rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Пісок у нирках: звідки він там береться і як його позбутися?

Розмова з Романом Шереметою, завідувачем урологічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні, доцентом.

В Україні один зі ста її мешканців має каміння в нирках або в сечоводах. І таких хворих – понад 260 тисяч. На Львівщині таких недужих також дуже багато: на 100 тисяч осіб уперше виявляють це захворювання майже у 500. На обліку перебуває 12 тисяч пацієнтів. Більшість хворих – люди працездатного віку, серед яких багато молоді.
Можливо, не всі знають, що пісок у нирках – це передвісник утворення каменів. Тому дуже важливо вчасно виявити й позбутися його, не допустивши утворення камінців, бо їх вивести значно складніше. Крім того, здатність до каменеутворення у пацієнта залишається, отож, звільнившись від них, нема гарантії, що вони не появляться знову.
Чи можна запобігти цій небезпечній недузі? Про це – розмова зі завідувачем урологічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні, доцентом Романом Шереметою.
Романе Зіновійовичу, звідки береться пісок у нирках? У цьому винні погана вода, неправильне харчування чи є інші причини?
Причин багато. Це, передусім, ендемічні (пов’язані з неякісною водою, харчуванням), спадкова схильність, а також індивідуальні зміни в організмі людини, скажімо, в ендокринній системі, яка регулює обмін речовин. Хоча в одних людей, які живуть на території, де якість води погана, є камені в нирках, в інших – немає. Або візьмемо мешканців відомих курортів Східниці або Трускавця. Сюди їдуть звідусіль пити мінеральну водичку, щоб не допустити утворення каменів у нирках, сечоводах, а деякі місцеві мешканці мають і пісок, і каміння. Тому виокремити одну причину не можна, бо в кожного вона своя.
Важливу роль відіграє недостатнє надходження рідини в організм або, навпаки, велика втрата рідини (наприклад, унаслідок надмірного застосування діуретиків). І те, й інше веде до утворення дуже концентрованої сечі, що сприяє формуванню каменів. Людина має споживати понад 2 л рідини на добу, влітку – ще більше. А часто ми не дотримуємося цієї норми. Не слідувати цьому можуть хіба що люди, які мають серцеві недуги, гіпертонію, і яким лікарі рекомендують обмежити вживання рідини.
Які симптоми сигналізують, що в нирках з’явився пісок? Чи його можна виявити, тільки зробивши УЗД?
Під час УЗД можна побачити картинку, яка вказує на наявність у нирках так званого піску. «Дзвіночком» можуть бути й клінічні прояви: періодичні болі в попереку, різь під час сечовипускання (періодична), значний осад у сечі. Будь-яка сеча, якщо постоїть, матиме осад, але патологічний осад яскраво-цегляного кольору може вказувати на наявність солей уратів.
Пісок у нирках – це дрібні мікрокристалічні камінчики. Якщо є багато солей і дуже концентрована сеча, людина мало п’є рідини, то навіть незначна кількість піску є матрицею, навколо якої наліплюються інші кристали, й утворюється каміння. Однією з причин утворення каменів можуть бути й часті запальні процеси. Тоді матрицею можуть виступати дрібні грудочки слизу, білку – вони є серединкою, навколо якої формується камінь.
Нирковокам’яну хворобу нині має доволі багато молодих людей. До нас приводять навіть дітей 5-7 років, у яких є камені в нирках, ми їх оперуємо. Таких пацієнтів слід обстежувати ширше. Треба перевірити паращитоподібні залози, бо вони виділяють гормон, який регулює фосфорно-кальцієвий обмін. Якщо є зміни у цих залозах, то можуть утворюватися камені. Або часті запальні захворювання: пієлонефрит, цистопієлонефрит, інфекції сечовивідних шляхів. Такі стани слід обов’язково вилікувати повністю, щоб надалі вони не призводили до утворення каменів.
Якщо в людини виявили пісок у нирках, то як часто вона повинна обстежуватися, щоб не допустити утворення каменів?
Як мінімум, раз на півроку здавати аналіз сечі й робити УЗД. Бо іноді навіть шести місяців вистачає, щоб утворився камінь. Такі люди повинні також дотримуватися правильного збалансованого харчування. Не потрібно щось виключати з їжі, головне – не зловживати, бо іноді навіть корисні продукти можуть зашкодити. Люди, які є в групі ризику, не повинні надміру вживати продукти, багаті на кальцій, бо може виникнути гіперкальцемія, що є передумовою для утворення каменів. На кальцій багаті сири, молочні продукти, горіхи, броколі, риба тощо. Знати міру слід у споживанні чаю, кави, шоколаду, щавлю, бобових, м’яса. Й обов’язково пити достатню кількість рідини, бо тільки тоді вимиватимуться солі, пісок. Таким людям слід пити й у вечірній час, й уночі. Можна біля ліжка поставити пляшечку з водою: прокинулися і зробили кілька ковтків. Уночі організм обезводнений, сеча найбільш концентрована, а це – небезпечний період для утворення каменів.
Пацієнти, в яких камені вже є, повинні дотримуватися дієти, яку призначив лікар. Є три основні види каменів: уратні, фосфатні, оксалатні, й для кожного виду каменів існує певна дієта.
А як ви ставитеся до кавунової дієти? У народі кажуть, що за сезон варто кілька днів поїсти кавуни – і забезпечиш ниркам спокій на весь рік…
– Кавун – це ж рідина. У нашій місцевості не радив би аж надто захоплюватися кавунами, бо їх привозять здалека, й ми ніколи достеменно не знаємо, в яких умовах їх вирощували. Можна потрапити на нітратні й зашкодити організмові. Але якщо ви переконані, що кавуни – екологічно чисті, то, звісно, кавунотерапія буде тільки корисною.
Кажуть, що за допомогою трав можна очистити нирки не тільки від піску, а й каменів. Це так?
– Дуже добре зарекомендували себе препарати на основі трав, які мають сечогінну, протизапальну та антимікробну дії. У лікуванні використовують збори трав, здебільшого, листя брусниці, спориш, толокнянку, кукурудзяне волосся тощо. Є так звані інгібітори кристалізації – медпрепарати, які не дають кристалізуватися солям. До них належать вітаміни групи В (В3,В6). Загалом, якщо камені мають розмір до 5 мм, то можливість самостійного виведення (за допомогою медикаментів, трав) становить 90%. Якщо вони більші – від 5 мм до 1 см – то ймовірність позбутися їх самостійно дещо менша – 65-70%. Що більший камінь, то ймовірність зменшується. Якщо камінь більший, ніж 1 см, основний метод лікування – екстракорпоральна літотрипсія, дроблення каменів ударною хвилею без ушкодження м’яких частин. Але варто пам’ятати: значно легше не допустити утворення каменів, ніж потім їх позбутися.

 


 

 

Ліки зі саду та городу

 

Травознай Христина Чолій каже, що очистити нирки від піску і дрібних камінців можна за допомогою рослин, які ростуть у саду, на дачі чи грядці. Тож спробуйте.

Бузок. Столову ложку квітів або листя бузку дикого (коли цвіте) залити 200 г окропу, закрити посудину покришкою і дати настоятися 2-3 години. Тоді перецідити, додати меду й пити, як чай. Квіти й листя бузку під час цвітіння можна назбирати й висушити.
Виноград, але не дикий, а культивований. Навесні, коли обрізають гілки цієї рослини, з них щедро ллється сік. Його слід зібрати й пити по 100 г до їди впродовж п’яти днів. За цей період камінець розпадеться на частини й вийде, як пісок.
Диня. Кілограм насіння дині залити 5 л холодної води, поставити на маленький вогонь і варити, поки не залишиться 3 л рідини. Дати охолонути, перецідити й розлити у пляшки. Тримати в холодильнику й пити по 70 мл за 15 хвилин до їди двічі-тричі на день.
Картопля. З лікувальною метою слід використовувати картоплю червоних сортів, а точніше, її відвар.
Вишня або черешня. Ранньою весною нарізати гілочок цих дерев, подрібнити. Можна засушити й мати під рукою. Вихід дрібного каміння доволі часто супроводжує ниркова коліка. Тоді столову ложку подрібнених гілочок залити склянкою окропу, поставити на маленький вогонь. Довести до кипіння, вимкнути, дати настоятися півгодини. Додати меду й пити по 0,5 склянки під час больових нападів.

Олександра Баландюх
Джерело: Львівська газета
(http://www.gazeta.lvіv.ua )

 


 

 Народна терапія при радикуліті

 

Радикуліт – один із клінічних проявів остеохондрозу хребта. Його основний симптом відомий багатьом – біль з’являється в поперековій зоні й поширюється з максимумом больових відчуттів у сідничній, підколінній ділянках. У перші дні хвороби призначають ліжковий режим та прийом анальгетиків. Стануть у пригоді й засоби народної медицини.

1. Приготувати суміш: сік алое – 1 частина, червоне сухе вино – 2 частини, мед – 2 частини. Суміш настояти в темному прохолодному місці тиждень, періодично струшуючи. Вживати при радикуліті, хронічному ревматизмі, екземі по 1 ст. л. 3-5 разів на день перед їдою.
2. 10 г очищеного насіння мордовника круглоголовогo залити склянкою спирту, настояти в темному теплому місці три тижні, періодично струшуючи, процідити. Вживати по 20 крапель двічі на день при радикуліті.
3. 200 г шкаралупи кедрових горіхів залити 1 л горілки, настояти в темному місці місяць, періодично струшуючи. Вживати по 30 г тричі на день за 30 хв. до їди при радикуліті.
4. При радикуліті робити на ніч компреси з кашки чорної редьки, попередньо змазуючи шкіру олією, щоб не було опіків. Курс лікування 4-6 разів.
5. Замісити тісто з житнього борошна без дріжджів, додавши в тісто 30 крапель скипидару. Взяти марлю, згорнути її вчетверо, закріпити на попереку, а зверху накласти тісто 1-2 см завтовшки. Робити щодня на ніч. Після 10 процедур радикуліт минає.
6. Плоди каштана кінського змолоти на борошно. Покраяти чорний хліб на тонкі скибочки, зверху намастити несолоним маслом. На масло посипати борошно плодів каштана. Накласти на хворе місце при радикуліті й добре утеплити.
7. Намочити шматину настоянкою валеріани і накласти на хворе місце при радикуліті. Міняти 2-3 рази на добу.
8. 50 г сухого подрібненого листя евкаліпта залити 0,5 л горілки, настояти 2 тижні, періодично струшуючи, процідити, залишок відтиснути. Застосовувати для розтирання при радикуліті, невралгії та ревматичному болю.
9. 2 ст. л. сухих подрібнених гілок шипшини залити склянкою окропу, варити 5 хв., настояти, обгорнувши, 20 хв., процідити через щільну тканину. Вживати при радикуліті по склянці тричі на день за 20 хв. до їди.
10. 1,5 склянки соку редьки чорної ретельно змішати зі склянкою меду, 100 мл горілки, 1 ст. л. кухонної солі. Використовувати для втирання в болючі місця при радикуліті, болю в м’язах.
11. При радикуліті, ревматизмі, люмбаго змочити соком редьки чорної лляну шматину, накласти на хворе місце й закутати теплою ковдрою або хусткою. Компрес можна не знімати 1-2 дні, якщо не буде сильно пекти. Процедуру повторювати кілька разів до зникнення больових відчуттів.
12. При радикуліті, ревматизмі, люмбаго, остеохондрозі обкладати хворі місця грубим шаром свіжого листя берези, обгорнувши зверху цератою і теплою вовняною тканиною. Листя тримати 1-2 год., міняючи 2-3 рази на добу.
13. Не втрамбовуючи, заповнити трилітрову банку квітами бузку, доверху залити очищеним гасом, настояти 2 тижні, періодично струшуючи. Настій втирати у хворі місця при ревматизмі, радикуліті, остеохондрозі, люмбаго.
14. 100 г свіжого подрібненого кореня лопуха залити 0,5 л горілки, настояти в темному теплому місці 2 тижні, періодично струшуючи. Втирати настоянку в хворі місця при ревматизмі та радикуліті. Або злегка відбити свіже листя лопуха і прикласти пухнастим боком до хворого місця, потім прикрити газетою і зав’язати вовняною тканиною. Компрес міняти кожні 2-3 години.
15. При ревматизмі, радикуліті, невриті, застуді застосовувати гірчичники або робити гірчичні ванни: 200-300 г порошку гірчиці розмішати в холодній воді до стану сметани і влити в повну ванну. Тривалість ванни – 15 хв., температура +38-39. Протипоказання – слабке серце.
16. 4 ст. л. сухої подрібненої кори черемхи залити 0,5 л горілки, настояти в темному теплому місці 2 тижні, періодично струшуючи, процідити. Втирати у хворі місця при радикуліті.

Компреси при радикуліті
1. Відвар хвоща (50 г на 200 мл окропу, настояти 20 хв., змочити серветку, прикласти до хворого місця).
2. Розмолоти на порошок каштан кінський, змішати з камфорною олією або з внутрішнім свинячим салом, намастити на скибочку свіжого чорного хліба і прикласти.

Припарки
1. Прикласти розігріте сухе насіння льону в торбинці.
2. Прикласти розпарені гілки бузини трав’янистої.
3. Прикласти свіжу розпарену траву лободи.

Ванни

1. Відвар хвої ялівцю (200 г кип’ятити 30 хв. в 1 л, вилити у ванну).
2. Настій шавлії (100 г на 3 л окропу, настояти 30 хв., вилити у ванну).

Відвари
1. Корисно пити настій чебрецю (15 г на 200 мл окропу, настояти 15 хв., по 1 ст. л. перед їдою).
2. Настій череди (10 г на 200 мл окропу, настояти 40 хв., по 1 ст. л. 4-5 разів на день).

Світлана Кіндрат
Джерело: Добрий лікар
(http://likar.expres.ua/node/202 )

Березовиця – «засіка» вітамінів

Діана Петриненко: «Менше їжі – більше руху!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers