rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Зимова казка
Така краса лише на Україні,
Співочій, рідній, милій і єдиній.
І де б ви не були, в якій країні,
Вертайтеся до рідної святині!

Розпочала свою ходу зима святами та традиціями по школах українознавства Чикаго та околиць. І звичайно ж, не оминула школу українознавства ім. Андрея Шептицького при парафії св. Йосипа Обручника. Вітання директора школи п. Світлани Фаріон та настоятеля церкви Миколи Бурядника – і подорож дорогами зими розпочинається.
– Мамо, матусю! Дивись, знову сніжок падає! Красиво як! А можна, ми посидимо біля віконечка, і ти мені розкажеш щось цікаве?!
Title  Title

– Звичайно, донечко, розкажу! Ти ж знаєш, зимовий час багатий різними дивами, а також – надзвичайними історіями. Тож готуйся слухати, а, можливо, ще й уві сні щось цікаве побачиш!
І поринула маленька ведуча Катруся Панчишин у сон дивний під заколисуючі розповіді своєю мами (ведучої Ірини Панчишин). А на сцені вже дошкільнята виглядали св. Миколая:

 Title Title
А надворі – темна нічка,
До подушки липне щічка,
Сон зморив усіх діток,
Навіть кіт скрутивсь в клубок.
Миколай не спить лишень –
Йде до діток ніч і день.
Не залишились осторонь і першокласники – вони також вітали св. Миколая віршами і піснями:

Title Title 
Чемно ручки я складаю,
Святий отче Миколаю,
У ніч чарівну, як завжди,
До усіх-усіх прийди!
І Миколай не забарився, здивував усіх своїм приходом, потішив малечу – адже не даремно молилися і чекали на нього, а ще пообіцяв усіх подарунками обдарувати наприкінці свята!
А йти св. Миколаю довелось дорогами, заметеними снігом білим, відшукувати хати навіть на далеких хуторах українських. Та й лісами дрімучими подорожувати довелось, стежки шукати серед ялинок, які дивно вигинались у таночку зимовому...
А на сцені учениці четвертого класу пливли, неначе лісові красуні у зимовому танку, а згодом усі учні цього ж класу оспівували красу зими української:

TitleTitle
Така зима – лише в Україні,
Тут казка лісова чарує нині,
І чути спів десь там на полонині,
Така зима – лише в Україні!
Віхола за вікном гуляла, а в хаті приємно потріскували дрова в печі... Готувалась родина до зустрічі Різдва, зберігаючи всі давні традиції, не оминаючи звичаїв прадідів своїх... І досить детально розповіли учні п’ятого класу і про походження вінка різдвяного, і про іграшки для ялинки, не оминули й розповідь про саму новорічну красуню, та й про свічку не забули – і все це самі зробили ще й продемонстрували. А далі полинула пісня «Дзень-дзелень» у виконанні другокласників, які радісно та весело вітали прихід Різдва Христового.
Збирались усі до столу, молились, нікого і нічого не забували у передріздвяний час. Усі були в очікуванні дива, виглядали першу зірку, що сповіщала про народження сина Божого... І на підтвердження цього третьокласники заспівали колядку «Свята ніч», а дев’ятикласниця Діана Бодз доповнила виступ прочитанням вірша з такою ж назвою:

Title  Title
Тиха ніч, свята ніч!
Ой, зітри сльози з віч,
Бо Син Божий йде до нас,
Цілий світ любов’ю спас!
Аж тут і гамір за вікном, і шум, і сміх, і стукіт у двері – та в цей святковий час радіють усі гостям бажаним – колядникам, вертепу різдвяному, віншувальникам...
Горять свічки, синявий дим
Снується попід стелю,
Думки твої біжать за ним –
У батьківську оселю...
Вірш Богдана Лепкого, який прочитав десятикласник Богдан Мендюк, був вдалим настроєм до вертепу у виконанні учнів шостого та сьомого класів, а також різдвяних вітань від восьмикласників:

Title  Title
Віншуєм вам нині, усі добрі люди,
Нехай поміч Божа завжди з вами буде.
Бувайте здорові разом з діточками,
Нехай смутку й горя не буде між вами!
– Ой, мамочко, матусю! Я бачила сон дивний, справжнісіньку зимову казку! Подорожувала лісами, навіть св. Миколая зустрічала! А ще – з українськими звичаями та традиціями познайомилась! Дивина, та й годі! Дякую, матусенько, за незабутні пригоди уві сні, за казку зимову!
Таке ж велике «дякую» можна сказати всім учням школи, вчителям, батькам за цікаву святкову програму. Діти були нагороджені подарунками від св. Миколая, адже потішили вони його своєю старанністю та наполегливістю, а всім присутнім подякували за пожертви, які будуть передані в Україну. Звичайно, хочеться побажати миру, спокою та затишку у передсвятковий та святковий час!

Концерт для святого Миколая

«Магія кораликів» – виставка в Українському Інституті модерного мистецтва (Чикаго)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers