rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Літературна сторінка \ «Коронація слова» – для поетів і піснярів
Title 
 Леся Мудрак
 Title
 Під час презентації фестивалю-
конкурсу «Озброєні Музою». Говорить
співачка Анастасія Приходько
 Title
 Під час презентації фестивалю-конкурсу «Озброєні Музою».
Говорить Олексій Сергієнко - начальник відділу гуманітарної
політики Департаменту соціальної та гуманітарної політики
Міністерства оборони України
Найближчим часом на шанувальників гарної поезії та патріотичної пісні чекають два приємних сюрпризи: Міжнародний поетичний фестиваль у форматі Євробачення «Terra poetica» та Міжнародний фестиваль-конкурс військово-патріотичної пісні «Озброєні Музою». Фестивалі тільки починаються – тож подаємо невеличкі анонси.
Спочатку – просто про поетів.
Фестиваль «Terra poetica» - масштабне міжнародне поетичне дійство у форматі Євробачення відбудеться 19-25 жовтня 2014 р. в 3 різних містах України: Київ, Рівне, Житомир.
Участь в фестивалі зголосилися взяти поети 15 країн світу.
В програмі конкурсу:
- міжнародний конкурс поезії (двома мовами);
- читання поезії Шевченка різними мовами світу, з нагоди 200-річчя з дня народження митця;
- конкурс сучасного мистецтва;
- майстер-класи професійних письменників( у приміщенні Майсер-класу);
-  концерти професійних колективів, гуртів, зірок.
Засновниця та Голова оргкомітету фестивалю «Terra poetica»  -  письменниця, кандидат філологічних наук Леся Мудрак.
Голова журі та координатор із міжнародних зв’язків – головний редактор журналу "Всесвіт", літературознавець, перекладач, кандидат філологічних наук  Дмитро Дроздовський.
Поетам, перекладачам та читачам буде про що поговорити!
Дмитро Дроздовський розповів про класичне та актуальне сприйняття поезії: "На фестиваль Terra Poetica ми запросили таких авторів, у чиїй творчості зримо постала б Британія в усій своїй мультикультурній ідентичності, водночас зі збереженням і традиційного уявлення про "англійськість", "шотландськість" тощо. У рамках фестивалю до Києва вже приїздив чудовий британський поет-експериментатор Маріо Петруччі. Отже, зараз було вирішено запросити трьох вельми цікавих поеток, чиї вірші – яскрава репрезентація усієї Великої Британії – від Лондона до Единбурга, Кардифа та Белфаста. Морін Велдон, Гіларі Ширз, Морель Сміт – надзвичайно самобутні в поезії. Також на фестиваль запрошена відома англійська поетка Наомі Фойл, чиї твори друкувалися на сторінках "Всесвіту" в перекладі І. Павлюка. На фестивалі Terra Poetica не буде домінування Англії та "англійськості" – навпаки, як на мене, вдалося створити сучасну британську мультикультурну поетичну симфонію. Важливо, щоб український поціновувач поезії побачив, як старовина оживлюється в теперішньому часі, стаючи формою своєрідного виклику, як британська поезія зберігає свій органічний зв'язок із традиціями минулого, прагнучи до дерзань і відкриттів у часі сьогоднішньому".
А тепер – коротенько про тих, хто любить складати пісні і мугикати їх під ніс : )
Міністерство Оборони України, Міністерство культури України, Міжнародний благодійний фонд “Мистецька скарбниця» започатковують Міжнародний фестиваль-конкурс військово-патріотичної пісні «Озброєні Музою».
Якщо коротко і «на хлопських розум»: поети-музиканти, котрі заздрили письменникам і не знали, як донести до масової аудиторії свої геніальні твори, мають нагоду взяти реванш.
Благодійний фонд “Мистецька скарбниця», котрий з допомогою «Коронації слова» «вивів в люди» кілька сотень українських письменників, започатковує фактично аналогічну програму для творців пісень.
Не має значення, чи ви знаєте музичну грамоту і чи вмієте грати гами. Якщо ви написали гарну пісню, можете її заспівати (намугикати), і записати то хоча б на телефон – у вас є шанс увіковічнити свої твори в народній пам’яті. Адже зараз країна фактично як ніколи потребує військово-патріотичної пісні.
Так, слова і мелодії пісень про Другу світову надихають і беруть за живе – але якось воно не зовсім зручно боротися з окупантом під супровід пісень з його культури. Ситуацію потрібно виправляти, і то негайно. Тож готуйте пісні, задобрюйте Музу, а вже міноборони, мінкультури та “Мистецька скарбниця» вам допоможуть, чим зможуть.
Фінал конкурсу орієнтовно планується на літо 2015 року, однак пісні, які надходитимуть на конкурс, йтимуть в ротацію на радіо, ТБ та на фронтові концерти якомога швидше.
Вік, стать, громадянство творців на конкурсі до уваги не братимуть – все залежить тільки від геніальності тексту.
Подробиці конкурсу – у наступному номері «Часу і Подій». Тож, шановні читачі, домовляйтеся з Музами, Україна чекає ваших пісень!

Поки не пізно Тарaс Прохасько

Серфінг свідомістю

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers