rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

У Києві вбили активіста

Антикорупційного комітету Майдану

У Києві вбили заступника голови правління Антикорупційного комітету Майдану Олександра Костренка. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив начальник штабу цієї організації Антон Черниш.
З його слів, Костренка вбито у його будинку 30 листопада. «Сашко займався боротьбою з корупцією в органах державної влади, разом зі мною входив до складу Консультативної Ради при Генеральній прокуратурі, боровся з фактами незаконного виселення людей і був незамінним консультантом у юридичних і процедурних питаннях», – написав Черниш.
За даними «Лівого берега», правоохоронці вже встановили, що Костренка зарізали у його власній квартирі, слідів злому не виявлено. Його автомобіль було знайдено біля будинку режисера Юрія Омельчука, якого загиблий захищав від рейдерства.
Міліція розглядає кілька версій вбивства, серед яких – професійна діяльність. Про це повідомили у Відділі зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України в Києві.
«Днями в Печерському районі столиці сталося вбивство. Потерпілим виявився один із членів громадської організації «Антикорупційний комітет Майдану». Ця організація налічувала кілька осіб», – йдеться в повідомленні.
За даними міліції, «30 листопада, близько 20-ї години вечора, до орендованої квартири зайшов знайомий постраждалого та виявив труп останнього з численними ножовими пораненнями та травмою голови». На місце події одразу приїхали карета швидкої допомоги та правоохоронці. За словами експертів, смерть настала близько 18-ї години вечора.
За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство).

Полторак: В Україні перебувають шість тисяч

російських військових

Виконуючий обов’язки міністра оборони Степан Полторак оцінює кількість російських військовослужбовців, які перебувають на території Україні в шість тисяч людей. Про це він сказав журналістам, повідомляють «Українські новини».
Полторак не уточнив, де саме вони дислокуються.
Як відомо, у листопаді керівництво антитерористичної операції заявило про виведення з території України понад тисячу російських військовослужбовців. У той же час, за оперативними даними, протягом першого грудня через пункт пропуску «Ізварине» у напрямку Луганська зафіксовано рух п’яти колон техніки загальною чисельністю близько 80 одиниць. Причому, більша частина цієї техніки – це автомобілі та автобуси з особовим складом і боєприпасами.

Терористи обстріляли Трьохізбенку: загинули

двоє пенсіонерів

Терористи з важкої артилерії обстріляли Трьохізбенку на Луганщині: загинули двоє мирних мешканців. Про це на своєму сайті повідомляє голова Луганської ОДА Геннадій Москаль.
Зазначається, що бойовики так званого «Всевеликого війська донського» вночі обстріляли з важкої артилерії село Трьохізбенка, Новоайдарського району. Внаслідок обстрілу зруйновано житловий будинок.
Подружжя пенсіонерів (66-річний чоловік та 63-річна жінка), що мешкало в ньому, від отриманих травм загинуло.
Також після півночі терористи з боку села Весела Гора обстріляли місто Щастя з мінометів та систем залпового вогню «Град». Кілька снарядів та мін влучили прямо в житлові будинки на вул. Дружби, Республіканській та Гагаріна.
«Зруйновано 2-поверховий багатоквартирний будинок. Будівля фактично впала, чи є постраждалі під уламками, поки що невідомо, зараз на місці працюють рятувальники. Ще в одному будинку – 4-поверховому – знесло дах і вибито вікна», – зазначають в ОДА.
Пошкоджена також будівля районної електромережі, перебита 6-кіловольтна лінія електропередач, яка подає струм на свердловину.
Зазначимо, що 30 листопада Трьохізбенка теж потрапила під обстріл.

Чубаров: Крим залишили 20 тисяч

осіб, з них половина – кримські татари

Наразі Кримський півострів залишили приблизно 20 тис. осіб. З них близько 10 тис. – кримські татари. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив один з лідерів кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
«Ми не маємо точної цифри, але можемо сказати, що Крим залишили близько 20 тис. осіб, з них до 10 тис. кримських татар», – уточнив Чубаров.
За його словами, здебільшого, з Криму виїхали молоді люди різних національностей.
«Це молодь, яка виросла в останні десятиріччя і не може прийняти для себе ці подвійні, потрійні стандарти, яка має гідність», – підкреслив політик.
Він додав, що серед тих, хто залишив Крим, – студенти, деякі з кримчан воюють за Україну на Донбасі.
«Багато студентів, багато з тих, хто знаходить собі сферу діяльності згідно зі своєю спеціальністю, є такі, які знаходять інші види діяльності. Є такі, що перебувають у лавах АТО. Ми досить організовані тут, на материковій частині України», – заявив Чубаров.
Нагадаємо, 16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний «референдум» про самовизначення, який не визнали ні міжнародна спільнота, ні Україна.
Після цього президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації.
У жовтні у Human Rights Watch заявили, що струрбовані зникненням людей в анексованому Криму.
Правозахисники повідомили, що трьох кримських татар вважають зниклими, а також, що на тілах декого з тих, кого знайшли мертвими, є сліди тортур.
В останні місяці тиск на кримських татар, більшість яких виступала проти анексії Криму, збільшився, зокрема, російська влада захопила будівлю Меджлісу й обшукала будинки лідерів кримських татар.
У листопаді окупаційна влада заявила, що кримчан без реєстрації у військкоматах РФ не візьмуть на роботу й оштрафують.

В Україні за підтримки НАТО з’явиться

військовий спецпідрозділ швидкого реагування

Одним із напрямків допомоги НАТО Україні стане створення спецпідрозділу швидкого реагування у складі Збройних сил. Про це повідомив посол України в альянсі Ігор Долгов у Брюсселі, повідомляє «Європейська правда».
«Я відкрию вам невеличку таємницю щодо конкретного проекту (де Київ чекає на підтримку альянсу). У Збройних силах є потреба створити новий підрозділ – підрозділ спецоперацій. Над цим ми зараз будемо працювати», – розповів він.
Він зазначив, що зараз основним інструментом НАТО щодо створення такого підрозділу буде консультативна підтримка, хоча з часом можуть з’явитися нові форми допомоги.
«Ця потреба ВС не нова, але її треба вирішувати. І коли свого механізму немає, то перше, що варто зробити – це подивитися на досвід сусідів», – пояснив він.
Раніше повідомлялося, Україна і НАТО домовилися збільшити присутність військових радників альянсу в Україні.
Також під час засідання комісії Україна-НАТО в Брюсселі Київ повідомив партнерам з альянсу, що Україна відмовиться від позаблокового статусу.
Перші підрозділи в складі корпусу швидкого реагування НАТО «Вістря списа» повинні бути повністю готові до виконання завдань вже до початку наступного року.
Про це заявив у вівторок 2 грудня, в Брюсселі, на зустрічі голів МЗС країн-членів НАТО Генсек Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг, передає «Інтерфакс-Україна».
Рішення про створення військового угруповання, здатного в найкоротші терміни відреагувати на зовнішню загрозу, було ухвалено на вересневому саміті альянсу. Дана ініціатива стала відповіддю на зростання напруженості на сході України.
До недавнього часу передбачалося, що при необхідності сили швидкого реагування НАТО можна буде привести в стан бойової готовності протягом 30 днів.
Після вересневого саміту країни альянсу домовилися скоротити цей термін – насамперед, стосовно передових підрозділів авангарду «Вістря списа» – до «кількох днів», відзначає радіостанція «Німецька Хвиля».
Всього до складу корпусу швидкого реагування увійдуть від 3 до 5 тис. військовослужбовців.
Німеччина вже оголосила про виділення свого контингенту для цієї структури. Наступного року до складу бойової угруповання увійде мотопіхотний батальйон із Марієнберга в землі Саксонія. Також кістяк передової групи складе німецько-нідерландський корпус, який базується в Мюнстері.

Вкладники VAB Банку перекрили дорогу біля

Ради і вимагають повернути гроші

Вкладники VAB Банку 2 грудня перекрили проїжджу частину дороги по вулиці Грушевського, біля будівлі Верховної Ради.
За даними агентства «Українські новини», мітингувальників було близько 100 осіб, за даними видання «Апостроф» – приблизно 30.
Люди йшли двома рядами проїжджої частини з плакатами та гучномовцями, вигукували гасла «Поверніть наші гроші», «Депутате, виходь, розібратися допоможи», а також деякі з них тримали плакати «Гонтарєву у відставку».
До обдурених вкладників вийшли нардепи Антон Геращенко і Сергій Тарута. Вони заявили, що апелювати до Валерії Гонтарєвої зараз безглуздо, оскільки вона вже написала заяву про звільнення.
Того ж дня голова НБУ Валерія Гонтарєва повідомила, що Національний банк у грудні профінансує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 9950 млн. гривень.
«На сьогодні Фонд отримав від НБУ кредит на суму 10,2 млрд. гривень. Протягом грудня поточного року НБУ профінансує Фонд у розмірі 9,95 млрд. гривень для розрахунку з вкладниками банків, які були зараховані до категорії неплатоспроможних, включаючи VAB Банк і City Commerce Bank», – сказала вона.
Гонтарєва також нагадала, що Україна співпрацює зі Світовим банком, який цього року вже виділив 500 млн. доларів спеціально ФГВФО. І витратити ці кошти можна тільки на Фонд.
«Підкреслюю, НБУ ніколи б не передав якийсь банк до Фонду, якби не мав можливості фондування ФГВЛ. Тому всі виплати будуть проведені в установленому законом порядку і необхідному обсязі», – підкреслила глава НБУ.
Як відомо, 21 листопада Нацбанк оголосив VAB Банк неплатоспроможним.

Міносвіти люструвало низку голів

департаментів

На сьогоднішній день з лав Міністерства освіти і науки звільнено низку керівників різних департаментів. Про це 1 грудня заявив заступник міністра освіти Андрій Гевко, передає НБН.
«Також під люстрацію у нас потрапляє Бондаренко Віктор Дмитрович, директор департаменту атестації кадрів. Сьогодні в рамках дотримання закону «Про очищення влади» буде підписаний наказ про його звільнення з МОН», – сказав Гевко.
За його словами, пан Бондаренко з 2010 року понад рік обіймав посаду заступника голови вищої атестаційної комісії МОН.
Заступник міністра освіти нагадав, що в рамках проведення люстрації вже звільнений голова державної інспекції навчальних установ Юрій Дудник.
«На сьогоднішній день на керівних посадах у МОН також вже не працюють керівники департаменту середньої освіти, департаменту ліцензування та наукової діяльності», – заявила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.
Також вона повідомила, що були звільнені: керівник Українського центру оцінювання якості освіти, Державної інспекції навчальних закладів, керівник Науково-методичного центру з питань якості освіти» та керівник Комітету фізичного виховання МОН України.
Закон «Про очищення влади» (про люстрацію) набув чинності 16 жовтня.
Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers