rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Мітинг на підтримку Савченко в Чикаго
 Title 
  Title
  Title
«Free Savchenko!», «Stop Russian terrorism!», «USA support Ukraine!». Такими були основні гасла мітингу на підтримку української льотчиці Надії Савченко, який відбувся 1 березня 2015 року в центрі міста Чикаго. Перед тим, як перейти до подробиць акції, кілька слів про людину, заради якої і чому вона проводилась.

Надія Вікторівна Савченко народилася 11 травня 1981 року в місті Київ. Українська військова, штурман-оператор гелікоптера Мі-24 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України, старший лейтенант, народний депутат України 8-го Скликання від партії «Батьківщина», делегат Парламентської асамблеї Ради Європи, Герой України. Такими є досягнення Надії в свої 33 роки.
18 червня 2014 року Надія вивозила поранених бійців з поля бою і потрапила у полон до проросійських бойовиків. За кілька днів була вивезена до Росії, де їй були висунуті абсурдні звинувачення у вбивстві двох російських журналістів, які насправді загинули від вибуху снаряду під час боїв між українськими збройними силами та сепаратистами. 13 грудня 2014 року Надія на знак протесту проти свого незаконного ув’язнення розпочала голодування, яке на момент виходу номера газети триває вже понад 80 днів. Незважаючи на те, що слідство не володіє доказами провини Савченко, українська льотчиця все ще утримується в російській тюрмі. Саме ця несправедливість і спонукала українців всього світу вийти на вулиці своїх міст із закликами про звільнення мужньої співвітчизниці, а також, щоб донести інформацію про це до світової спільноти.
Мітинг у Чикаго був організований місцевими українськими громадськими організаціями: УККА, ГО «Помаранчева хвиля», волонтерською групою «Чикаго Автомайдан». Розпочався захід у північно-західній частині Millenium Park, о 2-й годині дня. Учасники з українськими та американськими прапорами, тематичними плакатами та постерами декількома рядами стояли вздовж тротуару, скандуючи «Free Savchenko», «USA support Ukraine» та інші гасла. Окремі активісти роздавали перехожим листівки англійською мовою з інформацією про Надію Савченко.
Відкрив мітинг активіст волонтерської групи «Чикаго Автомайдан» Пришляк Василь, який виступив з короткою промовою про Надію Савченко. До слова були запрошені Генеральний консул України Андрій Праведник, Генеральний консул Литви Маріус Гудинас, а також Ігор Худик, член ГО «Помаранчева хвиля».
Після всіх виступів активісти мітингу на площі в парку розгорнули великий прапор України та заспівали національний гімн. Опісля учасники організованою колоною, в супроводі місцевої поліції, рушили на північ тротуаром уздовж вулиці Michigan Avenue. Хода супроводжувалася відповідними гаслами, а люди в центрі колони несли великий прапор України. Закінчення акції відбулося на площі перед будинком Chicago Tribune. Там деякі учасники вишикувались в ряд, кожен тримав у руках одну букву зі словосполучення «Free Savchenko». Під спів державного гімну України прапор було розгорнуто ще раз. Завершився мітинг подякою організаторів усім його учасникам, яких прийшло близько 100. До речі, 2 березня 2015 року президентом України Петром Порошенком Надії Савченко було присвоєно звання Героя України. Отож, нам, українцям всього світу, треба докладати максимум зусиль, аби наша героїня жила з нами, а не була похована в холодних стінах кремлівської тюрми.
Фото Василя Стецюка

Пасажири громадського транспорту хочуть швидше випробувати надійний сервіс міста

Канадський інститут українських студій. Партнерство з вивчення Голодомору набуває широкого розголосу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers