rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ ЗАКОН УКРАЇНИ. Про вибори Президента України

Продовження, поч. у поп. номерах

11) встановлює підсумки голосування по територіальному виборчому округу, складає протокол про підсумки голосування та надсилає його до Центральної виборчої комісії;
12) визнає голосування на виборчій дільниці недійсним у випадках, передбачених цим Законом;
13) забезпечує проведення повторного голосування відповідно до рішення Центральної виборчої комісії про призначення повторного голосування по виборах Президента України, а також проведення повторних виборів відповідно до цього Закону;
14) реєструє офіційних спостерігачів від кандидатів у Президенти України та партій (блоків) у відповідному територіальному окрузі;
15) забезпечує виготовлення печаток, штампів і передає їх дільничним виборчим комісіям;
16) розглядає в межах своїх повноважень звернення, заяви і скарги щодо організації та проведення виборів у межах територіального виборчого округу, а також звернення, заяви і скарги на рішення та дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій і приймає щодо них рішення;
17) заслуховує інформацію дільничних виборчих комісій, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань підготовки і проведення виборів Президента України;
18) забезпечує передачу на зберігання до відповідної державної архівної установи виборчої та іншої документації в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією;
19) здійснює інші повноваження відповідно до цього та інших законів України.
2. Повноваження окружних виборчих комісій починаються з дня, наступного після дня прийняття рішення про їх утворення, і закінчуються через п’ятнадцять днів після офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України.
{Частина друга статті 26 в редакції Закону № 1616-VІ від 21.08.2009}

Стаття 27. Повноваження дільничної виборчої комісії
1. Дільнична виборча комісія щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України:
1) здійснює контроль за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про вибори Президента України;
2) отримує список виборців від окружної виборчої комісії, складає список виборців у випадках, передбачених цим Законом, уточнює список виборців, подає його для загального ознайомлення та у випадках, передбачених цим Законом, вносить до нього зміни;
3) створює умови для ознайомлення виборців з відомостями про всіх кандидатів, їхніми передвиборними програмами, а також із рішеннями Центральної виборчої комісії, відповідної окружної виборчої комісії, власними рішеннями та повідомленнями;
4) завчасно вручає або надсилає виборцям іменні запрошення зі зазначенням дати проведення виборів, адреси приміщення для голосування, часу початку і закінчення голосування, номера виборця у списку виборців на дільниці;
5) забезпечує підготовку приміщення для голосування та виборчих скриньок;
6) вносить за рішенням Центральної виборчої комісії у випадках, передбачених цим Законом, зміни до виборчого бюлетеня;
7) організовує голосування на виборчій дільниці;
8) проводить підрахунок голосів, поданих на виборчій дільниці, складає протокол про підсумки голосування та надсилає його до відповідної окружної виборчої комісії;
9) визнає недійсним голосування на виборчій дільниці у випадках, передбачених статтею 80 цього Закону;
10) розглядає звернення, заяви і скарги з питань внесення змін до списку виборців, організації та проведення голосування і підрахунку голосів на виборчій дільниці та в межах своїх повноважень приймає щодо них рішення;
11) здійснює інші повноваження відповідно до цього та інших законів України.
2. Повноваження дільничних виборчих комісій починаються з дня, наступного після дня прийняття рішення про їх утворення, і закінчуються через п’ятнадцять днів після офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України.
{Частина друга статті 27 в редакції Закону № 1616-VІ від 21.08.2009}

Стаття 28. Організація роботи виборчих комісій
1. Основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, у випадку його відсутності – заступником голови, а у випадку відсутності голови та його заступника – секретарем комісії. Засідання виборчої комісії скликається також на вимогу третини складу комісії.
2. У випадку необхідності засідання виборчої комісії може бути скликане за рішенням виборчої комісії вищого рівня.
3. Перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш, ніж на третій день після дня її утворення, а наступні – за необхідності. У випадку утворення виборчої комісії одночасно з утворенням виборчої дільниці відповідно до частини десятої статті 20 цього Закону перше засідання комісії скликається не пізніше наступного дня після дня її утворення.
{Частину четверту статті 28 виключено на підставі Закону № 1849-VI від 03.02.2010}
5. Засідання виборчої комісії скликається з обов’язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.
6. Членам виборчої комісії надаються проекти рішень комісії та необхідні матеріали, як правило, не пізніш, ніж за день до дня проведення засідання комісії.
7. Засідання виборчої комісії веде голова комісії або його заступник; у випадку невиконання ними цієї функції комісія призначає зі свого складу головуючого на засіданні.
8. Виборча комісія на вимогу трьох членів комісії від її складу, а також за рішенням виборчої комісії вищого рівня зобов’язана розглянути на своєму засіданні питання, що стосуються її повноважень, не пізніш, ніж у триденний термін, але не пізніше дня виборів, а в день виборів, крім дільничної виборчої комісії, – невідкладно. Дільнична виборча комісія зобов’язана розглянути на своєму засіданні звернення, які надійшли до неї в день виборів чи в день повторного голосування, невідкладно після закінчення голосування.
9. На засіданнях виборчої комісії, зокрема, при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на посаду Президента України, їхні довірені особи, офіційні спостерігачі від кандидатів на посаду Президента України, партій (блоків) – суб’єктів виборчого процесу (разом не більше, ніж дві особи від одного кандидата на посаду Президента України та партії (блоку), яка його висунула), а також – офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше, ніж дві особи від одного засобу масової інформації).
10. Інші особи, крім зазначених у частині дев’ятій цієї статті, можуть бути присутніми на засіданні комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні комісії. Перебування на виборчій дільниці під час проведення голосування осіб, не передбачених частиною дев’ятою цієї статті, не дозволяється.
11. Виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права присутності на засіданні осіб, зазначених у частинах дев’ятій та десятій цієї статті, якщо вони неправомірно перешкоджають його проведенню.
{Частина одинадцята статті 28 зі змінами, внесеними згідно зі Законом № 1616-VІ від 21.08.2009}
12. На засіданні виборчої комісії ведеться протокол, що підписується головуючим на засіданні та секретарем комісії (чи виконуючим обов’язки секретаря, який визначається на засіданні). Протокол засідання комісії надається для ознайомлення членам комісії не пізніше наступного засідання комісії.
13. Рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії. В день голосування та під час повторного голосування, при підрахунку голосів, а також при встановленні підсумків голосування у межах територіального виборчого округу рішення виборчої комісії приймається більшістю голосів від присутніх членів комісії.
{Частина тринадцята статті 28 в редакції Закону № 1616-VІ від 21.08.2009}
14. Рішення виборчої комісії з розглянутого питання письмово оформляється у формі постанови, яка повинна містити: найменування комісії; найменування постанови; дату та місце її прийняття і порядковий номер; мотивувальну частину з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні комісії; посилання на конкретні положення нормативно-правових актів або постанову виборчої комісії вищого рівня чи судові рішення, якими керувалася комісія при прийнятті постанови; резолютивну частину. Постанова підписується головуючим на засіданні та секретарем комісії (засідання). З питань поточної діяльності комісія може приймати протокольні рішення.
15. Член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні і не згоден з рішенням, прийнятим комісією, має право у письмовій формі висловити окрему думку, яка додається до відповідного протоколу засідання виборчої комісії.
16. Постанови, прийняті виборчою комісією, не пізніше ранку наступного дня після засідання комісії вивішуються на стенді офіційних матеріалів комісії, який обладнується в приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів, а також доводяться до відома зацікавлених осіб.
17. Рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов’язковим для виконання. Ніхто не має права втручатися у діяльність виборчих комісій, за винятком випадків, передбачених законом.
18. Рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване виборчою комісією вищого рівня або судом. У такому випадку виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.
У випадку бездіяльності виборчої комісії комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання, що належить до компетенції комісії нижчого рівня. У день голосування такі питання розглядаються комісією вищого рівня невідкладно.
{Частину вісімнадцяту статті 28 доповнено абзацом другим, згідно зі Законом № 1849-VI від 03.02.2010}
Документи, заяви і скарги, що надійшли до окружної та дільничної виборчих комісій, мають право приймати члени відповідної виборчої комісії. Усі документи, заяви і скарги реєструються в окружних та дільничних виборчих комісіях у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.
20. Для організаційного, правового, технічного забезпечення здійснення повноважень, передбачених цим Законом, виборча комісія може залучати відповідних спеціалістів, технічних працівників.
21. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, а також державні підприємства, установи і організації зобов’язані створювати належні умови для здійснення виборчими комісіями їхніх повноважень.
22. Акти і протоколи виборчої комісії складаються у випадках, передбачених цим Законом, за формами, затвердженими Центральною виборчою комісією, та у кількості примірників, встановленій цим Законом. Акт або протокол комісії підписується всіма присутніми на засіданні членами виборчої комісії, підписи яких скріплюються печаткою виборчої комісії. Перший примірник акта чи протоколу мають право підписати присутні на засіданні кандидати на посаду Президента України, їхні довірені особи, уповноважені представники кандидатів на посаду Президента України у Центральній виборчій комісії, офіційні спостерігачі.
{Статтю 28 доповнено частиною двадцять другою, згідно зі Законом № 1616-VІ від 21.08.2009}

Стаття 29. Статус членів виборчих комісій
1. Статус членів Центральної виборчої комісії визначається Законом України «Про Центральну виборчу комісію» та цим Законом.
2. Статус члена окружної та дільничної виборчих комісій визначається цим Законом.
3. Виборець може входити до складу лише однієї виборчої комісії, що здійснює підготовку та проведення виборів Президента України, а також виборів народних депутатів України, виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, якщо вказані вибори проводяться одночасно з виборами Президента України.
4. За рішенням виборчої комісії, яке затверджується виборчою комісією вищого рівня, голова, заступник голови, секретар або інші члени окружної виборчої комісії (загальною кількістю не більше чотирьох осіб), дільничної виборчої комісії (загальною кількістю не більше, ніж три особи) протягом усього періоду повноважень виборчої комісії або частини цього періоду можуть виконувати свої повноваження у виборчій комісії з оплатою їхньої праці в комісії відповідно до статті 40 цього Закону. Зазначені особи на цей період звільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням відповідного стажу.
5. Член виборчої комісії має право:
1) брати участь у підготовці питань, що вносяться на розгляд виборчої комісії;
2) виступати на засіданнях виборчої комісії, ставити іншим учасникам засідання запитання щодо порядку денного, вносити пропозиції з питань, віднесених до повноважень комісії;
3) за дорученням відповідної виборчої комісії перевіряти діяльність виборчих комісій нижчого рівня;
4) безперешкодно знайомитися з документами виборчої комісії, членом якої він є, та виборчих комісій нижчого рівня на відповідній території;
5) на відшкодування шкоди, заподіяної його життю, здоров’ю чи майну у зв’язку з виконанням обов’язків члена виборчої комісії, в порядку та розмірі, встановлених законодавством.
6. Член виборчої комісії зобов’язаний:
1) додержуватися Конституції України, цього та інших законів України з питань підготовки і проведення виборів;
2) брати участь у засіданнях виборчої комісії;
3) виконувати рішення виборчої комісії та обов’язки, покладені на нього згідно з їх розподілом у комісії.
7. Член виборчої комісії має інші права та обов’язки відповідно до цього та інших законів України.
8. Члену виборчої комісії під час виконання своїх обов’язків забороняється агітувати за чи проти кандидатів на посаду Президента України, а також публічно оцінювати діяльність кандидатів на посаду Президента України та партій (блоків) – суб’єктів виборчого процесу.

Інформація для громадян України щодо участі у голосуванні на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року

Конституційна реформа в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers