rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Майбутнє СУА в наших руках

Під таким гаслом: «Майбутнє Союзу Українок Америки в наших руках» відбулась ХХХ Конвенція СУА в м. Terrytown, Нью Йорк, 23-26 травня 2014 року.

Цього року, в рік 200-річчя з дня народження великого Кобзаря Тараса Шевченка, для СУА співпало кілька визначних дат: ХХХ Конвенція і 70-річчя журналу «Наше життя», який віддзеркалює працю СУА вже 70 років.
ХХХ Конвенція СУА була присвячена 200-й річниці від дня народження Тараса Шевченка – геніального сина України, вогненне слово і незламний дух якого кличе до змагань за кращу долю України (ці слова взято з Конвенційної книги, 2014) та як я зазначила вище – 70-річчю щомісячного видання СУА «Наше життя».
Конвенція СУА відбулась на теренах Нью-Йоркської землі, бо майже 90 років тому СУА там і створився. У 2015 році Союз Українок Америки буде відзначати своє 90-річчя.Тільки завдяки невтомній праці, великими здобутками може похвалитися така велика жіноча організація, як Союз Українок Америки.
Організаційна схема СУА складається з головної управи СУА, на чолі з головою СУА, парламентариста, почесних голів СУА; екзекутиви, референтур, голів окружних управ та відділів, редакції журналу «Наше життя». Всю цю організаційну систему затверджують кожні три роки на Конвенції СУА.
Цього разу вже втретє головою СУА обрано Маріанну Заяць.

  Title
  

До цього часу Конвенції кожні три роки проводили округи. Цього року, вперше в історії СУА, ХХХ Конвенцію організувала екзекутива СУА, яку очолила Віра Кушнір, вільна членка екзекутиви СУА.
Програма ХХХ Конвенції СУА була дуже насиченою і різноманітною. Конвенцію розпочали в п’ятницю, 23 травня 2014 року, реєстрацією делегаток. З Чикаго участь взяли 8 делегаток: голова oкруги Любомира Калін, делегатки з 29 відділу Дарія Ярошевич, Катя Івасишин, Орися Покорна. Із 101 відділу Оленка Шкробут, Софія Ощудляк, Марія Грабовська і моя особа – Марія Щерб’юк. Приємно було зустріти і почути багато молодих людей як з Америки, так і з України.
У перший день відбулось засідання Головної Управи СУА та різні семінари: мистецько-музейний (Роксолана Місило), виховний (Святослава Гой – Стром), архівний (Ольга Дроздович), веб-сайт – Зоряна Гафткович). Після вечері мали можливість послухати учасницю Майдану, представницю Українського жіночого фонду, журналіста Громадського ТБ Наталку Карбовську. Також організовано фотовиставку Майдану.
У суботу, 24 травня 2014 року, сніданок розпочався о 7.30 ранку. Того дня обов’язковим був одяг – вишиванки. Пані виглядали одна від одної кращою. Дійсно в залі все було, як у квітковому саду. Церемонію відкриття розпочала Галина Романишин, голова округи Нью-Йорка.
Кожна округа внесла свій союзянський прапор, а також внесли український і американський прапори, які прикрасили головну трибуну.
Пленум розпочали о 10 годині. Віра Кушнір, голова Конвенційного комітету передала привіт, а відкрила ХХХ Конвенцію голова СУА Маріанна Заяць. Всі три дні пленумом провадила Віра Андрушків, делегат з округи Флорида – голова президії, а допомагала їй Дарія Ярошевич, делегатка з Чикаго, заступник голови президії.
Схвалення різних комісій: резолюційної, верифікаційної, статутної, головне слово голови СУА, звіти фінансів (Надія Цвях, скарбник), контрольної комісії (Оксана Фаріон), запитання до звітів та прийняття звітів членів Головної Управи СУА – все це відбувалося протягом другого дня.

 

Title  Title  Title 
     
 Title 
  

У полуденок слухали виступ доктора зі Львова Марії Фуртак, очевидиці Майдану. Слухаючи її, кожен із присутніх зронив сльозу. Те, що відбувалося на Майдані, і те, що відбувається ще сьогодні в Україні, не байдуже кожному з нас. Україна знову переживає неспокійні дні.
Роль жіночої організації СУА завжди залежала від потреб українців, і в останні місяці 2013 року СУА знову швидко відреагував на події в Україні. Голова СУА Маріанна Заяць підкреслила, що СУА продовжуватиме планувати подальші проекти в Україні, твердо підтримуючи принцип дотримання всіх аспектів прав людини. Голова СУА неодноразово представляла СУА на з’їздах окружних управ СУА, конференціях, відзначеннях пам’ятних дат і святкуваннях у громаді, окрім того Маріанна Заяць мала змогу зустрічатися з представниками американської влади, щоб донести до них інтереси України. Союз Українок Америки продовжує працювати, дотримуючись основних принципів Статуту СУА та резолюцій, прийнятих на ХХІХ-й Конвенції, в той час намагаємося модернізувати управління організації, щоб іти в ногу з часом, підкреслила голова СУА в своєму звіті.
У бенкеті участь взяли понад 200 осіб. Владика Василь Лостин поблагословив вечерю, а владику Бориса Ґудзяка чекала несподіванка.
Владика отримав нагороду та подяку для своєї мами, Ярослави Ґудзяк, як Почесної членки СУА.
У неділю, 25 травня 2014 року, два владики відправили Божественну літургію для союзянок. Владика Павло з єпархії Стенфордської і владика Борис Ґудзяк, який приїхав із Франції, щоб вшанувати працю союзянок, молились разом з нами. У той день в Україні відбувались позачергові вибори президента України. Молились за добру долю України, молились за справжні, прозорі вибори президента України. Вірили, що чесність і справедливість переможе в Україні. Раділи проголошеними Inter Polom результатами президентських виборів.
І знову день, насичений звітами, різними програмами. Запрошений гість д-р Геннадій Фузайлов. Лікар із госпіталю Шрайнерс (Shriner – Hospital) у Бостоні, який протягом років допомагав дітям з України.
Однією з пацієнток доктора Геннадія Фузайлова була Настя Овчар, жертва пожежі з Харкова, для лікування якої СУА створив фонд ще в жовтні 2005 року. Уже до вересня 2011 року співпраця СУА з доктором Фузайловим принесла результат: СУА став спонсором першого у Східній Європі проекту, Shriner’s Outreach Clinic – програми госпіталю Шрайнерс для підтримки дитячих лікарень Східної Європи, яку розпочали втілювати у Львові. Саме на базі цієї лікарні був втілений проект «Shrener’s Outreash Clinic», метою якого є покращення рівня лікування та догляду за пацієнтами опікових центрів у Львівській області. Фонд бл. п. Марусі Бек, Почесної членки СУА, яка залишила значну частину свого спадку у розпорядженні СУА.І цей фонд покриває всі витрати.

 

Title  Title
  
 Title 
  

Для дитячого опікового центру Львівської лікарні ¹ 8 було придбано обладнання та медичні матеріали. У співпраці зі Союзом Українок у Львові СУА створили резервний медичний фонд, і якщо батьки пацієнтів цього дитячого опікового центру не мають фінансової можливості купити медикаменти для лікування своїх дітей, доктор Савчин звертається за допомогою до Союзу Українок.
Окрім прямої допомоги у лікуванні дітей з опіковими травмами, СУА профінансував відкриття «Навчального центру», який з’явився у 8-й лікарні міста Львова у березні 2012 р.: він є добре обладнаним для проведення консультацій щодо лікування пацієнтів та дистанційного навчання медперсоналу, тут можна опанувати найсучасніші методи лікування опіків.
У результаті співпраці з доктором Фузайловим (is Doctors Collaborating to help Children) і доктором Савчином (з 8-ї лікарні Львова) вдалося перевезти в лікарню Бостона немало дітей для безкоштовного лікування. (До слова, Настя Овчар поверталася на лікування в Бостон уже кілька разів, але американські лікарі Фузайлов і Дрісколя також лікували її в Україні). І лікували не тільки Настю, а на рахунку багато вдячних дітей – пацієнтів.
Лікар Фузайлов показав знімки лікування до і після операційного стану хворих дітей з України. Гучними аплодисментами вся зала стоячи аплодувала лікарям за те, що вони зробили та ще зроблять для наших хворих дітей.
До речі, доктор Фузайлов не українець, народився в Узбекистані, добре розмовляє англійською та російською мовами. Просто Лікар з великої літери.

 

 

Title  Title Title  
     
 Title 
  

Багато добрих справ зроблено СУА. Союз Українок Америки відіграв важливу роль у закладенні новаторської програми жіночих студій в УКУ. Для втілення цього проекту було створено Тривалий Фонд СУА, для якого союзянки зібрали 100 тис. дол. і передали їх Українській Католицькій Освітній Фундації в Чикаго. Директором лекторію стала д-р Марта Богачевська-Хомяк, Почесна членка СУА, а тепер координатором є професор Галина Теслюк в Україні.
Професор Теслюк поділилася враженнями студентів, показала світлини з цього жіночого лекторію.
Фонд СУА для лекторію жіночих студій в УКУ створив добре ім’я в наукових колах України, а також дав можливість зробити внесок у навчання українських дівчат (і хлопців), збагатити їхній світогляд новими поглядами та залучити їх для дискусій на важливі суспільні теми.
Професор Теслюк поділилася запланованими темами, які вже відбулись від 2012, і які ще відбудуться в 2014 році.
Я коротко зупинилася на роботі СУА. За цей час діяльності Союзом Українок Америки зроблено багато, і я горда з того, що належу до цієї організації та можу спричинитися до праці для СУА, України та українського народу.
У третій день роботи Конвенції, ввечері, відзначили 200-річчя з дня народження Шевченка.
Дует «Лісова пісня» в складі Алли Куцевич і Людмили Грабовської, членки 125 відділу, округа Нью-Йорк, виконали п’єсу Шевченка «Тополя», а також пісні Шевченка прозвучали у виконанні соліста Олега Чмир-Опалинцького.
На закінчення роботи пленуму проведено дискусію на тему: «Це – твоя організація».
Запрошую вас, шановні пані, панночки, добродійки і просто українські жінки, долучитися до організації Союзу Українок Америки.
В окрузі Чикаго маємо шість відділів: 22, 29, 36, 74, 85 і 101.Можемо створити нові відділи і працювати для добра українського народу та України.

Пресова референтка округи Чикаго
Марія Щерб’юк

«Мистецтво без кордонів»: виставка Івана Марчука в УВУ

У пам’ять Небесної Сотні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers