rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 ВР дозволила залучати до фінансування української армії благодійні внески

8 квітня Верховна Рада України прийняла закон, який дозволить залучати до фінансування української армії благодійні внески фізичних і юридичних осіб.
Прийнятий документ вносить зміни в низку законів і дозволяє фінансувати ЗСУ та здійснювати заходи щодо мобілізації за рахунок благодійних внесків фізичних та юридичних осіб, повідомляє ТСН.ua.
У пояснювальній записці до закону йдеться, що він розроблений у зв’язку з необхідністю забезпечення обороноздатності держави та боєздатності ЗСУ, і готовністю до виконання конституційного обов’язку з оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.
Нагадаємо, українці зібрали для потреб армії добровільних пожертвувань на суму понад 84 млн. грн.

 


 

 

ЄС готує чотиристоронню зустріч щодо ситуації в Україні. Київ
погодився на переговори з РФ

 

Європейський Союз активно бере участь у процесі підготовки чотиристоронньої зустрічі США, Росії, ЄС та України задля врегулювання тривалої політичної кризи. Про це повідомила представник глави європейської дипломатії Кетрін Ештон Майя Коч’янчич, пише Інтерфакс- Україна.
«ЄС активно бере участь у дипломатичних зусиллях, намагаючись досягти деескалації кризи. Ми працюємо над підготовкою такої зустрічі», – сказала вона.
Коч’янчич знову утрималася від оцінки того, що відбувається на південному сході України, констатувавши, що Брюссель «оцінює ситуацію».
«Ми підтримуємо територіальну цілісність і неподільність України і закликаємо утриматися від будь-якого виду подальшої дестабілізації», – підкреслила представниця Єврокомісії.
Україна готова до будь-яких консультацій з Росією та за участю міжнародних посередників, зокрема, з питання врегулювання ситуації в країні.
«Україна готова до консультацій як у двосторонньому форматі з Російською стороною, так і зі залученням міжнародних посередників з ЄС і США», – повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.
8 квітня держсекретар США Джон Керрі і глава МЗС РФ Сергій Лавров обговорили можливість проведення найближчим часом прямих переговорів між США, Росією, ЄС та Україною з питання пошуку мирного розв’язання української кризи.
«Міністри обговорили можливість протягом найближчих 10 днів організувати прямі переговори між Україною, Росією, США та ЄС для того, щоб спробувати знайти способи розрядки ситуації (в Україні – ред.)», – повідомила на брифінгу у Вашингтоні представниця Держдепу США Джен Псакі.
Лавров заявив про готовність до таких переговорів, зазначивши при цьому на необхідності спочатку «зрозуміти, яким буде формат цього заходу, який буде порядок денний».


 

Губернатор Севастополя, якого
«покарали» США, працює на Заході, як і працював

 

В. о. губернатора Севастополя Олексій Чалий потрапив у санкційні списки ЄС і Канади, але його компанія «Таврида електрик» далі активно працює і там, і в США. Про це пишуть «Ведомости».
Як наголошується, Євросоюз запровадив до фігурантів список санкцій, які передбачають заборону на видачу віз і блокування їхніх активів у Європі.
«А США, де «Таврида електрик» планує збільшити обсяг продажів, і зовсім не запровадили санкції проти нового керівника Севастополя», – пише видання.
«Поки що все гаразд», – сказав Чалий, посміхаючись, в інтерв’ю The Wall Street Journal у своєму кабінеті в Севастополі.
Навіть серед країн Євросоюзу, лідери яких погрожували вжити жорстких заходів, за словами Чалого, тільки Естонія, де в місцевому відділенні компанії працює близько 60 співробітників, заморозила операції «Тавриди».
Порівняно невеликі проблеми в роботі «Тавриди» показують, якими обмеженими виявляються на практиці заходи щодо людей, яких Захід звинувачує у відокремленні Криму від України, пише видання.
Чалий, за його словами, не знає, чому США не вжили проти нього санкцій.
Також він зазначив, що як запобіжний захід продав контрольний пакет акцій «Тавриди» співвласникам компанії ще до оголошення санкцій.
Однак показати документи, які підтверджували б це, він відмовився. Представник міністерства фінансів США відмовилася відповісти WSJ, чому Олексій Чалий не потрапив до списку санкцій.
Як зазначає Марк Крусіус, директор швейцарської «доньки» «Тавриди», яка також відповідає за операції в Німеччині, німецький бізнес компанії поки що не зазнав будь-якого тиску з боку влади.
«Схоже, що ми зможемо працювати. Ми можемо платити співробітникам, постачальникам і обслуговувати клієнтів», – сказав він.
У Канаді, де Чалий також включений до списку санкцій, вони не мали жодного впливу на його бізнес.
Крістіан Сасс, керівник північноамериканськими операціями компанії, каже, що жоден чиновник не зателефонував і не поцікавився зв’язками з Чалим.
Чалий заявив, що у нього розбіжності з владою США через її втручання в справи інших держав, а не з простими американцями.
«Чесно кажучи, багато хто з них навіть не знають, де розташована Україна», – каже бізнесмен.
Нагадаємо, услід за США, міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу за підсумками засідання в спільній заяві засудили проведення референдуму в Криму про приєднання до Росії і підтвердили, що запроваджують візові обмеження і заморожують рахунки осіб, відповідальних «за підрив суверенітету й незалежності України».
У списку осіб, щодо яких ЄС застосував санкції, вісім прізвищ з Криму, десять – з Росії і три високі військові чини, заявляє міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер.


 

Турчинов пообіцяв, що депутати більше не будуть битися

 

У будівлі Верховної ради більше не буде бійок. Про таку домовленість керівників фракцій повідомив спікер Верховної Ради Олександр Турчинов, передає «Українська правда».
«Погоджувальна рада і представники всіх фракцій засуджують застосування сили в будь-якому форматі в парламентській залі. Всі керівники фракцій домовились про те, що в парламентській залі не буде більше застосовуватись сила одних депутатів проти інших», – сказав він.
«Також – це доручення керівників депутатських груп і фракцій – коли один депутат переходить на приниження іншого депутата, ображає, або висловлює заяви і гасла, які є порушенням чинної Конституції й українського законодавства, то головуючий повинен буде вимикати мікрофон такого депутата», – сказав Турчинов.
«Саме про це ми домовились на погоджувальній раді», – додав він.
Турчинов також вибачився перед «усіма народними депутатами» за своїх колег.
Нагадаємо, під час виступу Симоненка, в якому той звинуватив націоналістів у здійсненні російського сценарію, депутат від «Свободи» Юрій Михальчишин виштовхав Симоненка з трибуни. Після цього зав’язалася бійка.
Навіть комуністка Оксана Калетник, заступаючись за Симоненка, кілька разів вдарила Михальчишина.
Симоненко підтримує ідею федералізації України, яку просувають сепаратисти й офіційний Кремль.


 

 Сепаратисти захопили в Криму ядерний об’єкт

 

У Криму розташований Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості (СНУЯЕіП), що володіє чинним ядерним реактором.
Про це заявляє т. в. о. заступника голови адміністрації президента України Андрій Сенченко.
«У Криму є ядерний об’єкт – це інститут підготовки фахівців для атомної галузі країни й атомних електростанцій, і там є діючий ядерний об’єкт, який числиться за Україною й охоронявся спецпідрозділом Внутрішніх військ. Силовим чином цей об’єкт захоплений, і це – НП світового масштабу», - сказав він в ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV у понеділок увечері 7 квітня.
Сенченко додав, що владі України доведеться залучати інспекторів МАГАТЕ «і ставити питання, щоб цей об’єкт під егідою МАГАТЕ був узятий під охорону, оскільки за нього відповідає Україна, але не може це робити (ефективно) на окупованій території».
Як відомо, в Криму розташований Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості (СНУЯЕіП). Університет готує фахівців для атомної енергетики і промисловості, систем енергопостачання, фахівців з охорони навколишнього середовища, енергозберігаючих і комп’ютерних технологій.
До складу СНУЯЕіП входять 5 навчально-наукових інститутів і низка науково-дослідних лабораторій, серед яких є навчально-науковий ядерний центр «ІЯЦ-200». До складу науково-дослідної бази СНУЯЕіП, серед іншого, входить дослідний реактор ІР-100.


 

Міноборони обурене цинічною брехнею Москви про «нетверезий
стан» убитого офіцера

 

Міністерство оборони України називає цинічною брехнею повідомлення та заяви російських окупантів про те, що розстріляний український офіцер, нібито, був у нетверезому стані.
Про це повідомляє управління преси та інформації Міністерства оборони України.
«Ці заяви зроблені російською стороною задля того, аби вигородити вбивцю. З цього є підстави вважати, що так зване «слідство» зі самого початку буде упередженим», – заявили у Міноборони.
Там зазначають, що факт залишається: 6 квітня о 23.40 за київським часом, у смт. Новофедорівка, військовослужбовець Російської Федерації молодший сержант Зайцев Є. С. з автомата АК-74 впритул застрелив офіцера Збройних Сил України – беззбройного майора Станіслава Карачевського.
Нагадаємо, що з початку окупації російськими військами АР Крим українські військовослужбовці тримали зброю, опечатаною на складах.
Як повідомив заступник начальника Головного командного центру Збройних Сил України генерал-майор Олександр Розмазнін, увечері 6 квітня майор Станіслав Карачевський допомагав збирати речі капітану Артемові Єрмоленку, готуючись до відправки на материкову частину України.
Вони поверталися ще з одним товаришем додому. Пройшли повз КПП своєї частини, де тепер несуть службу озброєні окупанти РФ.
Зав’язалася розмова. Росіяни викликали групу підсилення.
Українські офіцери намагалися знайти притулок у гуртожитку. В процесі переслідування на всіх 5 поверхах гуртожитку росіяни підірвали світло-шумові гранати.
Капітан Єрмоленко зумів заховатися в кімнаті. В цей час вбивця – російський молодший сержант – застрелив з автомата майора Карачевського: одну кулю – в тулуб, іншу – в голову.
«Підсумок дуже сумний: залишилися сиротами син 5 років і донька 4 років. Ви розумієте, яке горе прийшло в цю українську сім’ю», – сказав генерал-майор Олександр Розмазнін.
Нагадаємо, що товариш загиблого – офіцер оперативного відділення штабу військової частини ЗС України капітан Єрмоленко Артем Володимирович – був по-звірячому побитий і захоплений російськими військовими.
«Молодший сержант російських збройних сил перевів ситуацію в гарячий конфлікт. Реагування буде однозначним, ніхто не стоятиме осторонь, тим паче, це – не перший випадок», – наголосив генерал-майор Олександр Розмазнін.
Російські силовики назвали беззбройного українського офіцера, розстріляного російським військовим з АК, «п’яним хуліганом».
Раніше у Криму снайпери вбили українського прапорщика.


 

Україна не виключає можливість припинення поставок
російського газу в Європу

 

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан не виключає можливість припинення поставок російського газу в Україну і до Європи.
Про це він сказав сьогодні журналістам у Брюсселі, передає «ЄС-плюс».
«Є загроза припинення поставок газу в Україну і до Європи, оскільки можливості України не безмежні», – сказав український міністр.
Він зазначив, що однією з причин може стати суперечка між «Газпромом» і «Нафтогазом України» щодо ціни на газ.
Так, за словами Продана, Україна не визнає виставлену російською компанією ціну в майже 500 дол. за тисячу кубометрів газу.
«Наприкінці 2013 року ціна була встановлена в 268 дол. Якихось підстав переглядати її немає», – зазначив міністр.
Він підкреслив, що на думку української сторони продовжують діяти всі раніше укладені контракти, зокрема, так звані «харківські» угоди, що передбачають знижку в 100 дол. на український газ в обмін на перебування в Криму Чорноморського флоту Росії.
Міністр нагадав, що Україна не визнає анексію Криму Росією і продовжує вважати, що Чорноморський флот, перебуваючи в Севастополі, перебуває на українській території.


 

Великі торговельні мережі закривають свої магазини в Криму

 

Холдинг MTI (Київ), великий дистриб’ютор комп’ютерної та оргтехніки, що розвиває низку взуттєвих та одежних мереж в Україні, закриває магазини Intertop у Криму, повідомив Інтерфакс-Україна представник торгового центру Sea Mall (Севастополь), який є орендодавцем рітейлера.
Крім того, за словами учасників ринку, іспанський рітейлер одягу Inditex, який планував відкрити шість магазинів у ТРК «Меганом» у Сімферополі, вирішив відмовитися від цих намірів.
В Inditex агентству не коментували цю інформацію, посилаючись на принципи корпоративної етики.
MTI відкрила перший магазин Intertop в Україні 1994 року, в Києві. Дотепер компанія відкрила 230 магазинів в Україні, 42 – у Казахстані, сім – у Росії.
MTI представляє мультибрендові магазини Intertop, Intertop Kids, Plato, монобрендові мережі взуття та одягу Clarks, Ecco, Geox, Skechers, Timberland, Armani Jeans, Atelier de courcelles, Marc O’Polo, NOA NOA, Napapijri, Lee/Wrangler, а також мережу ювелірних бутиків Pandora.
Fashion-рітейлер Inditex керує магазинами Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home і Uterque. Мережа рітейлера об’єднує понад 6 тис. магазинів у 86 країнах.
Невизнання Україною Криму як території іншої держави дозволяє їй розглядати всі товари, що надходять на півострів, як контрабанду, тому міжнародні компанії воліють піти з цього ринку, як це зробив McDonald’s, вважають у юридичній фірмі «Гвоздій та Оберкович» (Київ).
За словами одного зі засновників Асоціації рітейлерів України Олександра Фіалки, рітейлери дотримуються вичікувальної позиції до прийняття закону «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України».
«Згідно з проектом закону України про тимчасово окуповані території, який був прийнятий у першому читанні і тепер у процесі підготовки до другого читання, вести бізнес у Криму через Україну буде нереально. Це можна буде зробити тільки через РФ, але здійснювати постачання через Кубань скрутно і довго. Бізнесу потрібно прийняти рішення, в якій країні він хоче працювати», – сказав юрист «Гвоздій та Оберкович» Максим Лебедєв.
Як повідомлялося, Верховна Рада 20 березня схвалила в першому читанні законопроект «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України».
Раніше російські туроператори визнали, що курортний сезон у Криму зірвано.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Інформація для громадян України щодо участі у голосуванні на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року

Конституційна реформа в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers