rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Студія герданоплетіння при Українському Інституті модерного мистецтва репрезентувала свої твори на всеукраїнській виставці в Києві
   Title
Марія Шевченко, Київ.
Спеціально для «Час і Події»
У жовтні 2014 року в м. Києві відбулася 10-а Всеукраїнська виставка-конкурс народного мистецтва «Кращий твір року». Організаторами мистецького заходу стали Національна спілка майстрів народного мистецтва України та Міністерство культури України. Навіть у такий важкий для держави час це дійство засвідчило велику силу духу та віру українських митців у краще майбутнє.
Понад 500 майстрів народного мистецтва з різних областей України представили 700 високохудожніх творів з різних видів народного мистецтва: художня обробка деревини, народне малярство, художня вишивка, витинанка, народна іграшка, декоративне малювання, гончарство, писанкарство, плетіння з рослинних матеріалів, ковальство, плетіння з бісеру, художня кераміка, килимарство, народний одяг, вибійка, ткацтво, художня обробка шкіри тощо.
Відвідувачі виставки-конкурсу мали змогу познайомитись не тільки з творами відомих майстрів, а й мистецьким ужинком творчої молоді. Самобутні картини народного малярства представили: Олена Харченко (Київ), Михайло Онацько (Полтавщина), Людмила Вітковська (Київщина), Василь Слободянюк (Вінниччина). Розділ плетіння з рослинних матеріалів прикрашали вироби Руслани Вронської (Волинь), Анжеліки Моршуль (м. Кривий Ріг), Раїси Павленко (Київ) та Світлани Піскової (смт. Нова Прага, що на Кіровоградщині). Керамічні вироби експонували відомі майстри-керамісти Іван Бобков (Київ) та Яна Варвинська (Опішне, що на Полтавщині). Сакральні мотиви вирізнялися на традиційних строях Ірини Зайцевої (Київ) та Ольги Костюченко (Чернігів).
І килимарниця Ольга Пілюгіна з Решетилівки (Полтавщина) звітувала різнобарвним килимом «Гетьманським». Килимарське мистецтво також репрезентував новими творами лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Степан Ганжа (Київ) та Валентина Добровольська (Кіровоград). Вишукану колекцію народних ляльок експонувала Маріанна Любас (Кривий Ріг), Ірина Вербінська (Чортків, Тернопільщина) та Марина Дьяченко (Кривий Ріг). На загал, виставка вразила різнобарв’ям творів, багатством геометричних та рослинних орнаментів, виконаних у різних художніх техніках.

Title Title 
 Title Title

Слід відзначити високий художній рівень виробів українських майстрів народного мистецтва з Чикаго (США). Зроблені з особливою майстерністю та любов'ю вироби Оксани Грудзевич, Христини Сютрик, Настасії Марусик, Оленки Лимар, Катерини Івасишин, Оксани Казанівської, Оленки Прийми, Ліни Косик, Ганни Овчаркін у техніці бісеронанизування, художньої вишивки та ткацтва. Кращі твори всіх учасників цієї престижної виставки будуть представлені в альбомі, над видавництвом якого вже працює Національна спілка майстрів народного мистецтва України.
Насамкінець слід сказати, що у цей нелегкий для Української держави час ми бачимо потребу у мистецькому розвої духовності народу, бажанні митців ще з більшою енергією оберігати та розвивати національне мистецтво, примножувати власну культуру. Попереду нелегка, але, водночас, натхненна праця в ім'я утвердження Незалежності нашої держави.
Світлини Мирослави Шевченко та автора

Фільм про світанкові літа поета кіно – Олександра Довженка

Всесвітньовідома Українська Капела бандуристів ім. Т. Шевченка знову у Нью-Йорку

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers