rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Президент нафтової компанії Total загинув у Москві: літак наштовхнувся на машину, що прибирала сніг
Title 
В аеропорту Москви «Внуково» внаслідок зіткнення із снігоприбиральною машиною розбився літак Falcon 50, на борту якого перебував президент французької нафтової компанії Total Крістоф де Маржері. Протягом останніх місяців де Маржері невтомно лобіював ідею постачання в Росію десантних кораблів-вертольотоносців Mistral.

Фатальний політ

Літак, на борту якого було чотири особи, зачепився за спецтехніку, загорівся і впав на злітно-посадкову смугу. На жаль, пасажира, очільника французької нафтової компанії Крістофа де Маржері, та трьох членів екіпажу, громадян Франції, врятувати не вдалося. Сумнівів нема, адже смерть де Маржері підтвердили і представники компанії Total.
Літак згорів дотла, хоча служби пошукового та аварійно-рятувального забезпечення польотів аеропорту негайно почали гасити пожежу, повідомили у прес-службі аеропорту. Уламки, за повідомленням телеканалу LifeNews, «розкидало на відстані 200 метрів».
За попередніми даними, в авіакатастрофі загинуло п’ятеро осіб. До загиблих зарахували і водія снігоприбиральної машини. Пізніше Слідчий комітет РФ спростував цю інформацію.
«За уточненими даними, в результаті події загинули чотири людини: троє членів екіпажу і пасажир літака Falcon, що належить французькій авіакомпанії», – повідомила старший помічник керівника Московського міжрегіонального слідчого управління на транспорті Тетяна Морозова. Вона заявила, що серед загиблих – одна жінка і троє чоловіків.
Телеканал LifeNews, своєю чергою, уточнив, що на борту літака, крім очільника Total, перебували три члени екіпажу – Расс Перафорья Максим Жан Марі, Фалюк Руслана і Нікон Яннь Жак Жозеф.
«На землі жертв і руйнувань немає», – кажуть у МНС Росії.
Передбачається, що в розслідуванні трагедії візьмуть участь і французькі спеціалісти. Париж, запевняють у СК РФ, незабаром скерує своїх експертів для детального розслідування у Москву – «це відбудеться в найкоротші терміни».

Літак розбився через п’яного росіянина?

За фактом авіакатастрофи Московське міжрегіональне слідче управління на транспорті Слідчого комітету РФ порушило кримінальну справу за статтею 263 КК РФ («Порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело з необережності до смерті двох і більше осіб»).
На водія, який був за кермом фатальної снігоприбиральної техніки, може чекати до семи років ув’язнення. За словами Тетяни Морозової, санкція статті 263 частини 3 передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 7 років.
Слідчий комітет РФ повідомив, що водій снігоприбиральної машини перебував за кермом у нетверезому стані.
«На даний час вже встановлено, що водій снігоприбиральної машини перебував у стані алкогольного сп’яніння. Крім того, можливо, буде ухвалено рішення про відсторонення низки співробітників аеропорту від виконання обов`язків на період розслідування кримінальної справи», – мовиться у повідомленні.
Наразі на місці події тривають слідчі дії. Як повідомила Тетяна Морозова, місце вибуху оглядають співробітники МАК і слідчі, які вилучають технічну документацію літака і зразки палива.
«Уже виявлені і передані для розшифрування два бортові самописці – мовний і параметричний», – уточнила Тетяна Морозова.
З місця аварії літака фахівці вилучили «чорні скриньки», повідомила керівник прес-служби аеропорту «Внуково» Олена Крилова. За попередніми даними, бортові реєстратори перебувають «у нормальному стані».
З'ясовуватиме причини авіакатастрофи спеціальна комісія Росавіації під керівництвом керівника відомства Олександра Нерадька.
Одна з основних версій трагедії – помилка диспетчера і дії водія снігоприбиральної машини. Водночас, як повідомив керівник московського слідчого відділу на повітряному та водному транспорті московського міжрегіонального слідчого управління на транспорті СК РФ Іван Сібул, наразі слідчі розглядають чотири версії катастрофи, серед них: провина пілотів, провина диспетчерів, провина водія снігоприбиральної машини і погана видимість.
За його словами, літак зачепив машину передньою стійкою шасі і перекинувся.
Вже відомо, що літак, на якому летів де Маржері, прямував з Москви до Парижа і мав французьку реєстрацію.
Незважаючи на інцидент, аеропорт працює у штатному режимі.

Свідчення очевидців

Телеканал LifeNews оприлюднив аудіозапис розмови диспетчера центру координації аеропорту.
Літак, за словами одного з чоловіків, чий голос чути під час запису, намагався злетіти о 23.57. А вже «протягом 30-40 секунд» повітряне судно «зіткнулося з машиною аеродромної служби».
«Якби вони щось бачили, вони б не зіткнулися, – переконаний диспетчер. – Лівим крилом. Поки що попередньо так».
За повідомленням сайта аеродрому «Внуково», «зліт виконувався в умовах метеорологічної видимості – 350 м, коефіцієнт зчеплення – 0,5, із злітно-посадкової смуги № 1 (ВПП-1), курс – 06».
«Під час розбігу о 23.57 відбулося зіткнення зі снігоприбиральною машиною аеродромної служби. Внаслідок зіткнення пасажир і всі члени екіпажу загинули. Водій снігоприбирального автомобіля не постраждав», – уточнили у «Внуково».
Через авіакатастрофу летовище приблизно на півтори години припинило свою діяльність. За цей час не вилетів і не приземлився жоден літак. До 1.30 ночі за московським часом роботу аеродрому відновили у повному обсязі, мовиться в Twitter «Внуково».
Тим часом LifeNews оприлюднив відео з місця події, на якому видно, як димить Falcon, який розбився, а на місці аварії працюють рятувальники.
Увечері 20 жовтня сильний туман вплинув на діяльність московських аеропортів. Анонімне джерело з авіадиспетчерської Московської повітряної зони розповіло агентству «ТАСС», що «12 літаків, які прямували в аеропорт «Внуково», здійснили посадку в «Домодєдово».
Свої співчуття родичам жертв катастрофи висловив глава представництва ЄС у Москві Вігаудас Ушацкас.
«Ми сумуємо разом з родичами загиблих», – зауважив він в інтерв’ю «Інтерфаксу».

«Великі вуса», санкції і Росія

Впродовж останніх місяців Крістоф де Маржері лобіював постачання в Росію десантних кораблів-вертольотоносців Mistral.
У червні цього року Крістоф де Маржері в інтерв'ю РБК у відповідь на питання про те, як погіршення взаємин Росії із Заходом позначається на проекті «Ямал СПГ», і чому його компанія не поспішає відходити з РФ, розповів, що Total не боїться обмежень, які наклали США на її партнера Геннадія Тимченка.
Не лякали де Маржері і запроваджені санкції проти РФ. Він переконував, що у партнерстві Total з «Новатеком» не змінилося нічого. «Та сама ситуація з «Лукойлом», «Газпромом», «Зарубежнефтью» і «Роснефтью». Втім, у вересні видання Financial Times повідомило, що Total призупинила співпрацю з «Лукойлом» у Західному Сибіру. Після того, коли Тимченко потрапив під санкції, Крістоф де Маржері назвав його своїм другом.
Французька компанія Total поряд з Royal Dutch Shell, BP і ExxonMobil, є однією з найбільших у світі нафтогазових компаній. Її було засновано в 1924 році, назва Total з'явилася в 1985-му.
Крістоф де Маржері, якого, як зазначає Bloomberg, також називали «Великі вуса», неодноразово висловлював своє негативне ставлення до міжнародних санкцій і ембарго. Він став президентом Total у 2007 році, свою кар'єру в нафтовій компанії Крістоф Де Маржері почав 1974-го. У 2006-му він увійшов до складу Ради директорів концерну. Крістоф де Маржері – один з постійних учасників щорічних засідань Консультативної ради з іноземних інвестицій у РФ.
Чергове засідання відбулося в понеділок, 20 жовтня. Як пише російське видання «Коммерсантъ», на зустрічі були присутні прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, перший віце-прем'єр Ігор Шувалов, віце-прем'єр Аркадій Дворкович, а також – глави профільних міністерств і відомств, зокрема, глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв.
Впродовж останніх кількох місяців Крістоф де Маржері активно лобіював у Парижі питання про постачання в Росію кораблів-вертольотоносців Mistral. Їхню передачу французька влада, незважаючи на укладені з Москвою домовленості, затримала через ситуацію в Україні.
У Міноборони РФ, втім, стверджували, що нічого страшного в діях Франції немає.
Total присутня в РФ з 1989 року. Компанія є оператором одного з трьох проектів у Росії, що реалізуються за умовами угоди про розподіл продукції, – Хар'ягинського нафтового родовища в Ненецькому АТ з поточним видобутком приблизно 1,5-2 млн. т нафти на рік. У 2008 році Total стала першим партнером «Газпрому» в розробці першої фази гігантського Штокманівського газоконденсатного родовища (шельф Баренцового моря) з часткою 25% як технологічний і фінансовий партнер.

Учасники АТО таки проголосують

Подальші санкції та постачання зброї

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers