rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Роль та завдання Світового Конгресу Українців в світі та в Україні
Для Українсько-Американської Федеральної Спілки «Самопоміч», складової ланки Централі Українських Кооператив Америки, що є членом Світового Конгресу Українців (СКУ), є дуже важливо донести до української та світової спільноти всю повноту і важливість ролі Світового Конгресу Українців у політичному, соціальному, економічному та інших аспектах життя української діаспори, Української держави, а також для збереження миру і спокою у світі.
  Title 
 Title
 Євген Чолій обговорює українські питання під час
відвідин Берліна.Ukrainian World Congress President
Eugene Czolij discusses support for Ukraine during Berlin visit
 Title
 Євген Чолій зустрічається з конгресменом Денні Девісом у
Кредитівці «Самопоміч». Ukrainian World Congress
President Eugene Czolij met with U.S. Congressman Danny
Davis From left: front Row – Julian Kulas, Alex Striltschuk,
Danny Davis, Eugene Czolij, BohdanWatral and Michael Kos;
middle row – Oleh Karawan and Oresta Fedyniak;
back row – Roman Jatskovskyy and Paul Bandriwsky
 Title
 Делегація СКУ зустрічається з прем’єр-міністром України А.
Яценюком. UWC delegation meets A. Yatseniuk,
Prime-Minister of Ukraine
 Title
 Щорічні Загальні збори СКУ 2014 у Києві. Annual
General Meeting 2014, Kyiv, Ukraine
 Title
 Євген Чолій під час зустрічі з Патріархом Святославом
Шевчуком. Ukrainian World Congress President Eugene
Czolij meets with Patriarch Sviatoslav (Shevchuk)
Ідея створення світової організації українців має тривалу історію. Після закінчення національно-визвольних змагань багато українців з різних причин опинилося за кордоном. І одним з головних їхніх прагнень від самого початку було створити світову організацію українців для відновлення незалежності України, захисту своїх прав і поширення правдивої інформації про Україну та українство у цілому світі.
Перші спроби створити світову організацію українців були зроблені ще у 20-30-х рр. ХХ ст. У 1933-1938 рр. у Празі, у справі скликання Всеукраїнського Національного Конгресу діяла Ініціативна комісія. А у листопаді 1947 р. у Нью-Йорку було створено політичне представництво українців Північної і Південної Америки – Пан-Американську українську конференцію (ПАУК). Серед її засновників були представники Українського Конгресового Комітету Америки (УККА), Конгресу українців Канади (КУК), Товариства прихильників української культури в Бразилії та Комітет українських представників Аргентини, Парагваю й Уругваю. Пізніше до них приєдналися представники українських організацій Чилі та Венесуели. Головою ПАУК було обрано о. доктора Василя Кушніра. На першій нараді було прийнято постанову про необхідність докласти всіх зусиль для повного об’єднання і консолідації усіх українських сил поза межами України для однієї великої мети. А вже 23-25 жовтня 1948 р. відбулася спеціальна нарада Пан-Американської української конференції у справі скликання Світового Конгресу Українців.
Для практичної роботи ПАУК було створено дві комісії – програмову й організаційну. Перша з них працювала на території Канади, під проводом о. д-ра В. Кушніра, президента КУК, а друга – на терені США, під керівництвом президента Українського Конгресового Комітету в США, спочатку Дмитра Галичина, а після його смерті – Йосифа Лисогора. Праця по підготовці Конгресу була тривалою і тому знадобилося вісім років часу, – від 1959 по 1967 рр., перш ніж вона увінчалася успіхом.
З 12 по 19 листопада 1967 р. у Нью-Йорку відбувся Перший Світовий Конгрес вільних українців (СКВУ), в якому взяло участь 1003 делегати. Членами СКВУ стали УККА (США), КУК (Канада), Координаційний осередок українських громадських центральних установ (Європа), Союз українських організацій Австралії, Українське Центральне представництво Аргентини і координаційний комітет українських організацій Бразилії. У роботі СКВУ взяли активну участь представники Українських церков (православної, католицької, протестантських). У зв’язку з великим внеском українців Канади в підготовку СКВУ представникам Канади випало почесне завдання першими очолювати Секретаріат СКВУ. Делегати з 20 країн світу довірили керівництво президентові КУК о. д-рові В. Кушніру.
Отож, у 1967 р. завдяки наполегливій праці українців за кордоном постало світове об’єднання українців Світовий Конгрес вільних українців (СКВУ), метою якого було допомагати українському народу у його змаганнях за волю і державну незалежність.
У 1993 р., після здобуття Україною незалежності, СКВУ змінив свою назву на Світовий Конгрес Українців (СКУ), членами якого є понад 120 організацій з 33 країн світу, зокрема, й таких на американському терені, як Український Конгресовий Комітет Америки (США), Українська Американська координаційна рада (УАКР), Українське патріархальне світове об’єднання «За єдність церкви і народу», Централя українських кооператив Америки, Злучений Український Американський Допомоговий Комітет (ЗУДАК), Організація Оборони Чотирьох Свобід України, Український Золотий хрест, Український Народний Союз, Союз українок Америки, Об’єднання жінок Оборони Чотирьох Свобід України (ОЖОЧСУ), Світова ліга українських політичних в’язнів, Світове братство вояків УПА, Братство охорони військових могил «Броди-Лев», Братство колишніх вояків 1-ї Української дивізії Української Національної армії, Конференція українських пластових організацій, Українська скаутська організація «Пласт», Спілка української молоді в Америці, Наукове товариство ім. Шевченка, Організація оборони Лемківщини, Товариство «Бойківщина», Фонд допомоги дітям Чорнобиля, Фундація «Спадщина» банку «Певність», Всеукраїнське євангельсько-баптистське братство, Союз українців-католиків в Америці «Провидіння», Об’єднання колишніх вояків українців в Америці, Товариство «Бойківщина», «Перемищина», Шкільна рада при УККА, Об’єднання українців в Америці «Самопоміч», Українське лікарське товариство Північної Америки, Всеамериканська громадська організація українців «Нова українська хвиля» та Українська громадська організація «Помаранчева Хвиля».
Світовий Конгрес Українців (англійською – Ukrainian World Congress) – це міжнародна координаційна надбудова українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. Найвищим законодавчим органом СКУ є Конгрес, який відбувається раз на п’ять років. З року заснування по сьогоднішній день (2014 р.) відбулося десять конгресів, сім із них були проведені у Нью-Йорку, США, та Торонто, Канада, і три в Україні. Основними органами СКУ є Рада директорів та Екзекутивний комітет. Від здобуття Україною незалежності у 1991 р. СКУ активно докладає зусиль для того, щоб вона стала справжнім світовим епіцентром українізації, що є в інтересах як тих українців, що мешкають за кордоном, так і тих, які проживають в Україні. У 2003 р. СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом – Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.
Головними завданням СКУ є збереження національної ідентичності українців, підтримка та розвиток української культури, захист прав та інтересів українців як у діаспорі, так і в Україні, координування міжнародних зв’язків своїх складових організацій, які підтримують і розвивають українську національну ідентичність, духовність, мову, культуру та надбання українців у всьому світі. Конгрес сприяє розвитку громадського життя українців у країнах, де вони мешкають, а також зміцнює позитивне ставлення до українців і Української держави та захищає права українців незалежно від місця їхнього проживання згідно зі Загальною Декларацією прав людини.
12 рад і комісій СКУ активно займаються справами, що відіграють визначальну роль у житті українського суспільства. Вони розглядають питання, що стосуються людських і громадянських прав, Організації Об’єднаних Націй, поінформованості світового співтовариства про Голодомор, освіти, суспільної опіки, розвитку нових українських громад, науки, культури, боротьби з торгівлею людьми, засобів масової інформації, спорту та кооперативного руху.
СКУ дуже відповідально ставиться до вирішення різних проблем, насамперед, пов’язаних із захистом національних інтересів та прав українців. Прикладом такої праці є міжнародне визнання Голодомору 1932-33 років актом геноциду (що на сьогодні офіційно зробили 16 країн); сприяння демократизації України та її інтеграції до Європейського Союзу, повернення українській громаді її цінностей, наприклад, Народного дому в Перемишлі (Польща), який було конфісковано під час акції «Вісла» тощо. СКУ також сприяє зміцненню України як держави та її економіки; стоїть на сторожі непорушності і цілісності її кордонів; спостерігає за виборами та докладає усіх зусиль до збереження та розвитку української мови, культури, традицій як в Україні, так і у діаспорі. СКУ займається багатьма проектами у різних сферах життєдіяльності українців всього світу.
У 2008 році одинадцятим головою СКУ став Євген Чолій, який керує Конгресом дотепер. Євген Чолій є членом Палати адвокатів Квебеку з 1982 р. та старшим партнером однієї з найбільших адвокатських фірм Квебеку – Лавері де Біллі. Як професійний юрист виступає перед Верховним Судом Канади та перед судами Квебеку різних рівнів. Від 2006 р. є президентом Української народної каси Дежарден у Монреалі та членом ради директорів Української кооперативної ради Канади. Від 2009 р. є членом ради представників від східного Монреалю Федерації кас Дежарден Квебеку, найбільшої кооперативної фінансової інституції в Канаді. Вже кілька років поспіль Євген Чолій обирається своїми колегами для внесення до поважного довідника «Найкращі юристи в Канаді» у сферах своєї практики з корпоративних та комерційних судових процесів, а також з права неплатоспроможності і фінансової реструктуризації.
Євген Чолій входить до ради директорів Конгресу українців Канади від 1994 р. та Фундації інституту імені митрополита Андрея Шептицького від 2005 р. Отримав низку нагород, зокрема, й Діамантову ювілейну медаль королеви Єлизавети II, Золоту ювілейну медаль королеви Єлизавети ІІ, орден України «За заслуги» ІІІ ступеня та Шевченківську медаль Конгресу українців Канади.
У важкому сьогоденні СКУ відіграє важливу роль у підтримці України, в її боротьбі з російською агресією та дезінформацією. Упродовж довгого часу СКУ сприяє розвитку в незалежній Україні інститутів демократії, зокрема, надсилаючи спостерігачів на президентські і парламентські вибори, а зараз активно долучився до допомоги Україні в боротьбі з іноземною агресією. Крім того, СКУ продовжує гуртувати закордонних українців, щоб підтримати Україну. За словами Євгена Чолія під час десятого Світового Конгресу Українців, що відбувся в 2013 р. у Львові, саме українська діаспора є найбільшим інвестором економіки України і, за розрахунками експертів Нацбанку України, щорічні вливання трудових мігрантів сягають 23-х мільярдів доларів.
Об’єднана навколо СКУ українська діаспора зі 47 країн світу – Австралії, Австрії, Азербайджану, Аргентини, Бельгії, Білорусі, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Бразилії, Великої Британії, Вірменії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Ірландії, Іспанії, Італії, Казахстану, Канади, Латвії, Литви, Мозамбіку, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Нової Зеландії, Норвегії, Парагваю, Польщі, Португалії, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Таїланду, Туреччини, США, Угорщини, Узбекистану, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чеської Республіки, Швейцарії та Швеції – нерозривна з українським народом, та, як і в минулому, простягає йому свою руку підтримки і допомоги.
СКУ активно просуває інтереси України та українського народу перед високопосадовцями відомих міжнародних інституцій та владних структур держав світу, зокрема, тих, де проживає діаспора. Від 2010 р. СКУ докладав великих зусиль для прискорення підписання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною, наголошуючи, що євроінтеграція України буде сприяти її демократизації, безсумнівно підвищить рівень життя українського народу, оскільки дозволить йому одержати підтримку у сфері енергетики та її модернізації, та долучитися до європейських економічних та соціальних програм, наблизити системи освіти та охорони здоров’я до європейських стандартів, вільно пересуватися по країнах ЄС та мати доступ до найбільшої в світі економіки. Для порівняння: сукупна економіка ЄС становить понад 17 трильйонів доларів, у той час, коли сукупний валовий внутрішній продукт Митного Союзу становить близько 2 трильйонів доларів.
А тепер СКУ переконує світ діяти в такий спосіб, щоб захистити суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України та не допустити виникнення нового замороженого конфлікту в Європі.
СКУ також встановив тісні контакти з новими владними структурами України і використовує свої широкі зв’язки в Україні з представниками інституцій громадянського суспільства, щоб отримати свіжу інформацію про їхні останні напрацювання.
28 серпня 2014 р. СКУ та Кабінет міністрів України підписали Меморандум про співпрацю. «Переконаний, що підтримка Світового Конгресу Українців дасть нам можливість вистояти. А разом і виграти», – сказав глава уряду Арсеній Яценюк.
У цьому Меморандумі йдеться про співпрацю з метою посилення взаємодії Української держави із закордонними українцями, захисту людських, громадянських та національних прав українців у світі, утвердження незалежності і суверенітету України, забезпечення її територіальної цілісності, сприяння демократичному процесу в Україні, її євроінтеграційним та євроатлантичним прагненням.
Згідно з Меморандумом, СКУ та Кабінет Міністрів зокрема співпрацюватимуть у питаннях сприяння реалізації зовнішньополітичних пріоритетів України, поширення у світі правдивої інформації про Україну, сприяння поглибленню плідної та взаємовигідної співпраці України з урядами країн перебування закордонних українців, надання гуманітарної допомоги постраждалим учасникам Революції Гідності та постраждалим від агресії Російської Федерації, спостереження за ходом виборчих процесів в Україні, сприяння розбудові громадянського суспільства в Україні та розвитку українського громадського життя в діаспорі.
Сьогодні СКУ самостійно та у співробітництві з іншими організаціями проводить в Україні велику працю гуманітарного характеру, яка включає надання медичного обладнання, проведення лекцій та семінарів з надання першої допомоги та лікування постраждалих, приїзд та роботу в Україні висококваліфікованих медиків та навчання українських медиків на Заході. У зв’язку з цим СКУ започаткував проект «Захист патріотів», який забезпечує українських воїнів у зоні АТО покращеними індивідуальними аптечками першої допомоги та навчає їх надавати першу медичну допомогу.
А для тіснішого зв’язку з владними структурами та народом України у виконанні цих та інших нинішніх завдань СКУ відкрив у Києві своє представництво.
Рівнож СКУ бере участь у поширенні достовірної інформації про ситуацію в Україні і світі на противагу позиції Кремля. СКУ розповсюджує щоденну інформацію Ради національної безпеки та оборони України, підписав меморандуми та сприяє поширенню через свою мережу матеріалів 5 каналу, Українського кризового медіа-центру та телеканалу «Еспресо TV» з України.
Нещодавно у Вашингтоні, США, президент СКУ Євген Чолій та президент і головний директор «Atlantic Council» Фредерік Кемп підписали Меморандум про угоду. Згідно з цим Меморандумом, СКУ розпочав співпрацю з «Atlantic Council» в імплементації проекту «Ініціатива України в Європі», який зосереджується на встановленні чітких основ політики і низки ініціатив, спрямованих на те, щоб міжнародне співтовариство вповні підтримало незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (зокрема, й Криму) та її євроатлантичну інтеграцію. Під час зустрічі пан Чолій зауважив, що сьогодні дуже важливо донести до світу, що військова агресія Російської Федерації проти України є глобальною проблемою та що є нагальна потреба, щоб міжнародне співтовариство допомогло Україні захистити свою територіальну цілісність для забезпечення миру і стабільності в Європі та в світі.
Просимо вже сьогодні підтримати Світовий Конгрес Українців, склавши на нього свої пожертви.
Пожертви можна скласти безпосередньо на рахунки Світового Конгресу Українців в наступних фінансових інституціях:
– Федеральна Кредитова Кооператива «Самопоміч», Нью-Йорк, та
– Українська Національна Федеральна Кредитова Кооператива у Нью-Йорку.

Пожертви для Світового Конгресу Українців, що звільняються від податків, у США можна:
– надіслати на адресу Українського Конгресового Комітету Америки (з позначкою, що це пожертва для Світового Конгресу Українців): Ukrainian Congress Committee of America, 203 Second Avenue, New York, NY 10003 або
– скласти в наступних фінансових інституціях (з позначкою, що це пожертва для Світового Конгресу Українців): Українсько-Американська Федеральна Кредитова Спілка «Самопоміч» (філіали в Іллінойсі – Чикаго й околиці та в Нью-Джерсі – філіали у Виппані, Ньюарк, Джерсі-Сіті).
Прес-служба Кредитівки «Самопоміч»

Зустріч українсько-американських офіцерів-ветеранів у Норт-Порт, Флорида

Відбулися загальні збори ЦУКА у Йонкерс, Н. Й.

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers