rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Відзначення творчих особистостей українського Чикаго Українським Інститутом Модерного Мистецтва
Title 
 Title
Український Інститут Модерного Мистецтва – одна з культурних установ українського Чикаго, котра впродовж понад 40 років займається збереженням спадщини українського та американського модерного і сучасного мистецтва. Головною метою УІММ є збереження і примноження мистецького багатства, отриманого в спадок від рідної культури та популяризація цього багатства серед інших народностей, які співіснують на американській землі.
Нещодавно Український Інститут Модерного мистецтва вийшов переможцем у щорічному конкурсі «Best of Chicago» в номінації «Best Neighborhood Art Museum». Це було приємною новиною для цілої когорти волонтерів українського походження, які своєю жертовною діяльністю підносять мистецьку Україну до світових висот.
Час від часу УІММ відзначає видатних особистостей в царині мистецтва, які віддають частину свого серця для збереження, популяризації та примноження багатств рідної культури. У суботу, 4-го жовтня 2014 року, в Українському Культурному Осередку при парафії св. Володимира й Ольги, відбудеться творчий вечір-відзначення творчої діяльності мистецьких керівників нашої діаспори, які зробили вагомий внесок у збереження, розвиток та популяризацію українського мистецтва співу, музики і танцю. Ці люди зуміли об’єднати молодь Чикаго з усіх парафій та різних молодіжних організацій. Вони присвячують свою працю, віддають свій час і самих себе для того, щоб поєднати в дитячих серцях любов до двох країн: до України – країни їхнього коріння, та Америки – країни їхнього народження. За свою багаторічну творчу працю на благо української громади вони заслуговують на щиру подяку від громади. Серед них – Роксана Дикий-Пилипчак, Марта Городиловська-Козицька та Володимир Попович.
Роксана Дикий-Пилипчак є художнім керівником і хореографом відомого всім нам танцювального колективу «Громовиця», заснованого у 1980 році при парафії св. Володимира й Ольги. Пані Роксана виношувала мрію створення цього танцювального ансамблю, будучи восьмирічною дівчинкою. А захворіла мистецтвом танцю, побачивши на сцені концерт танцювального ансамблю ім. Павла Вірського, який гастролював на той час у Чикаго. Український народний танець настільки зачарував дівчину, що їй захотілося не просто показати його красу всій Америці, а показати на такому рівні, щоб слава про нього «загриміла» світами. Так і народилася назва колективу – «Громовиця». Роками велася важка копітка робота – вивчення українських народних традицій, звичаїв, обрядових мелодій та пісень, народних костюмів. Заглиблюючись в історичну спадщину українського танцю, Роксана Дикий-Пилипчак поєднує її із сучасністю. Хореограф вишукує нові форми та доповнює мистецтво українського танцю своїми власними елементами. Можна з впевненістю сказати, що свою мрію пані Роксана втілила в життя, адже слава про «Громовицю» полетіла далеко за межі Чикаго – до Північної Америки, Європи і, звичайно, до України, де «Громовиця» неодноразово побувала з концертними програмами.
Важлива роль у популяризації українського народного танцю в еміграції відводиться також мистецькому керівникові Школи балету і народного танцю «Блискавиця» Марті Городиловській-Козицькій. Вищезгадана школа була створена у 1978 році при Театральній студії молоді під керівництвом Любомира Цепинського, Юрія Цепинського та Роксани Дикий-Пилипчак. Починаючи з 1984 року, пані Марта нерозривно пов’язана з «Блискавицею» і докладає багато зусиль та мистецької праці у її розвиток та процвітання. На сьогодні добре відома Школа балету і народного танцю нараховує понад 200 учасників, котрі продовжують кращі традиції українського народного та сучасного танцю.
Не менш відомим в українському Чикаго є хор осередку Спілки Української Молоді (СУМ) ім. Миколи Павлушкова, художнім керівником і диригентом якого є Володимир Попович. Пан Володимир розпочав свою мистецьку кар’єру учасником групи симфонічного оркестру при СУМ, коли йому було лише 12 років. Протягом подальших років він входив до складу популярних на той час місцевих музичних груп, зокрема, гурту «Забава», «Промінь», «Мальви». Свого часу Володимир Попович був художнім керівником і головним диригентом народного ансамблю української пісні і танцю «Байда». З 1986 року і по сьогодні є диригентом хору «Баян» при парафії українського православного собору св. князя Володимира.
У 1998 році з нагоди святкування 50-річчя Спілки Української Молоді пан Володимир об’єднав в один хорові колективи «Ватра», «Гомін», «Червона Рута», «Мальви», ставши диригентом новоствореного колективу. У травні 1999 року в Домініканському університеті відбувся успішний концерт новоствореного колективу, після чого багато його учасників виявили бажання продовжувати спів у майбутньому. З тих пір і по сьогодні вищезгаданий колектив регулярно тішить публіку на всіх мистецьких імпрезах Чикаго та передмість. У 2007 році Володимир Попович був удостоєний звання «Працівник культури третього рівня» від Спілки Української Молоді.
Український Інститут Модерного мистецтва щиро запрошує громаду взяти участь у цьому вечорі, який відбудеться у суботу, 4-го жовтня, в Українському Культурному Осередку при парафії св. Володимира й Ольги за адресою: 2247 W. Chicago Ave.

Додаткову інформацію можна
отримати за тел: 773-227-5522
aбо E-mail:
[email protected]

Важливо відзначати День пам’яті не тільки в Україні, а й за її межами – щоб весь світ знав про Голодомор

Вахтанг Кіпіані: «Громадяни України, котрі не йдуть на фронт, мусять виконувати громадянську програму – ходити на пікети, писати статті, звертати увагу влади на її помилки»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers