rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Конституційна реформа в Україні
Проведення конституційної реформи є одним з наріжних каменів програми всеохоплюючих реформ в Україні. Серед іншого, вона спрямована на децентралізацію влади та реформування місцевого самоврядування. Робота з внесення змін до Основного закону матиме інклюзивний характер і ґрунтуватиметься на принципах верховенства права, відкритості та прозорості.

Передбачається, що конституційна реформа, по-перше, матиме на меті децентралізацію влади в Україні, по-друге, передбачатиме ліквідацію обласних державних адміністрацій, створення виконавчих комітетів, а також – позбавлення центральної влади невластивих їй функцій.
4 березня 2014 р. набрала чинності Постанова Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової спеціальної комісії (далі – ТСК) ВРУ з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України». Метою роботи ТСК є підготовка та подання до 15 квітня 2014 р. на розгляд ВРУ проект закону про внесення змін до Конституції України.
На засіданні Уряду України 1 квітня ц. р. було схвалено Концепцію реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні, основною ідеєю якої є децентралізація влади в країні, суттєве розширення повноважень територіальних громад, зміна системи управління на обласному та районному рівнях.
Реалізацію Концепції пропонується здійснити в два етапи:
на першому (протягом 2014 р.) передбачається завершити формування всієї необхідної законодавчої бази діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади з визначенням повноважень, включаючи питання їх ресурсного забезпечення;
на другому передбачено проведення інституційної реорганізації органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також проведення місцевих виборів з урахуванням реформованої системи органів місцевого самоврядування.
Концепція є консенсусним рішенням і була попередньо погоджена з усіма обласними та міськими радами, асоціаціями органів місцевого самоврядування, іноземними та українськими експертами, а також схвалена Радою Європи як перший крок на шляху проведення реформи місцевого самоврядування в Україні. Документ відповідає засадам Європейської Хартії місцевого самоврядування та виступає основою для подальшої розробки законодавства з питань місцевого самоврядування.
Крім цього, розроблено два законопроекти, які також незабаром будуть внесені на розгляд Кабміну. Перша ініціатива визначає порядок і процедуру добровільного об’єднання територіальних громад, що дозволить, наприклад, двом невеликим селам консолідуватися, отримати власний бюджет, і вже самостійно управляти своєю територією. Другий документ регламентує положення про співпрацю між територіальними громадами. Планується, що на підставі його норм громади зможуть мобілізувати свої фінансові ресурси для вирішення спільних проблем.
У найближчих планах Уряду України – кардинально змінити нинішню систему роботи Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК). На сьогодні підготовлено законопроект, яким функції зі здачі об’єктів в експлуатацію зі збереженням декларативного принципу, а також принципу «мовчазної згоди», будуть передані органам місцевого самоврядування, оскільки саме функцією цих органів є планування та розвиток територій. Функція ДАБК як центрального органу буде полягати в здійсненні контролю за їхніми діями і за якістю будівництва. Зазначений документ проходить фахову експертизу в секретаріаті КМУ та вже найближчим часом буде зареєстрований у парламенті. Після того, коли він буде прийнятий у Раді, потрібно буде три місяці для того, щоб реалізувати положення і норми цього закону.
Сформовано чотири робочі групи, які об’єднують громадськість та експертів. Групи працюють у сферах регіональної політики та місцевого самоврядування, ЖКГ, будівельної галузі, займаються розробкою пропозицій для уряду з надання адміністративних послуг, а також концепції е-government.

Події в Україні

Інформація для громадян України щодо участі у голосуванні на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers