим борцем і в парламенті», – наголосив він.

Яценюк просить ГПУ перевести заарештовані

$1,4 млрд. Януковича до держбюджету

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до ГПУ, аби арештовані урядом України 1,4 мільярда доларів Віктора Януковича та його оточення перейшли в розряд конфіскованих і були повернуті до бюджету. Про це прем’єр-міністр заявив на брифінгу в Кабінеті міністрів у вівторок, 12 травня, повідомляє прес-служба КМУ.
Яценюк нагадав, що уряд України арештував 1,4 мільярда доларів, які належали Вікторові Януковичу та його оточенню.
Глава уряду звернувся до Генеральної прокуратури України та судів «із тим, щоб ці кошти перейшли з розряду арештованих у конфісковані».
«Якщо ці кошти потраплять назад у бюджет, звідки вони були вкрадені, це дасть можливість уряду і підвищити соціальні стандарти для громадян, і додатково профінансувати армію та боротьбу з корупцією», – підкреслив Яценюк.
Нагадаємо, наприкінці квітня 2014 року тодішній в. о. генерального прокурора України Олег Махніцький заявив, що Янукович вкрав у держави понад 100 мільярдів доларів. За його словами, частина цих коштів опинилася в європейських банках, частину вивезли до Росії. Мінімум, 32 мільярди, стверджує Махніцький, перевезли через кордон на початку року готівкою – у вантажівках.
У червні Яценюк повідомив, що служба фінмоніторингу вже виявила 42 компанії-нерезиденти, пов’язані з родиною Януковича, внаслідок чого 1 млрд. 340 мільйонів доларів на рахунках цих компаній було заарештовано.
У квітні 2015 року заступник генерального прокурора Віталій Касько заявляв, що президент-утікач практично всі кошти зберігав у вигляді готівки. Через це на рахунках за кордоном слідчі ГПУ нічого не змогли знайти.
Наприкінці березня президент Петро Порошенко підписав розпорядження «Про міжвідомчу робочу групу з координації повернення в Україну коштів, отриманих злочинним шляхом колишніми високопоставленими чиновниками України».
Згідно з розпорядженням від 26 березня, міжвідомча робоча група має у двомісячний термін розробити механізми ефективної взаємодії правоохоронних органів та центральних органів виконавчої влади з питань повернення в Україну зазначених коштів.
Зазначимо, Швейцарія вже погодилася надати правову допомогу Україні щодо заблокованих фінансових коштів, що належали соратникам Януковича.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

 

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers