rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Невиправдані амбіції
Підзаголовок: Промову Барака Обами «Про стан держави» його опоненти назвали слабкою, а плани президента – нереалістичними.

Президент США Барак Обама у промові до народу «Про стан держави» розповів про економічні успіхи країни та про лідерство США у світі. Вперше за всю каденцію глава держави виступав перед Конгресом, де більшість в обох палатах складають його опоненти від Республіканської партії. Утім, напруженість політичної ситуації зняли позитивні економічні новини. Напередодні президентського виступу аналітики підтвердили, американська економіка почала одужувати. Крім того, рейтинг президента вперше за останні два роки зріс і сягнув рекордних 46%.
Між тим, опоненти не повірили словам президента у Конгресі. Його промова викликала високий градус критики з боку республіканців в обох палатах Конгресу і дуже низький інтерес з боку населення США.

Економічні успіхи

«Час для Америки відвернути увагу з економічних проблем минулого, ми міцно стоїмо на ногах», – презентував свої успіхи президент США. «Тінь кризи минула, стан справ у країні задовільний», – сказав Барак Обама.
Господар Білого дому не соромиться хвалитись позитивними результатами своєї Адміністрації: економіка США зростає, зменшується дефіцит, стрімко зростає промисловість, а в енергетиці спостерігається бум розвитку.
«Наша економіка зростає та створює нові робочі місця найшвидше з 1999-го року. Рівень безробіття менший, ніж був до фінансової кризи. Більше, ніж будь-коли, кількість молодих людей отримують дипломи; більша, ніж будь-коли, частина населення має медичне страхування; ми вперше за 30 років не залежимо від імпорту нафти», – сказав президент Обама.
Для повного щастя, додав він, треба ще трохи підтримати середній клас. І тут президент звертається до республіканської більшості в обох палатах конгресу: «Давайте працювати разом для всієї країни, а не для окремої партії».
«Економіка, націлена на середній клас, це коли вся країна почувається найкраще, коли кожен має рівні шанси на успіх, кожен отримує справедливу частку і кожен грає за однаковими правилами… Конгрес досі ще не схвалив законопроект, який передбачає, що жінкам платитимуть стільки ж, як і чоловікам, за виконання однакової роботи. Я серйозно», – парирував до опонентів Барак Обама.
Говорячи про майбутні плани, президент бачить попереду сприятливий час для нових соціальних ініціатив, зокрема, у створенні кращих можливостей для мобільності середнього та робітничого класу, для нових можливостей в освіті. Ресурси для цього з’являться, якщо президентові вдасться провести свою ініціативу щодо підвищення податків для багатих. Республіканці з таким підходом не згодні.
Законодавці відкинули економічні ініціативи глави держави, а успіхи Адміністрації президента назвали короткотерміновими.
Сенатор Джоні Ернст від штату Айова одразу після виступу президента оголосила офіційну відповідь Республіканської партії. За її словами, якщо президент хоче створювати додаткові робочі місця, він повинен працювати разом з Конгресом. «Американцям важко, але вони вимагають рішень. Надто часто Вашингтон реагує з тим же відсталим менталітетом, який призвів до провальної політики, як наприклад, ситуація з «обамівською» реформою охорони здоров’я… Такий менталітет дає теми для політичних розмов, а не серйозні рішення», – сказала Ернст, котра приступила до обов’язків законодавця два тижні тому.
За її словами, республіканці протидіятимуть планам президента Барака Обами і запропонують свої альтернативні законопроекти, що передбачають створення нових робочих місць. Як приклад, вона назвала законопроект, що схвалює будівництво нафтопроводу Keystone XL. Республіканці називають його «законопроектом робочих місць» і мають намір незабаром скерувати цей документ президенту на підпис.
Як відомо, Барак Обама – проти будівництва цього нафтопроводу вздовж всієї країни з півночі на південь, оскільки він, за його словами, загрожує екології країни. Невідомо зараз, чи стане цей законопроект предметом торгу між гілками влади.
Інший республіканець, сенатор Корі Гарднер, сказав, що план президента підвищити податки для найбагатших американців, які, здебільшого, є роботодавцями, тільки погіршить ситуацію, бо тоді вони не зможуть виконувати свої зобов’язання.
«Президент мав шість років. Утім, ситуація в країні стає дедалі гіршою, а люди працюють дедалі важче, щодня намагаючись звести кінці з кінцями. Ми повинні бути певні, що податки не зростуть для працюючих американських родин і роботодавців у США. На жаль, саме таким є план президента», – сказав сенатор від штату Колорадо Корі Гарднер.
Після виступу президента у Конгресі, авторитетна дослідницька агенція Pew оприлюднила дані, за якими більшість американців середнього класу не впевнені щодо свого майбутнього.
Республіканський конгресмен від штату Пенсильванія Том Меріно у відповідь президентові висловив обурення.
 «Він має багато грандіозних ідей, але він і словом не обмовився про спробу зменшити 18-трильйонний державний борг, в якому ми перебуваємо», – сказав законодавець з Палати представників.
Спікер Палати представників, який впродовж всієї промови Барака Обами, демонстрував знудьговане обличчя за спиною президента, також відкинув ініціативи глави держави. Він зазначив, що у вечір вівторка у Конгресі він не почув нічого нового: «Те, що президент насправді запропонував, це більше податків, більший уряд, більше того ж самого підходу, через який вже десятиріччями занепадає середній клас. Це не просто неправильна політика», – сказав Джон Бейнер.
Між тим, деякі демократи вважають, що промова Обами та реакція республіканців демонструє, що наступні два роки будуть випробуванням не лише для президента, а й для Республіканської партії, яка повинна зняти зі себе репутацію політичної сили, яка багато критикує і нічого не робить.
За словами стратегічного аналітика у Демократичній партії Елізабет Сіна, до наступних виборів республіканська більшість у Конгресі має продемонструвати свою здатність урядувати: «Це також покладає тягар на республіканців, які повинні, врешті-решт, довести до кінця якусь справу. Якщо вони зараз мають всю цю владу, якщо вони мають більшість, яку обрали люди, тоді це їхній час продемонструвати, що вони можуть щось зробити», – сказала експерт.

Українське питання – головний біль президента

У промові «Про стан держави» Барак Обама заявив, що після 15 років боротьби з міжнародним тероризмом Америка «перегортає сторінку». Він назвав свою країну найкращим лідером у поєднанні військової сили та сильної дипломатії:
«Ми є найкращим лідером, коли поєднуємо військову міць зі сильною дипломатією; коли застосовуємо силу паралельно зі створенням коаліцій союзників; коли не дозволяємо нашим страхам приховати від наших очей загрози, які несе це нове сторіччя. Саме цим ми зараз і займаємося – і по всьому світі відчувають позитивні наслідки», – додав президент США.
Нечасто президенти у промові про внутрішній стан держави згадують міжнародну політику. Утім, українське питання Барак Обама не оминув увагою.
Говорячи про кризу в Україні, він дозволив собі потролити російського президента, і також пообіцяв продовження підтримки українського народу… за допомогою дипломатії.
«Ми виходимо з принципу, що великі країни не можуть залякувати менші – ми протистоїмо агресії Росії, підтримуємо демократію в Україні та надаємо гарантії союзникам по НАТО.
Минулого року, коли ми разом зі союзниками тяжко працювали над запровадженням санкцій, деякі казали, що агресія Путіна – це майстерна демонстрація стратегії та сили. Що ж, сьогодні Америка та її союзники демонструють силу, Росія ж ізольована, а її економіка в руїнах», – сказав президент США у своїй промові. При цьому він наголосив, що американці розраховують, що вдаватимуться до війни лише у крайньому випадку.
На час написання цієї статті президент США офіційно не відреагував на погіршення ситуації в Україні. Утім, за інформацією джерел газети Financial Times, президент Обама готовий значно розширити санкції США проти Кремля. Про це він сказав, перебуваючи з візитом в Індії.
Обама сказав, що США «глибоко стурбовані» нещодавнім зривом режиму припинення вогню, і заявив, що сепаратисти отримали «російську підтримку, російське обладнання, російське фінансування, російське навчання і російські війська», – йдеться у статті американської газети. При цьому, американський президент дав зрозуміти, що про надання військової допомоги Україні не йдеться. «Я розгляну всі додаткові варіанти, які є у нас, за винятком військової конфронтації, і спробую зайнятися цією проблемою», – сказав президент США.
Голова сенатського комітету з питань збройних сил Джон Маккейн розкритикував позицію президента Обами щодо України, яку він вважає слабкою.
«Ліберальний світовий порядок опинився під загрозою, як ніколи раніше. У своїй промові, пронизаній нереалістичним бажанням видавати бажане за дійсне, президент Обама сказав, що тінь кризи минула. Ці слова здивували всіх, хто стежив за тим, що відбувається нині у світі. Що Росія захопила та анексувала територію суверенної європейської держави. Таке трапляється вперше з часів Гітлера і Сталіна».
Авторитетний сенатор пішов далі і закликав Барак Обаму на прикладі ставлення до українського питання продемонструвати рішучість.
«Для президента настав час, щоб продемонструвати дух рішучості, надавши Україні допомогу летальною зброєю, якої вона потребує для захисту. Недотримання цієї вимоги буде чіткою ознакою слабкості не тільки для Путіна, але і для потенційних агресорів у всьому світі», – сказав Джон Маккейн.
Чимало американських оглядачів також розкритикували промову президента США в питанні конфлікту з Росією. Зокрема, Джеймс Міллер та П’єр Во на сторінках журналу Foreign Policy пишуть: «Можна було б сказати, що Обама правий, а Америка успішно прокладає шлях до вільної, мирної та демократичної України, якби Путін відступав і став би більш сумирним. Але ж насправді він лише посилює агресію».
Оглядачі також вважають за правильне надати Україні військову допомогу, щоб захистити себе. Зараз, як пишуть автори, не схоже, щоб Вашингтон допомагав Києву захиститись від бандита з Москви.
У статті Міллера та Во йдеться, що Захід має усвідомити, що Україна не зможе відбити вторгнення Путіна самотужки.

У Росії порівняли Обаму з Тузиком

Керівництво Росії миттєво відреагувало на слова американського президента про ізоляцію Росії. Як вважає міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, претензії США на світове лідерство не відповідають реальному стану справ у світі.
«Промова Обами показує, що в центрі філософії США лежить тільки одне: Ми номер один, і всі повинні це визнати. Це не відповідає нинішнім реаліям. Вони хочуть домінувати у світі, а не бути навіть першими серед рівних. Мені здається, це пройде, ця зміна займе чимало часу. Але прийде усвідомлення того, що не можна таку позицію підтримувати безконечно», – сказав глава МЗС Росії.
Лавров також прокоментував зусилля Заходу з метою ізолювати Росію. «Всі ці спроби не принесуть результату. Незважаючи на подібну позицію наших західних партнерів, президент Путін у посланні Федеральним зборам підкреслив, що Росія ніколи не піде шляхом самоізоляції, підозрілості, пошуку ворогів».
При цьому Лавров сказав, що «Росія не допустить нової «холодної війни». Неабияке роздратування у відповідь на промову Барака Обами продемонструвала Держдума Росії. Один з керівників фракції «Єдина Росія» в Держдумі Франц Клінцевич, який брав участь у нещодавніх акціях прокремлівського руху «Антимайдан», сказав, що Росія є природним супротивником США. «Заява президента США про те, що Росія опинилася в міжнародній ізоляції, а її економіка – в руїнах, з максимальною відвертістю висловлює погляди американських правлячих кіл. Саме такою вони хотіли б бачити Росію», – зазначив Клінцевич. Він також додав: «Геополітичне положення нашої країни таке, що вона (подобається це комусь чи ні) об'єктивно виступає в ролі противаги сильній Америці. І в цьому сенсі все одно, яка це Росія, – соціалістична, капіталістична або якась інша». А віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін, коментуючи промову Обами «про стан держави», на своїй сторінці у соцмережі Твіттер написав: «Обама заявив, що російська економіка «розірвана на шматки» завдяки США. На кшталт «порвав, як Тузик ганчірку». Мрійник».

Іран та ІДІЛ – зовнішній вектор

Щодо інших загроз для США, президент США у своїй промові відзначив успіх американської військової кампанії проти терористичного угрупування «Ісламська держава».
«В Іраку та Сирії лідерство США – включно з нашою військовою силою – зупиняє наступ «Ісламської держави». Замість того, щоб втягуватись у чергову наземну війну на Близькому Сході, ми очолюємо широку коаліцію, до якої входять і Арабські країни, яка поступово ослаблює і, зрештою, знищить це терористичне угрупування».
Ці слова глави держави також викликали хвилю критики. Конгресмени та сенатори від обох партій закликають Обаму до більш жорсткої та агресивної позиції.
Конгресмен-демократ Девід Скотт зазначив: «Мені б дуже хотілося, щоб він мав більш агресивну позицію у війні проти радикального ісламського тероризму. Тут його слабкість, і його сприймають як слабкого на світовій арені в даному питанні, – сказав Скотт. – Він – хороша людина, але не можна займатися зовнішньою політикою, виходячи зі своїх уявлень, яким повинен бути світ. Потрібно виходити з того, яким він є».
У питанні припинення ядерної програми Ірану президент США повідомив у промові, що Сполучені Штати досягли значного прогресу, і тепер президент бачить шанс досягнути угоди, яка унеможливить отримання Іраном ядерної зброї і дозволить «уникнути ще одного конфлікту на Близькому Сході». При цьому, він пригрозив опонентам у Конгресі, щоб навіть не думали ухвалювати нові санкції проти Ірану.
«Немає гарантій, що переговори досягнуть успіху, і я лишаюсь відкритим до всіх можливостей для недопущення отримання Іраном ядерної зброї. Але нові санкції, проголосовані у Конгресі на даний момент лише підірвуть зусилля дипломатії, розірвуть зв'язок США з їхніми союзниками і гарантуватимуть, що Іран перезапустить ядерну програму. Тому я накладу вето та будь-який закон, який загрожуватиме зриву цього процесу», – заявив президент США.
Не поділяє оптимізму президента конгресмен-демократ Еліот Енґель: «Мені раніше здавалося і досі здається, що санкції привели Іран за стіл переговорів, а нові санкції можуть змусити Іран більш сумлінно ставитися до переговорів».
Сенатор від Республіканської партії Корі Ґарднер також сумнівається щодо переговорів про ядерну програму Ірану.
«Проблема з цими переговорами полягає в тому, що ми, здається, дедалі більше погоджуємося з їхніми вимогами, не отримуючи жодних поступок від Ірану, і я дуже стурбований, що Адміністрація президента, схоже, готова відмовитися від усього, нічого не отримуючи взамін», – розповідає Ґарднер.
Світові медіа, здебільшого, скептично поставились до промови президента. «Вашингтон пост» вважає, що президент Обама практично нічого конкретного не сказав про боротьбу з тероризмом. «Нью Йорк Таймс» припускає, що ініціативи президента сміливі, але виглядають як даремна трата часу. Британське Бі-Бі-Сі також не побачило натяку на те, що президент отримає підтримку республіканського конгресу для втілення в життя своїх ідей.

Чикаго за тиждень

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers